Najlepsza kawę na świecie zrobisz sam. Najważniejsze wskazówki i przydatne gadżety

Fani aromatycznego naparu mogą wybrać dwie drogi. Pierwsza to ekspres do kawy, który przygotuje zawsze ten sam w smaku i aromacie napar w błyskawicznym tempie. Druga to relaksujący rytuał zaparzania kawy przy użyciu prostych zasad i kilku gadżetów.

Ciepła filiżanka podnosi walory smakowe kawy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czego potrzebujesz do zaparzenia idealnej kawy?

W przygotowaniu najlepszej kawy ma znaczenie prawie wszystko, od jakości wybranych ziaren i wody, po podanie kawy tuż po zaparzeniu. Rytuał to przyjemność sama w sobie. Nawet jeśli masz w domu doskonały ekspres ciśnieniowy, samodzielnie zaparzona, tradycyjna kawa dostarczy ci świetnych doznań i nowych umiejętności.

Obraz
© unsplash.com

Bez dobrej wody ani rusz

Aby zaparzyć kawę, możemy skorzystać z wody butelkowanej lub zatroszczyć się o jakość domowego źródła. W tym celu warto pomyśleć o filtrze, który dostarczy nam czystej wody oraz posłuży do filtrowania przegotowanej, którą dodajemy w szklance do filiżanki esencjonalnego espresso. Co daje szklanka wody przy piciu mocnego, małego espresso? Płucząc usta po każdym łyku, w pełni docenimy aromat kawy.

Obraz
© unsplash.com

Zapach świeżo zmielonej kawy

Ceremonia parzenia kawy to przede wszystkim jej niezwykły aromat. Jedną z pierwszych chwil, kiedy go czujemy, jest otwieranie paczki z ziarnami, przesypywanie ich do młynka i mielenie. Rodzaj ziaren przekłada się tez bezpośrednio na smak konkretnej kawy. Najpopularniejsze rodzaje to Arabica i Robusta, z czego pierwsza jest uważana za łagodniejszą i bardziej aksamitną, z kolei druga jest nieco bardziej wyrazista.

Nic nie przebije domowej kawy

Barista to osoba zawodowo zajmująca się kawą i dysponująca wiedza na temat procesu zaparzania kawy, właściwości poszczególnych gatunków ziaren i niezbędnych akcesoriów. W naszej kulturze funkcjonuje też słowo kawiarka, czyli osoba, najczęściej kobieta, która dawniej zajmowała się parzeniem kawy lub urządzenie, do przyrządzania tego napoju w domu. Teraz możemy zrobić sami świetny napar.

Kawa
© East News | imageBROKER,Value Stock Images

Jak zrobić dobrą kawę?

Do parzenia kawy używaj wody poniżej temperatury wrzenia. Idealna będzie miała ok. 90°C. Wyższa temperatura to gorzka kawa, a za niska temperatura wody da nam kwaśną i słabą kawę. Temperatura w parzeniu kawy dotyczy nie tylko samego naparu i wody, ale też filiżanek. Czy wiesz, że wlewając kawę do zimnej porcelany lub szkła, tracimy większość je walorów smakowych? Ciepła filiżanka pozwala też na dłużej utrzymać kremową piankę.

Obraz
© unsplash.com

Ile kawy do jakiego rodzaju kawy?

Nie każdy wie, że konkretny rodzaj kawy to ściśle określona ilość ziarenek i wody. Aby trzymać np. idealne espresso, należy odmierzyć 7-8 g kawy, czyli 50 do 60 ziarenek w zależności od wielkości oraz 25 ml wody.

Obraz
© iStock.com
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę