Nie stawiaj oliwy obok piekarnika. Specjaliści wyjaśniają, co się wówczas dzieje
Ciepło, światło i tlen – to najwięksi wrogowie oliwy. Specjaliści z brytyjskiego Good Housekeeping Institute ostrzegają, by nigdy nie stawiać oliwy w pobliżu piekarnika. Okazuje się też, że ma ona o wiele krótszy termin przydatności, niż moglibyśmy przypuszczać.
Ponieważ oliwa nie lubi światła i ciepła, stawianie jej w pobliżu piekarniku jest poważnym błędem i może w krótkim czasie popsuć jej smak i nawet doprowadzić do jej zepsucia. Specjaliści z Good Housekeeping zalecają, by trzymać ją w chłodnym, zacienionym miejscu, takim jak szafka kuchenna stojąca z dala od kuchenki i piekarnika.
Co więcej, nawet oliwy najlepszej jakości nie możemy trzymać w kuchni w nieskończoność. Otwarta butelka tego zdrowego tłuszczu nadaje się do użycia tylko przez 6 miesięcy i to o ile będziemy ją przechowywać w temperaturze 14-18 stopni Celsjusza i w zacienionym miejscu. Oliwę, której jeszcze nie otworzyliśmy przechowujemy najwyżej 2 lata. Oznacza to, że nie ma co robić dużych zapasów, chyba że jesteśmy pewni, że wykorzystamy zgromadzone butelki w stosunkowo niedługim czasie.
Dobrze jest włączyć oliwę do swojej codziennej diety. Jest bardzo zdrowa - już w mitologii nazywano ją "złotym płynem", będącym symbolem odporności i witalności. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować w diecie odchudzającej.
Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Ten zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to, co najlepsze w danej potrawie. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można jej używać do nasączenia pieczywa, w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.