Nie wiesz, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu? Zrób pasztet!

Często zdarza się, że gotujesz rosół na niedzielny obiad, a potem nie wiesz, co zrobić z mięsem i warzywami? Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie pasztetu. Taki pasztet jest delikatny i wilgotny, a w dodatku do jego przygotowania nie wykorzystujemy podrobów - chętnie zjedzą go więc nawet ci, którzy ich unikają.

PasztetPasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bywa, że nie wiemy co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Może masz jeden przepis, z którego zawsze korzystasz w takich wypadkach. Jednak nikt nie lubi jeść ciągle tej samej potrawy. Jeśli chcesz trochę urozmaicić swój kulinarny repertuar, koniecznie spróbuj pasztetu z mięsa i warzyw po rosole. Zrobienie pasztetu może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy wszystko zmielić i włożyć masę do piekarnika. Potem piekarnik wykonuje już całą pracę za nas.

W naszym przepisie użyliśmy mięsa drobiowego, ponieważ taki właśnie rosół jest najpopularniejszy. Jeśli jednak wolisz rosół mieszany, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś dodał do pasztetu także trochę wołowiny. Taki pasztet będzie nawet smaczniejszy.

Dzięki dodatkowi gotowanych warzyw pasztet nie wysycha – jest wilgotny, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Domowy pasztet nie ma sobie równych. Nie do przecenienia jest też fakt, że wszystkie składniki są zdrowe i naturalne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Przepis na pasztet z mięsa i warzyw po rosole

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 15 g bułki tartej
  • 300 g obranego mięsa z rosołu
  • 300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka por, seler)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Warzywa, mięso, natkę i przesmażoną cebulę mielimy w maszynce.
  3. Do masy dodajemy bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i majeranek, a następnie dokładnie mieszamy.
  4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Wkładamy masę i dokładnie ją wyrównujemy.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Wkładamy pasztet i pieczemy przez ok. 90 minut.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć