Trwa ładowanie...

Naturalna pomoc na przeziębienie. Powody, dla których warto pić napar z imbiru

Świeży, mielony, kandyzowany i marynowany. Imbir to tania przyprawa, którą możemy dodać nie tylko do piwa i ciasteczek. Podpowiadamy, jak i dlaczego warto wykorzystać remedium, które jest m.in. niezastąpione na przeziębienie.

Naturalna pomoc na przeziębienie. Powody, dla których warto pić napar z imbiruŹródło: 123RF.COM
dk65ai2
dk65ai2

Grypa w tym roku zaatakowała wyjątkowo szybko. Nie oznacza, to jednak, że trzeba siedzieć w domu i faszerować się lekami z aptek. Swoją odporność możemy wzmocnić m.in. poprzez picie naparu z imbiru. Bo przyprawa działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Imbir oczyszcza także nasz organizm, jest jednym ze składników preparatów wyszczuplających. Nic więc dziwnego, że jest uwielbiany przez sportowców. Ale powróćmy do przeziębień i zastanówmy się, jak możemy wykorzystać imbir w walce z chorobą.

Wystarczy kilka centymetrów przyprawy

Najlepszy smak ma świeży imbir. Można go pokroić na plastry, zetrzeć na tarce, poszatkować czy zemleć. Nie trzeba go obierać, ale należy go umyć. Przyprawę w proszku należy przechowywać w temperaturze pokojowej, a świeży najlepiej trzymać owinięty ręcznikiem papierowym w lodówce. Nie kupujemy go na zapas, bo może zwietrzeć. Mogą też pojawić się na nim plamy świadczące o nieświeżości.

Aby przygotować aromatyczny napar z imbiru, do garnka należy wlać pół litra wody. Następnie w momencie zagotowania należy dodać ok. 5 cm obranego korzenia. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. następnie gotowy napar odcedzamy, dodajmy łyżkę miodu lub łyżkę brązowego cukru, sok z cytryny i pół szklanki mleka.

Przepisów na herbatę z imbirem jest kilkanaście. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie wody w garnku, a jesteśmy spragnione napoju, to najszybciej wypijemy go, jeśli do naszej szklanki z torebką herbaty dodamy łyżeczkę drobno posiekanego korzenia imbiru. Całość zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem od 3 do 5 min. Herbatę należy przecedzić, możemy posłodzić miodem lub cukrem.

dk65ai2

Imbir nie tylko działa jak aspiryna, ale spożywany nawet i codziennie, w małych dawkach, pomaga wyjść z bardzo poważnych chorób. Zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe i mogą zapobiegać powstawaniu raka. Według naukowców z Biological Sciences Department składniki zawarte w przyprawie hamują rozrastanie komórek rakowych piersi, co nie wpływa na rozwój zdrowych komórek.

Kobietom w ciąży polecany jest jako środek przeciwwymiotny, redukujący mdłości. Przed daleką podróżą, osoby mające chorobę lokomocyjną także powinny sięgnąć po napar z imbiru (tyczy się również choroby morskiej).

Imbir łagodzi także bóle menstruacyjne oraz zmniejsza stres. Jego regularne spożywanie zapobiega powstawaniu migrenom.

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj