Trwa ładowanie...

Nie tylko pączki i chrust. Jak wygląda tłusty czwartek na świecie?

W Polsce tłusty czwartek, w USA Pancake Tuesday, w Rosji maslenica. Różne kraje, inne nazwy, ale cel ten sam - z przytupem zakończyć okres karnawału, zajadając się pysznymi słodkościami. W Polsce tradycyjnie są to pączki i chrust, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poszerzyć tłustoczwartkowe menu, sięgając po inspiracje z innych części świata.

Nie tylko pączki i chrust. Jak wygląda tłusty czwartek na świecie?Źródło: Istock
d3r3fih
d3r3fih

Naleśnikowe szaleństwo

Z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, powidłami, syropem klonowym, masłem orzechowym, słodkim twarożkiem… Sposobów na podanie doskonałych deserowych naleśników jest nieskończenie wiele. Najlepiej wiedzą o tym mieszkańcy krajów, gdzie przed Wielkim Postem obchodzony jest Pancake Tuesday. Naleśnikowy wtorek celebrowany jest m.in. w Wielkiej Brytanii, USA, czy Australii.

Także podczas francuskiego Mardi Gras (tłustego wtorku), serwowane są najróżniejsze odmiany tego dania. Najsłynniejszą jego wersją są crêpes Suzette, czyli klasyczne naleśniki z sosem pomarańczowym i likierem, zwykle podawane płonące.

Placki z rozmaitymi farszami, także słodkimi są też głównym daniem podczas trwającej aż tydzień rosyjskiej maslenicy.

A skoro połowa świata celebruje ostatki z naleśnikami w dłoni, może coś w tym jest? Przepis na te placki jest śmiesznie prosty, a danie daje mnóstwo możliwości. Tym bardziej, jeśli uświadomimy sobie, że z ciasta naleśnikowego możemy przygotować najróżniejsze słodkie przysmaki - np. owoce w cieście podane z cukrem pudrem czy małe naleśnikowe sakiewki, nadziewane słodkim farszem.

d3r3fih

Prawie robi różnicę

Jeśli chcielibyśmy w jednym daniu połączyć polskie tradycje i światowe inspiracje, jest na to sposób. A nawet kilka. Amerykańskie donuty, czyli oponki, to świetna propozycja dla miłośników pączków, którzy w tym roku chcieliby jednak zjeść to ciastko w trochę innym wydaniu.

Zobacz też: Kujawskie ruchańce

Zaszaleć możemy też z tradycyjnym chrustem. Przygotowując faworki, wystarczy sięgnąć po przepis z Lionu, szczególnie popularny w Nowym Orleanie. Ciastka liońskie wyglądają niemal identycznie jak faworki. Jednak wystarczy jeden gryz, by dostrzec różnicę w smaku. Tajemnica polega na dodaniu do ciasta dwóch składników - rumu i skórki cytrynowej, dzięki, którym chrust jest lżejszy i bardziej orzeźwiający.

Słodkości z południa Europy

Francja to nie jedyny europejski kraj słynący z doskonałych słodkich wypieków. Cudowne ciastka - idealne na tłusty czwartek - mają też Włosi i Hiszpanie.

d3r3fih

W Italii wybór karnawałowych słodyczy jest ogromny. Jedną z wizytówek tego okresu są castagnole. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to małe, mocno wysmażone pączki. Castagnole bardziej jednak przypominają kasztany, od których pochodzi ich nazwa. Są dość twarde i kruche. Włoskie kuleczki podawane są na wiele sposobów. Najpopularniejsze są castagnole nasączane aromatycznym likierem, ale znajdziemy też kasztany nadziewane ricottą, kremem pistacjowym, budyniem i innymi słodkimi farszami.

Szukając inspiracji na tłustoczwartkowe wypieki w Hiszpanii, warto zwrócić uwagę na churros, słodkie paluszki o przekroju gwiazdy. Ten smakołyk serwowany jest w Hiszpanii przez cały rok, jednak najwięcej je się go w noc sylwestrową i podczas karnawału. Churros zwykle posypywany jest cukrem pudrem lub oblany czekoladą.

Ostatki po skandynawsku

Choć słodkości ze Szwecji, Norwegii czy Danii nie są u nas specjalnie popularne, warto sprawdzić, co jada się w ostatnich dniach karnawału w tej części świata. Niektóre z łakoci z pewnością podbiją nasze podniebienia. Np. popularne w całej Skandynawii (a także w USA) kanelbullar, czyli drożdżówki cynamonowe. Ciasto na bułeczki jest delikatne, mocno maślane i oczywiście wyraźnie cynamonowe.

d3r3fih

Miłośnicy bitej śmietany, z pewnością zachwycą się też Semlą czy Fastelavnsbollerem. Oba smakołyki to delikatne pszenne bułeczki, przecinane na pół i faszerowane słodkimi nadzieniami np. dżemem lub masą migdałową i oczywiście bitą śmietaną. Ciastka wykańczane są lukrem lub cukrem pudrem. Na bogato! W końcu ostatki mają być naprawdę słodkie!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj