Niebezpieczne potrawy w restauracjach

Od czasu do czasu każdy z nas pozwala sobie na odrobinę kulinarnych przyjemności i zamiast gotować obiadu w domu, decydujemy się na wyjście do restauracji. Taki wybór to z założenia gwarancja dobrej jakości, miłej obsługi i pełnego brzucha. Bywa jednak, że niektóre propozycje z menu mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Na te pozycje z karty dań lepiej uważać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Restauracyjne pułapki

Obraz
© 123RF.COM

Od czasu do czasu każdy z nas pozwala sobie na odrobinę kulinarnych przyjemności i zamiast gotować obiadu w domu, decydujemy się na wyjście do restauracji. Taki wybór to z założenia gwarancja dobrej jakości, miłej obsługi i pełnego brzucha. Bywa jednak, że niektóre propozycje z menu mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Na te pozycje z karty dań lepiej uważać.

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na położenie geograficzne, w naszym kraju bardzo trudno dostać świeże owoce morza w dobrej jakości. Są oczywiście lokale specjalizujące się w serwowaniu tych produktów, ale gdy w menu obok pizzy, makaronów, pierogów i steków znajdują się jeszcze krewetki lub małże, należy zachować czujność. Warto uważać również na ostrygi. Spożywane na surowo mogą zawierać groźne bakterie vibrio parahaemolyticus i vibrio vulnificu. Unikać ich powinni zwłaszcza alergicy - owoce morza do najsilniejsze alergeny spośród żywności.

/ 7Kurczak

Obraz
© Shutterstock.com

Ten rodzaj drobiu cieszy się sporą popularnością w polskich restauracjach. Soczyste udka czy skrzydełka z odpowiednimi przyprawami to prawdziwa uczta. Aby nie odchorować takiego posiłku, szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Kurzaki często atakuje samlonella, dlatego niedopieczone lub niedosmażone mogą wywołać przykre dolegliwości układu pokarmowego.

/ 7Kiełki

Obraz
© Fotolia

O prozdrowotnych właściwościach kiełków mówi się już od kilku sezonów. Niestety, produkt ten nieodpowiednio i za długo przechowywany może wywołać zupełnie odwrotne skutki. Mały ślad pleśni świadczy o tym, że zaczęły w nich rozwijać się niebezpieczne bakterie. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lepiej nie pokuszać się o zjedzenie zielonej ozdoby na talerzu.

/ 7Arbuz

Obraz
© 123RF.COM

Te aromatyczne owoce są składnikiem wielu deserów, ale często wykorzystywane są również do jadalnych dekoracji dań. Warto pamiętać, że spożywać można jedynie świeże okazy. Te egzemplarze, które dłużej leżą w spiżarni lub pochodzą z niesprawdzone żródła mogą doprowadzić do listeriozy, czyli choroby wywoływanej pałeczkami Listeria monocytogenes. Ostrożność należy zacować również w przypadku melonów.

/ 7Sałatki

Obraz
© WP.PL

Sałatka większości kojarzy się z najzdrowszym i najmniej kalorycznym wyborem dania w restauracji. Zazwyczaj to jedna z tańszych propozycji w karcie, ale oszczędność może w tym przypadku nas zgubić. Gotowe mieszanki sałat wykorzystywane do tych potraw mają znacznie mniej wartości odżywczych niż świeże produkty. Nie bez znaczenia są również dodawane do nich dressingi - te na bazie majonezu mogą wywołać dolegliwości żołądkowe.

/ 7Grillowane mięso

Obraz
© 123RF.COM

Wspomnienie wakacji często towarzyszy nam przy restauracyjnym stoliku i chętnie wybieramy mięso prosto z rusztu. Grillowane mięso może jednak okazać się niebezpieczne. Nieprawidłowo przygotowane (przypalone lub - co gorsza - zwęglone) może skutkować powstaniem substancji WWA. Są to wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które mogą uszkadzać komórki, przyczyniające się do szybszego starzenia się organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?