Nie tylko pączki i chrust. Jak wygląda tłusty czwartek na świecie?

W Polsce tłusty czwartek, w USA Pancake Tuesday, w Rosji maslenica. Różne kraje, inne nazwy, ale cel ten sam - z przytupem zakończyć okres karnawału, zajadając się pysznymi słodkościami. W Polsce tradycyjnie są to pączki i chrust, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by poszerzyć tłustoczwartkowe menu, sięgając po inspiracje z innych części świata.

Nie tylko pączki, czyli tłusty czwartek na świecie
Źródło zdjęć: © Istock

Naleśnikowe szaleństwo

Z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, powidłami, syropem klonowym, masłem orzechowym, słodkim twarożkiem… Sposobów na podanie doskonałych deserowych naleśników jest nieskończenie wiele. Najlepiej wiedzą o tym mieszkańcy krajów, gdzie przed Wielkim Postem obchodzony jest Pancake Tuesday. Naleśnikowy wtorek celebrowany jest m.in. w Wielkiej Brytanii, USA, czy Australii.

Także podczas francuskiego Mardi Gras (tłustego wtorku), serwowane są najróżniejsze odmiany tego dania. Najsłynniejszą jego wersją są crêpes Suzette, czyli klasyczne naleśniki z sosem pomarańczowym i likierem, zwykle podawane płonące.

Placki z rozmaitymi farszami, także słodkimi są też głównym daniem podczas trwającej aż tydzień rosyjskiej maslenicy.

A skoro połowa świata celebruje ostatki z naleśnikami w dłoni, może coś w tym jest? Przepis na te placki jest śmiesznie prosty, a danie daje mnóstwo możliwości. Tym bardziej, jeśli uświadomimy sobie, że z ciasta naleśnikowego możemy przygotować najróżniejsze słodkie przysmaki - np. owoce w cieście podane z cukrem pudrem czy małe naleśnikowe sakiewki, nadziewane słodkim farszem.

Prawie robi różnicę

Jeśli chcielibyśmy w jednym daniu połączyć polskie tradycje i światowe inspiracje, jest na to sposób. A nawet kilka. Amerykańskie donuty, czyli oponki, to świetna propozycja dla miłośników pączków, którzy w tym roku chcieliby jednak zjeść to ciastko w trochę innym wydaniu.

Zobacz też: Kujawskie ruchańce

Zaszaleć możemy też z tradycyjnym chrustem. Przygotowując faworki, wystarczy sięgnąć po przepis z Lionu, szczególnie popularny w Nowym Orleanie. Ciastka liońskie wyglądają niemal identycznie jak faworki. Jednak wystarczy jeden gryz, by dostrzec różnicę w smaku. Tajemnica polega na dodaniu do ciasta dwóch składników - rumu i skórki cytrynowej, dzięki, którym chrust jest lżejszy i bardziej orzeźwiający.

Słodkości z południa Europy

Francja to nie jedyny europejski kraj słynący z doskonałych słodkich wypieków. Cudowne ciastka - idealne na tłusty czwartek - mają też Włosi i Hiszpanie.

W Italii wybór karnawałowych słodyczy jest ogromny. Jedną z wizytówek tego okresu są castagnole. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to małe, mocno wysmażone pączki. Castagnole bardziej jednak przypominają kasztany, od których pochodzi ich nazwa. Są dość twarde i kruche. Włoskie kuleczki podawane są na wiele sposobów. Najpopularniejsze są castagnole nasączane aromatycznym likierem, ale znajdziemy też kasztany nadziewane ricottą, kremem pistacjowym, budyniem i innymi słodkimi farszami.

Szukając inspiracji na tłustoczwartkowe wypieki w Hiszpanii, warto zwrócić uwagę na churros, słodkie paluszki o przekroju gwiazdy. Ten smakołyk serwowany jest w Hiszpanii przez cały rok, jednak najwięcej je się go w noc sylwestrową i podczas karnawału. Churros zwykle posypywany jest cukrem pudrem lub oblany czekoladą.

Ostatki po skandynawsku

Choć słodkości ze Szwecji, Norwegii czy Danii nie są u nas specjalnie popularne, warto sprawdzić, co jada się w ostatnich dniach karnawału w tej części świata. Niektóre z łakoci z pewnością podbiją nasze podniebienia. Np. popularne w całej Skandynawii (a także w USA) kanelbullar, czyli drożdżówki cynamonowe. Ciasto na bułeczki jest delikatne, mocno maślane i oczywiście wyraźnie cynamonowe.

Miłośnicy bitej śmietany, z pewnością zachwycą się też Semlą czy Fastelavnsbollerem. Oba smakołyki to delikatne pszenne bułeczki, przecinane na pół i faszerowane słodkimi nadzieniami np. dżemem lub masą migdałową i oczywiście bitą śmietaną. Ciastka wykańczane są lukrem lub cukrem pudrem. Na bogato! W końcu ostatki mają być naprawdę słodkie!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce