Nie stawiaj oliwy obok piekarnika. Specjaliści wyjaśniają, co się wówczas dzieje

Ciepło, światło i tlen – to najwięksi wrogowie oliwy. Specjaliści z brytyjskiego Good Housekeeping Institute ostrzegają, by nigdy nie stawiać oliwy w pobliżu piekarnika. Okazuje się też, że ma ona o wiele krótszy termin przydatności, niż moglibyśmy przypuszczać.

Oliwę po otwarciu trzeba spożyć w stosunkowo krótkim czasie.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Ponieważ oliwa nie lubi światła i ciepła, stawianie jej w pobliżu piekarniku jest poważnym błędem i może w krótkim czasie popsuć jej smak i nawet doprowadzić do jej zepsucia. Specjaliści z Good Housekeeping zalecają, by trzymać ją w chłodnym, zacienionym miejscu, takim jak szafka kuchenna stojąca z dala od kuchenki i piekarnika.

Co więcej, nawet oliwy najlepszej jakości nie możemy trzymać w kuchni w nieskończoność. Otwarta butelka tego zdrowego tłuszczu nadaje się do użycia tylko przez 6 miesięcy i to o ile będziemy ją przechowywać w temperaturze 14-18 stopni Celsjusza i w zacienionym miejscu. Oliwę, której jeszcze nie otworzyliśmy przechowujemy najwyżej 2 lata. Oznacza to, że nie ma co robić dużych zapasów, chyba że jesteśmy pewni, że wykorzystamy zgromadzone butelki w stosunkowo niedługim czasie.

Dobrze jest włączyć oliwę do swojej codziennej diety. Jest bardzo zdrowa - już w mitologii nazywano ją "złotym płynem", będącym symbolem odporności i witalności. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować w diecie odchudzającej.

Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Ten zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to, co najlepsze w danej potrawie. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można jej używać do nasączenia pieczywa, w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.

Zobacz też: Co się stanie, jeśli zaczniesz pić sok z cytryny z oliwą z oliwek?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości