Nie wiesz, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu? Zrób pasztet!
Często zdarza się, że gotujesz rosół na niedzielny obiad, a potem nie wiesz, co zrobić z mięsem i warzywami? Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie pasztetu. Taki pasztet jest delikatny i wilgotny, a w dodatku do jego przygotowania nie wykorzystujemy podrobów - chętnie zjedzą go więc nawet ci, którzy ich unikają.
Bywa, że nie wiemy co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Może masz jeden przepis, z którego zawsze korzystasz w takich wypadkach. Jednak nikt nie lubi jeść ciągle tej samej potrawy. Jeśli chcesz trochę urozmaicić swój kulinarny repertuar, koniecznie spróbuj pasztetu z mięsa i warzyw po rosole. Zrobienie pasztetu może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy wszystko zmielić i włożyć masę do piekarnika. Potem piekarnik wykonuje już całą pracę za nas.
W naszym przepisie użyliśmy mięsa drobiowego, ponieważ taki właśnie rosół jest najpopularniejszy. Jeśli jednak wolisz rosół mieszany, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś dodał do pasztetu także trochę wołowiny. Taki pasztet będzie nawet smaczniejszy.
Dzięki dodatkowi gotowanych warzyw pasztet nie wysycha – jest wilgotny, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Domowy pasztet nie ma sobie równych. Nie do przecenienia jest też fakt, że wszystkie składniki są zdrowe i naturalne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad
Przepis na pasztet z mięsa i warzyw po rosole
Składniki:
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 15 g bułki tartej
- 300 g obranego mięsa z rosołu
- 300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka por, seler)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
- Warzywa, mięso, natkę i przesmażoną cebulę mielimy w maszynce.
- Do masy dodajemy bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i majeranek, a następnie dokładnie mieszamy.
- Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Wkładamy masę i dokładnie ją wyrównujemy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Wkładamy pasztet i pieczemy przez ok. 90 minut.