Najlepsza kawę na świecie zrobisz sam. Najważniejsze wskazówki i przydatne gadżety

Fani aromatycznego naparu mogą wybrać dwie drogi. Pierwsza to ekspres do kawy, który przygotuje zawsze ten sam w smaku i aromacie napar w błyskawicznym tempie. Druga to relaksujący rytuał zaparzania kawy przy użyciu prostych zasad i kilku gadżetów.

Ciepła filiżanka podnosi walory smakowe kawy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czego potrzebujesz do zaparzenia idealnej kawy?

W przygotowaniu najlepszej kawy ma znaczenie prawie wszystko, od jakości wybranych ziaren i wody, po podanie kawy tuż po zaparzeniu. Rytuał to przyjemność sama w sobie. Nawet jeśli masz w domu doskonały ekspres ciśnieniowy, samodzielnie zaparzona, tradycyjna kawa dostarczy ci świetnych doznań i nowych umiejętności.

Obraz
© unsplash.com

Bez dobrej wody ani rusz

Aby zaparzyć kawę, możemy skorzystać z wody butelkowanej lub zatroszczyć się o jakość domowego źródła. W tym celu warto pomyśleć o filtrze, który dostarczy nam czystej wody oraz posłuży do filtrowania przegotowanej, którą dodajemy w szklance do filiżanki esencjonalnego espresso. Co daje szklanka wody przy piciu mocnego, małego espresso? Płucząc usta po każdym łyku, w pełni docenimy aromat kawy.

Obraz
© unsplash.com

Zapach świeżo zmielonej kawy

Ceremonia parzenia kawy to przede wszystkim jej niezwykły aromat. Jedną z pierwszych chwil, kiedy go czujemy, jest otwieranie paczki z ziarnami, przesypywanie ich do młynka i mielenie. Rodzaj ziaren przekłada się tez bezpośrednio na smak konkretnej kawy. Najpopularniejsze rodzaje to Arabica i Robusta, z czego pierwsza jest uważana za łagodniejszą i bardziej aksamitną, z kolei druga jest nieco bardziej wyrazista.

Nic nie przebije domowej kawy

Barista to osoba zawodowo zajmująca się kawą i dysponująca wiedza na temat procesu zaparzania kawy, właściwości poszczególnych gatunków ziaren i niezbędnych akcesoriów. W naszej kulturze funkcjonuje też słowo kawiarka, czyli osoba, najczęściej kobieta, która dawniej zajmowała się parzeniem kawy lub urządzenie, do przyrządzania tego napoju w domu. Teraz możemy zrobić sami świetny napar.

Kawa
© East News | imageBROKER,Value Stock Images

Jak zrobić dobrą kawę?

Do parzenia kawy używaj wody poniżej temperatury wrzenia. Idealna będzie miała ok. 90°C. Wyższa temperatura to gorzka kawa, a za niska temperatura wody da nam kwaśną i słabą kawę. Temperatura w parzeniu kawy dotyczy nie tylko samego naparu i wody, ale też filiżanek. Czy wiesz, że wlewając kawę do zimnej porcelany lub szkła, tracimy większość je walorów smakowych? Ciepła filiżanka pozwala też na dłużej utrzymać kremową piankę.

Obraz
© unsplash.com

Ile kawy do jakiego rodzaju kawy?

Nie każdy wie, że konkretny rodzaj kawy to ściśle określona ilość ziarenek i wody. Aby trzymać np. idealne espresso, należy odmierzyć 7-8 g kawy, czyli 50 do 60 ziarenek w zależności od wielkości oraz 25 ml wody.

Obraz
© iStock.com
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów