Nie wiesz, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu? Zrób pasztet!

Często zdarza się, że gotujesz rosół na niedzielny obiad, a potem nie wiesz, co zrobić z mięsem i warzywami? Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest upieczenie pasztetu. Taki pasztet jest delikatny i wilgotny, a w dodatku do jego przygotowania nie wykorzystujemy podrobów - chętnie zjedzą go więc nawet ci, którzy ich unikają.

PasztetPasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bywa, że nie wiemy co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Może masz jeden przepis, z którego zawsze korzystasz w takich wypadkach. Jednak nikt nie lubi jeść ciągle tej samej potrawy. Jeśli chcesz trochę urozmaicić swój kulinarny repertuar, koniecznie spróbuj pasztetu z mięsa i warzyw po rosole. Zrobienie pasztetu może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy wszystko zmielić i włożyć masę do piekarnika. Potem piekarnik wykonuje już całą pracę za nas.

W naszym przepisie użyliśmy mięsa drobiowego, ponieważ taki właśnie rosół jest najpopularniejszy. Jeśli jednak wolisz rosół mieszany, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyś dodał do pasztetu także trochę wołowiny. Taki pasztet będzie nawet smaczniejszy.

Dzięki dodatkowi gotowanych warzyw pasztet nie wysycha – jest wilgotny, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Domowy pasztet nie ma sobie równych. Nie do przecenienia jest też fakt, że wszystkie składniki są zdrowe i naturalne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z kurczaka i pieczarek. Pyszny pomysł na obiad

Przepis na pasztet z mięsa i warzyw po rosole

Składniki:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 15 g bułki tartej
  • 300 g obranego mięsa z rosołu
  • 300 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka por, seler)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Warzywa, mięso, natkę i przesmażoną cebulę mielimy w maszynce.
  3. Do masy dodajemy bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i majeranek, a następnie dokładnie mieszamy.
  4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką. Wkładamy masę i dokładnie ją wyrównujemy.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Wkładamy pasztet i pieczemy przez ok. 90 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam