Nie tylko biały barszcz

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Poznaj wyjątkowe wielkanocne zupy

Obraz
© 123RF.COM

Tradycyjne wielkanocne śniadanie najczęściej zaczynamy od białego barszczu lub żurku. Podaje się go z jajkiem i kiełbasą, ale można także z twarogiem. Jednak to nie wyczerpuje repertuaru świątecznych zup. W wielu domach jada się różowy barszcz, chrzanową, serwatczankę czy, nieco mniej klasyczną, zupę z rzeżuchy. Każdy znajdzie coś dla siebie. W czym tkwi ich sekret i jak je przygotować, by rodzina poprosiła o dokładkę?

/ 6Barszcz i żur. Czym się od siebie różnią?

Obraz
© 123RF.COM

Zastanawialiście się, na czym polega różnica między żurem a białym barszczem? Otóż teoria, że barszcz przygotowujemy na zakwasie z mąki pszennej, a żur żytniej jest nieprawdziwa. Wszystkie zupy gotowane na zakwasach mącznych to żury. Natomiast barszcz zakwasza się kwasem ogórkowym lub kapuścianym. W zależności od regionu, na wielkanocny żur przygotujemy zakwas z mąki żytniej, razowej, owsianej albo gryczanej. Będzie on podstawą gęstej, zawiesistej zupy, gotowanej na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Smak ma być kwaśny, zdecydowany. Żuru nie zabielamy. Natomiast biały barszcz powstaje na wywarze mięsnym, np. tym, w którym gotowała się szynka. Dodajemy do niego suszone grzyby i białą kiełbasę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zakwaszamy wodą z ogórków lub kapusty i zabielamy. Podajemy najczęściej z kawałkami białej kiełbasy i jajkiem.

/ 6Serwatczanka

Obraz
© 123RF.COM

W Beskidzie Niskim we wsi Głojsce w wielu domach na stole gości serwatczanka, czyli aromatyczna zupa na serwatce. Rozsławił ją w jednym ze swoich programów Karol Okrasa. Dodajemy do niej żytni zakwas, wędzonkę, sporo tartego chrzanu, prawdziwki, majeranek i czosnek. Serwatczankę podaje się z jajkiem i białą kiełbasą w specjalnym chlebku, obficie posypaną zieloną pietruszką. Pasują do niej także ziemniaki. Doskonale smakuje na zimno i na gorąco. Powinna być ostra i wyrazista, dlatego nie żałujmy do niej chrzanu i przypraw.

/ 6Różowy wielkanocny barszcz

Obraz
© 123RF.COM

Czerwony barszcz kojarzy się raczej z wigilią niż śniadaniem wielkanocnym. A jednak w wielu domach to właśnie tę zupę podaje się po rezurekcji. Podstawą jest buraczany zakwas. Barszcz gotujemy na wędzonce lub innym mięsnym wywarze. Pamiętajmy, by nie gotować zupy zbyt długo, ponieważ straci swój piękny, czerwony kolor. Pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Charakterystyczny ostry smak zapewniają tarty chrzan i czosnek. Na świąteczny stół podaje się barszcz czerwony z jajkiem i wędzoną kiełbasą.

/ 6Zielona zupa z rzeżuchy

Obraz
© 123RF.COM

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im zupę z rzeżuchy. Tak, tak, te niepozorne listki odgrywają nie tylko rolę dekoracji wielkanocnego stołu. Mogą być także głównym składnikiem aromatycznej, kremowej zupy. Zupa, podana zarówno na ciepło, jak i na zimno doskonale smakuje i ma piękny, głęboki kolor. Poza tym rzeżucha to skarbnica witamin i mikroelementów. Swoją aksamitną konsystencję zupa zawdzięcza dodatkowi ziemniaków oraz śmietany kremówki. Smak podkręcamy szczyptą kozieradki i kilkoma kroplami czosnkowej oliwy. Zupę podajemy z przepiórczymi jajeczkami.

/ 6Krem chrzanowy

Obraz
© 123RF.COM

Alternatywą dla barszczu jest zupa chrzanowa. Można ją przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym. Chrzanowy krem jest pożywny i treściwy. Pamiętajcie, by używać świeżego tartego chrzanu, a nie tego ze słoiczka. Chrzan i śmietanę dodajemy na końcu. Ta zupa najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo, natką pietruszki i podsmażonym boczkiem lub białą kiełbasą.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu