Najlepsza kawę na świecie zrobisz sam. Najważniejsze wskazówki i przydatne gadżety

Fani aromatycznego naparu mogą wybrać dwie drogi. Pierwsza to ekspres do kawy, który przygotuje zawsze ten sam w smaku i aromacie napar w błyskawicznym tempie. Druga to relaksujący rytuał zaparzania kawy przy użyciu prostych zasad i kilku gadżetów.

Ciepła filiżanka podnosi walory smakowe kawy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czego potrzebujesz do zaparzenia idealnej kawy?

W przygotowaniu najlepszej kawy ma znaczenie prawie wszystko, od jakości wybranych ziaren i wody, po podanie kawy tuż po zaparzeniu. Rytuał to przyjemność sama w sobie. Nawet jeśli masz w domu doskonały ekspres ciśnieniowy, samodzielnie zaparzona, tradycyjna kawa dostarczy ci świetnych doznań i nowych umiejętności.

Obraz
© unsplash.com

Bez dobrej wody ani rusz

Aby zaparzyć kawę, możemy skorzystać z wody butelkowanej lub zatroszczyć się o jakość domowego źródła. W tym celu warto pomyśleć o filtrze, który dostarczy nam czystej wody oraz posłuży do filtrowania przegotowanej, którą dodajemy w szklance do filiżanki esencjonalnego espresso. Co daje szklanka wody przy piciu mocnego, małego espresso? Płucząc usta po każdym łyku, w pełni docenimy aromat kawy.

Obraz
© unsplash.com

Zapach świeżo zmielonej kawy

Ceremonia parzenia kawy to przede wszystkim jej niezwykły aromat. Jedną z pierwszych chwil, kiedy go czujemy, jest otwieranie paczki z ziarnami, przesypywanie ich do młynka i mielenie. Rodzaj ziaren przekłada się tez bezpośrednio na smak konkretnej kawy. Najpopularniejsze rodzaje to Arabica i Robusta, z czego pierwsza jest uważana za łagodniejszą i bardziej aksamitną, z kolei druga jest nieco bardziej wyrazista.

Nic nie przebije domowej kawy

Barista to osoba zawodowo zajmująca się kawą i dysponująca wiedza na temat procesu zaparzania kawy, właściwości poszczególnych gatunków ziaren i niezbędnych akcesoriów. W naszej kulturze funkcjonuje też słowo kawiarka, czyli osoba, najczęściej kobieta, która dawniej zajmowała się parzeniem kawy lub urządzenie, do przyrządzania tego napoju w domu. Teraz możemy zrobić sami świetny napar.

Kawa
© East News | imageBROKER,Value Stock Images

Jak zrobić dobrą kawę?

Do parzenia kawy używaj wody poniżej temperatury wrzenia. Idealna będzie miała ok. 90°C. Wyższa temperatura to gorzka kawa, a za niska temperatura wody da nam kwaśną i słabą kawę. Temperatura w parzeniu kawy dotyczy nie tylko samego naparu i wody, ale też filiżanek. Czy wiesz, że wlewając kawę do zimnej porcelany lub szkła, tracimy większość je walorów smakowych? Ciepła filiżanka pozwala też na dłużej utrzymać kremową piankę.

Obraz
© unsplash.com

Ile kawy do jakiego rodzaju kawy?

Nie każdy wie, że konkretny rodzaj kawy to ściśle określona ilość ziarenek i wody. Aby trzymać np. idealne espresso, należy odmierzyć 7-8 g kawy, czyli 50 do 60 ziarenek w zależności od wielkości oraz 25 ml wody.

Obraz
© iStock.com

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów