WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Niebezpieczne potrawy w restauracjach

Od czasu do czasu każdy z nas pozwala sobie na odrobinę kulinarnych przyjemności i zamiast gotować obiadu w domu, decydujemy się na wyjście do restauracji. Taki wybór to z założenia gwarancja dobrej jakości, miłej obsługi i pełnego brzucha. Bywa jednak, że niektóre propozycje z menu mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Na te pozycje z karty dań lepiej uważać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Restauracyjne pułapki

Obraz
© 123RF.COM

Od czasu do czasu każdy z nas pozwala sobie na odrobinę kulinarnych przyjemności i zamiast gotować obiadu w domu, decydujemy się na wyjście do restauracji. Taki wybór to z założenia gwarancja dobrej jakości, miłej obsługi i pełnego brzucha. Bywa jednak, że niektóre propozycje z menu mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Na te pozycje z karty dań lepiej uważać.

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na położenie geograficzne, w naszym kraju bardzo trudno dostać świeże owoce morza w dobrej jakości. Są oczywiście lokale specjalizujące się w serwowaniu tych produktów, ale gdy w menu obok pizzy, makaronów, pierogów i steków znajdują się jeszcze krewetki lub małże, należy zachować czujność. Warto uważać również na ostrygi. Spożywane na surowo mogą zawierać groźne bakterie vibrio parahaemolyticus i vibrio vulnificu. Unikać ich powinni zwłaszcza alergicy - owoce morza do najsilniejsze alergeny spośród żywności.

/ 7Kurczak

Obraz
© Shutterstock.com

Ten rodzaj drobiu cieszy się sporą popularnością w polskich restauracjach. Soczyste udka czy skrzydełka z odpowiednimi przyprawami to prawdziwa uczta. Aby nie odchorować takiego posiłku, szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Kurzaki często atakuje samlonella, dlatego niedopieczone lub niedosmażone mogą wywołać przykre dolegliwości układu pokarmowego.

/ 7Kiełki

Obraz
© Fotolia

O prozdrowotnych właściwościach kiełków mówi się już od kilku sezonów. Niestety, produkt ten nieodpowiednio i za długo przechowywany może wywołać zupełnie odwrotne skutki. Mały ślad pleśni świadczy o tym, że zaczęły w nich rozwijać się niebezpieczne bakterie. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lepiej nie pokuszać się o zjedzenie zielonej ozdoby na talerzu.

/ 7Arbuz

Obraz
© 123RF.COM

Te aromatyczne owoce są składnikiem wielu deserów, ale często wykorzystywane są również do jadalnych dekoracji dań. Warto pamiętać, że spożywać można jedynie świeże okazy. Te egzemplarze, które dłużej leżą w spiżarni lub pochodzą z niesprawdzone żródła mogą doprowadzić do listeriozy, czyli choroby wywoływanej pałeczkami Listeria monocytogenes. Ostrożność należy zacować również w przypadku melonów.

/ 7Sałatki

Obraz
© WP.PL

Sałatka większości kojarzy się z najzdrowszym i najmniej kalorycznym wyborem dania w restauracji. Zazwyczaj to jedna z tańszych propozycji w karcie, ale oszczędność może w tym przypadku nas zgubić. Gotowe mieszanki sałat wykorzystywane do tych potraw mają znacznie mniej wartości odżywczych niż świeże produkty. Nie bez znaczenia są również dodawane do nich dressingi - te na bazie majonezu mogą wywołać dolegliwości żołądkowe.

/ 7Grillowane mięso

Obraz
© 123RF.COM

Wspomnienie wakacji często towarzyszy nam przy restauracyjnym stoliku i chętnie wybieramy mięso prosto z rusztu. Grillowane mięso może jednak okazać się niebezpieczne. Nieprawidłowo przygotowane (przypalone lub - co gorsza - zwęglone) może skutkować powstaniem substancji WWA. Są to wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które mogą uszkadzać komórki, przyczyniające się do szybszego starzenia się organizmu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia