Nie wiesz, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu? Zrób pasztet!

Często zdarza się, że gotujesz rosół na niedzielny obiad, a potem nie wiesz, co zrobić z mięsem i warzywami? Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie pasztetu. Taki pasztet jest delikatny i wilgotny, a w dodatku do jego przygotowania nie wykorzystujemy podrobów - chętnie zjedzą go więc nawet ci, którzy ich unikają.

PasztetPasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bywa, że nie wiemy co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Może masz jeden przepis, z którego zawsze korzystasz w takich wypadkach. Jednak nikt nie lubi jeść ciągle tej samej potrawy. Jeśli chcesz trochę urozmaicić swój kulinarny repertuar, koniecznie spróbuj pasztetu z mięsa i warzyw po rosole. Zrobienie pasztetu może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy wszystko zmielić i włożyć masę do piekarnika. Potem piekarnik wykonuje już całą pracę za nas.

W naszym przepisie użyliśmy mięsa drobiowego, ponieważ taki właśnie rosół jest najpopularniejszy. Jeśli jednak wolisz rosół mieszany, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś dodał do pasztetu także trochę wołowiny. Taki pasztet będzie nawet smaczniejszy.

Dzięki dodatkowi gotowanych warzyw pasztet nie wysycha – jest wilgotny, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Domowy pasztet nie ma sobie równych. Nie do przecenienia jest też fakt, że wszystkie składniki są zdrowe i naturalne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Przepis na pasztet z mięsa i warzyw po rosole

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 15 g bułki tartej
  • 300 g obranego mięsa z rosołu
  • 300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka por, seler)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Warzywa, mięso, natkę i przesmażoną cebulę mielimy w maszynce.
  3. Do masy dodajemy bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i majeranek, a następnie dokładnie mieszamy.
  4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Wkładamy masę i dokładnie ją wyrównujemy.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Wkładamy pasztet i pieczemy przez ok. 90 minut.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru