Nie tylko biały barszcz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Poznaj wyjątkowe wielkanocne zupy

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne wielkanocne śniadanie najczęściej zaczynamy od białego barszczu lub żurku. Podaje się go z jajkiem i kiełbasą, ale można także z twarogiem. Jednak to nie wyczerpuje repertuaru świątecznych zup. W wielu domach jada się różowy barszcz, chrzanową, serwatczankę czy, nieco mniej klasyczną, zupę z rzeżuchy. Każdy znajdzie coś dla siebie. W czym tkwi ich sekret i jak je przygotować, by rodzina poprosiła o dokładkę?

/ 6Barszcz i żur. Czym się od siebie różnią?

Obraz
© 123RF.COM

Zastanawialiście się, na czym polega różnica między żurem a białym barszczem? Otóż teoria, że barszcz przygotowujemy na zakwasie z mąki pszennej, a żur żytniej jest nieprawdziwa. Wszystkie zupy gotowane na zakwasach mącznych to żury. Natomiast barszcz zakwasza się kwasem ogórkowym lub kapuścianym. W zależności od regionu, na wielkanocny żur przygotujemy zakwas z mąki żytniej, razowej, owsianej albo gryczanej. Będzie on podstawą gęstej, zawiesistej zupy, gotowanej na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Smak ma być kwaśny, zdecydowany. Żuru nie zabielamy. Natomiast biały barszcz powstaje na wywarze mięsnym, np. tym, w którym gotowała się szynka. Dodajemy do niego suszone grzyby i białą kiełbasę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zakwaszamy wodą z ogórków lub kapusty i zabielamy. Podajemy najczęściej z kawałkami białej kiełbasy i jajkiem.

/ 6Serwatczanka

Obraz
© 123RF.COM

W Beskidzie Niskim we wsi Głojsce w wielu domach na stole gości serwatczanka, czyli aromatyczna zupa na serwatce. Rozsławił ją w jednym ze swoich programów Karol Okrasa. Dodajemy do niej żytni zakwas, wędzonkę, sporo tartego chrzanu, prawdziwki, majeranek i czosnek. Serwatczankę podaje się z jajkiem i białą kiełbasą w specjalnym chlebku, obficie posypaną zieloną pietruszką. Pasują do niej także ziemniaki. Doskonale smakuje na zimno i na gorąco. Powinna być ostra i wyrazista, dlatego nie żałujmy do niej chrzanu i przypraw.

/ 6Różowy wielkanocny barszcz

Obraz
© 123RF.COM

Czerwony barszcz kojarzy się raczej z wigilią niż śniadaniem wielkanocnym. A jednak w wielu domach to właśnie tę zupę podaje się po rezurekcji. Podstawą jest buraczany zakwas. Barszcz gotujemy na wędzonce lub innym mięsnym wywarze. Pamiętajmy, by nie gotować zupy zbyt długo, ponieważ straci swój piękny, czerwony kolor. Pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Charakterystyczny ostry smak zapewniają tarty chrzan i czosnek. Na świąteczny stół podaje się barszcz czerwony z jajkiem i wędzoną kiełbasą.

/ 6Zielona zupa z rzeżuchy

Obraz
© 123RF.COM

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im zupę z rzeżuchy. Tak, tak, te niepozorne listki odgrywają nie tylko rolę dekoracji wielkanocnego stołu. Mogą być także głównym składnikiem aromatycznej, kremowej zupy. Zupa, podana zarówno na ciepło, jak i na zimno doskonale smakuje i ma piękny, głęboki kolor. Poza tym rzeżucha to skarbnica witamin i mikroelementów. Swoją aksamitną konsystencję zupa zawdzięcza dodatkowi ziemniaków oraz śmietany kremówki. Smak podkręcamy szczyptą kozieradki i kilkoma kroplami czosnkowej oliwy. Zupę podajemy z przepiórczymi jajeczkami.

/ 6Krem chrzanowy

Obraz
© 123RF.COM

Alternatywą dla barszczu jest zupa chrzanowa. Można ją przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym. Chrzanowy krem jest pożywny i treściwy. Pamiętajcie, by używać świeżego tartego chrzanu, a nie tego ze słoiczka. Chrzan i śmietanę dodajemy na końcu. Ta zupa najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo, natką pietruszki i podsmażonym boczkiem lub białą kiełbasą.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść