Naturalna pomoc na przeziębienie. Powody, dla których warto pić napar z imbiru
Świeży, mielony, kandyzowany i marynowany. Imbir to tania przyprawa, którą możemy dodać nie tylko do piwa i ciasteczek. Podpowiadamy, jak i dlaczego warto wykorzystać remedium, które jest m.in. niezastąpione na przeziębienie.
Grypa w tym roku zaatakowała wyjątkowo szybko. Nie oznacza, to jednak, że trzeba siedzieć w domu i faszerować się lekami z aptek. Swoją odporność możemy wzmocnić m.in. poprzez picie naparu z imbiru. Bo przyprawa działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Imbir oczyszcza także nasz organizm, jest jednym ze składników preparatów wyszczuplających. Nic więc dziwnego, że jest uwielbiany przez sportowców. Ale powróćmy do przeziębień i zastanówmy się, jak możemy wykorzystać imbir w walce z chorobą.
Wystarczy kilka centymetrów przyprawy
Najlepszy smak ma świeży imbir. Można go pokroić na plastry, zetrzeć na tarce, poszatkować czy zemleć. Nie trzeba go obierać, ale należy go umyć. Przyprawę w proszku należy przechowywać w temperaturze pokojowej, a świeży najlepiej trzymać owinięty ręcznikiem papierowym w lodówce. Nie kupujemy go na zapas, bo może zwietrzeć. Mogą też pojawić się na nim plamy świadczące o nieświeżości.
Aby przygotować aromatyczny napar z imbiru, do garnka należy wlać pół litra wody. Następnie w momencie zagotowania należy dodać ok. 5 cm obranego korzenia. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. następnie gotowy napar odcedzamy, dodajmy łyżkę miodu lub łyżkę brązowego cukru, sok z cytryny i pół szklanki mleka.
Przepisów na herbatę z imbirem jest kilkanaście. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie wody w garnku, a jesteśmy spragnione napoju, to najszybciej wypijemy go, jeśli do naszej szklanki z torebką herbaty dodamy łyżeczkę drobno posiekanego korzenia imbiru. Całość zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem od 3 do 5 min. Herbatę należy przecedzić, możemy posłodzić miodem lub cukrem.
Imbir nie tylko działa jak aspiryna, ale spożywany nawet i codziennie, w małych dawkach, pomaga wyjść z bardzo poważnych chorób. Zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe i mogą zapobiegać powstawaniu raka. Według naukowców z Biological Sciences Department składniki zawarte w przyprawie hamują rozrastanie komórek rakowych piersi, co nie wpływa na rozwój zdrowych komórek.
Kobietom w ciąży polecany jest jako środek przeciwwymiotny, redukujący mdłości. Przed daleką podróżą, osoby mające chorobę lokomocyjną także powinny sięgnąć po napar z imbiru (tyczy się również choroby morskiej).
Imbir łagodzi także bóle menstruacyjne oraz zmniejsza stres. Jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu migrenom.