WAŻNE
TERAZ

Polscy siatkarze pokonali Holandię!

Nie zgadniesz, ile trwa szkolenie lodziarza. Można przestać wierzyć w "lody rzemieślnicze"

Naturalne, rzemieślnicze, prawdziwe czy ekologiczne – takich słów szukamy, kiedy w niedzielne słoneczne popołudnie wybieramy lodziarnię, z której oferty skorzystamy w ramach deseru. Ale przecież właściciele punktów tego typu nie są w ciemię bici i często używają tych określeń cynicznie i mylnie.

Lody o smaku zielonej herbaty to jeden z niedawnych trendów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Przemysław Bociąga

Znamy je z ulic wszystkich miast w Polsce. Choć dobre lokale gastronomiczne w mniejszych miastach pojawiają się powoli i przyjmowane są z rezerwą, to lodziarnie – świetny "prywaciarski" biznes za PRL-u – mają się świetnie. Często są to punkty z wielopokoleniową tradycją. I mało kto zwraca uwagę, że nie zawsze z określeniami "prawdziwe", "tradycyjne" czy "rzemieślnicze" mają cokolwiek wspólnego. Zastępowane są produktami, które... smakują nam bardziej.

"Wielki przemysł kilkadziesiąt lat temu wpadł na pomysł, że używanie tych składników w gruncie rzeczy może nie być specjalnie opłacalne, więc wziął się na sposób, przygotowując zamienniki. Zamienniki w formie gotowych baz oraz past lodowych, ułatwiających życie całej branży lodowej, zmniejszając koszty produkcji, a co a tym idzie powiększając możliwe zarobki oraz co bardzo ważne, ograniczając udział czynnika ludzkiego w całym procesie tworzenia lodów" – ujawnia blog Wrocławskie Podróże Kulinarne, kolektyw krytyków z Dolnego Śląska. W ich regionie działa jeden z najprawdziwszych hitów rzemieślniczych lodziarni – Polish Lody.

ZOBACZ TEŻ: Niesamowite lody

Jak ujawniają autorzy Wrocławskich Podróży Kulinarnych, dziś w branży lodziarni rzadkością jest znajomość technologii produkcji lodów, a mityczni "cukiernicy" to po prostu osoby konfekcjonujące gotowy produkt, po trzydniowym przyuczeniu. Lody docierają od dużego dostawcy, a produkowane są w fabryce. Nieliczni ambitni producenci spotykają się z niedowierzaniem środowiska i traktowani są jak wariaci. Dlaczego? Płacą bowiem za kilogram produktu na przykład trzy razy więcej, a mało kto spośród klientów zauważa różnicę. Innymi słowy: lody z fabryki bardziej spełniają nasze wyobrażenie o tym, jak powinny smakować lody. Czy kiedy już wiemy to wszystko, orzeźwiający lodowy deser może nam jeszcze smakować?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia