Naleśniki, które zawsze się udają. Lekkie i cieniutkie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Podobno pierwszy naleśnik zawsze ląduje w koszu. Przy kolejnych idzie już gładko. Nie ma uniwersalnego przepisu. Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi właśnie w proporcjach.

Jedna z użytkowniczek forum Kafeteria zapytała, dlaczego jej naleśniki zawsze są gumowate. Jak się okazało, dodawała do ciasta za dużo jajek. Sekretnym składnikiem jest także woda gazowa, dzięki której naleśniki będą znacznie delikatniejsze i cieńsze. Niektóre panie domu dodają również do ciasta odrobinę cukru, dzięki temu brzegi placków ładnie się za rumienią. Poznajcie jeszcze inne sekrety naleśnikowego ciasta, a już nigdy nie wyrzucicie pierwszego do kosza.

/ 5Przepis Magdy Gessler

Obraz
© 123RF

Prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Mąka, mleko, jajka to składniki podstawowe. Magda Gessler robi naleśniki według przepisu: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli. I tu wskazówka: sekretnym składnikiem jest woda gazowana (zamiast zwykłej) - dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze, a przez to smaczniejsze. W przepisie Magdy Gessler jajka należy najpierw ubić (mikserem, trzepaczką) ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę. Całość starannie mieszamy. Teraz musimy sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: powinno pokrywać łyżkę i z niej spływać. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Jeśli za gęste - mleko albo wodę.

/ 5Na czym smażyć?

Obraz
© 123RF

Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny. Naleśniki możemy też usmażyć na maśle (najlepiej klarowanym) lub oleju kokosowym. A żeby nie smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy dodać do ciasta ok. 2-3 łyżki oleju albo roztopionego masła. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z obu stron.

/ 5Sekretne dodatki

Obraz
© 123RF

Miłośnicy słodziutkich naleśników do ciasta mogą dodać cukier (łyżeczkę, ewentualnie łyżkę). Dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możemy też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii (wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym). Zamiast mąki pszennej można sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową, gryczaną. Mleko możemy zastąpić maślanką. Ciekawym dodatkiem do ciasta jest również kilka kropli esencji np. pomarańczowej, waniliowej, migdałowej.

/ 5Z czym podawać?

Obraz
© 123RF

Kiedy przed nami piętrzy się już stosik usmażonych, cienkich i delikatnych naleśników z chrupiącymi brzegami, możemy napełnić je farszem. Ser biały z cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i śmietaną będzie idealny. Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka. Na obiad czy kolację możemy również przygotować wytrawną wersję. Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie. Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu. Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu