Hummus z pieczonych buraków
Buraki są dostępne przez okrągły rok, są tanie i... niedoceniane. Na polskich stołach goszczą najczęściej w postaci barszczu. Przygotowaliśmy dla was proste i pyszne dania z buraka, które są prawdziwą bombą witaminową. Hummus, koktajl... to dopiero początek naszych inspiracji!
Składniki: 1 puszka cieciorki, 2 upieczone buraki, 4 łyżki pasty tahini, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka kminu, sól i pieprz
Przepis: Wrzucić cieciorkę do pojemnika blendera. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w małą kostkę buraki, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę. Doprawić solą i pieprzem oraz kuminem. Wszystko zblendować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Sałatka śledziowa z burakami
*Składniki: * 3 buraki, 3 płaty śledziowe marynowane, 3 korniszony, 1 cebula, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz
*Przepis: * Buraki ugotować. Ostudzić i pokroić. Następnie cebulę, korniszony, płaty śledziowe posiekać w kostkę. Składniki wrzucić do miski, dodać fasolę. Wszystko wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Carpaccio z buraka i fetą
*Składniki: * pół opakowania rukoli, 3 upieczone lub ugotowane buraki, 1/2 opakowania sera feta, garść pestek dyni, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz świeżo mielony
*Przepis: * Rukolę umyć i osuszyć. Buraki pokroić w cienkie plastry i położyć na płaskim talerzu. Fetę pokruszyć na buraki. Posypać carpaccio uprażonymi pestkami słonecznika, rukolą, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Skropić octem i oliwą.
Zdrowy koktajl z buraka
Składniki: 1 burak, 1 gruszka, 1 jabłko, 2 marchewki, woda
*Przepis: * Warzywa oraz owoce obierz i umyj. Następnie wszystko pokroić i zmiksować w blenderze. Jeśli koktajl będzie za gęsty, rozcieńczyć wodą.
Bajgiel z łososiem i burakiem
Składniki: 6 bajgli, 100 gram łososia wędzonego, 2 pieczone buraki, 6 łyżek twarożku kremowego, 1/2 cytryny i pieprz świeżo mielony
*Przepis: * Pieczone buraki pokroić w plastry. Bajgle przekroić na pół i posmarować twarożkiem. Na wierzch położyć plastry wędzonego łososia i buraki. Całość skropić cytryną. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.