WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Niebezpieczne potrawy w restauracjach

Od czasu do czasu każdy z nas pozwala sobie na odrobinę kulinarnych przyjemności i zamiast gotować obiadu w domu, decydujemy się na wyjście do restauracji. Taki wybór to z założenia gwarancja dobrej jakości, miłej obsługi i pełnego brzucha. Bywa jednak, że niektóre propozycje z menu mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Na te pozycje z karty dań lepiej uważać.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Restauracyjne pułapki

Obraz
© 123RF.COM

Od czasu do czasu każdy z nas pozwala sobie na odrobinę kulinarnych przyjemności i zamiast gotować obiadu w domu, decydujemy się na wyjście do restauracji. Taki wybór to z założenia gwarancja dobrej jakości, miłej obsługi i pełnego brzucha. Bywa jednak, że niektóre propozycje z menu mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Na te pozycje z karty dań lepiej uważać.

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF.COM

Ze względu na położenie geograficzne, w naszym kraju bardzo trudno dostać świeże owoce morza w dobrej jakości. Są oczywiście lokale specjalizujące się w serwowaniu tych produktów, ale gdy w menu obok pizzy, makaronów, pierogów i steków znajdują się jeszcze krewetki lub małże, należy zachować czujność. Warto uważać również na ostrygi. Spożywane na surowo mogą zawierać groźne bakterie vibrio parahaemolyticus i vibrio vulnificu. Unikać ich powinni zwłaszcza alergicy - owoce morza do najsilniejsze alergeny spośród żywności.

/ 7Kurczak

Obraz
© Shutterstock.com

Ten rodzaj drobiu cieszy się sporą popularnością w polskich restauracjach. Soczyste udka czy skrzydełka z odpowiednimi przyprawami to prawdziwa uczta. Aby nie odchorować takiego posiłku, szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Kurzaki często atakuje samlonella, dlatego niedopieczone lub niedosmażone mogą wywołać przykre dolegliwości układu pokarmowego.

/ 7Kiełki

Obraz
© Fotolia

O prozdrowotnych właściwościach kiełków mówi się już od kilku sezonów. Niestety, produkt ten nieodpowiednio i za długo przechowywany może wywołać zupełnie odwrotne skutki. Mały ślad pleśni świadczy o tym, że zaczęły w nich rozwijać się niebezpieczne bakterie. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lepiej nie pokuszać się o zjedzenie zielonej ozdoby na talerzu.

/ 7Arbuz

Obraz
© 123RF.COM

Te aromatyczne owoce są składnikiem wielu deserów, ale często wykorzystywane są również do jadalnych dekoracji dań. Warto pamiętać, że spożywać można jedynie świeże okazy. Te egzemplarze, które dłużej leżą w spiżarni lub pochodzą z niesprawdzone żródła mogą doprowadzić do listeriozy, czyli choroby wywoływanej pałeczkami Listeria monocytogenes. Ostrożność należy zacować również w przypadku melonów.

/ 7Sałatki

Obraz
© WP.PL

Sałatka większości kojarzy się z najzdrowszym i najmniej kalorycznym wyborem dania w restauracji. Zazwyczaj to jedna z tańszych propozycji w karcie, ale oszczędność może w tym przypadku nas zgubić. Gotowe mieszanki sałat wykorzystywane do tych potraw mają znacznie mniej wartości odżywczych niż świeże produkty. Nie bez znaczenia są również dodawane do nich dressingi - te na bazie majonezu mogą wywołać dolegliwości żołądkowe.

/ 7Grillowane mięso

Obraz
© 123RF.COM

Wspomnienie wakacji często towarzyszy nam przy restauracyjnym stoliku i chętnie wybieramy mięso prosto z rusztu. Grillowane mięso może jednak okazać się niebezpieczne. Nieprawidłowo przygotowane (przypalone lub - co gorsza - zwęglone) może skutkować powstaniem substancji WWA. Są to wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które mogą uszkadzać komórki, przyczyniające się do szybszego starzenia się organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika