Najlepsza kawę na świecie zrobisz sam. Najważniejsze wskazówki i przydatne gadżety

Fani aromatycznego naparu mogą wybrać dwie drogi. Pierwsza to ekspres do kawy, który przygotuje zawsze ten sam w smaku i aromacie napar w błyskawicznym tempie. Druga to relaksujący rytuał zaparzania kawy przy użyciu prostych zasad i kilku gadżetów.

Ciepła filiżanka podnosi walory smakowe kawy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czego potrzebujesz do zaparzenia idealnej kawy?

W przygotowaniu najlepszej kawy ma znaczenie prawie wszystko, od jakości wybranych ziaren i wody, po podanie kawy tuż po zaparzeniu. Rytuał to przyjemność sama w sobie. Nawet jeśli masz w domu doskonały ekspres ciśnieniowy, samodzielnie zaparzona, tradycyjna kawa dostarczy ci świetnych doznań i nowych umiejętności.

Obraz
© unsplash.com

Bez dobrej wody ani rusz

Aby zaparzyć kawę, możemy skorzystać z wody butelkowanej lub zatroszczyć się o jakość domowego źródła. W tym celu warto pomyśleć o filtrze, który dostarczy nam czystej wody oraz posłuży do filtrowania przegotowanej, którą dodajemy w szklance do filiżanki esencjonalnego espresso. Co daje szklanka wody przy piciu mocnego, małego espresso? Płucząc usta po każdym łyku, w pełni docenimy aromat kawy.

Obraz
© unsplash.com

Zapach świeżo zmielonej kawy

Ceremonia parzenia kawy to przede wszystkim jej niezwykły aromat. Jedną z pierwszych chwil, kiedy go czujemy, jest otwieranie paczki z ziarnami, przesypywanie ich do młynka i mielenie. Rodzaj ziaren przekłada się tez bezpośrednio na smak konkretnej kawy. Najpopularniejsze rodzaje to Arabica i Robusta, z czego pierwsza jest uważana za łagodniejszą i bardziej aksamitną, z kolei druga jest nieco bardziej wyrazista.

Nic nie przebije domowej kawy

Barista to osoba zawodowo zajmująca się kawą i dysponująca wiedza na temat procesu zaparzania kawy, właściwości poszczególnych gatunków ziaren i niezbędnych akcesoriów. W naszej kulturze funkcjonuje też słowo kawiarka, czyli osoba, najczęściej kobieta, która dawniej zajmowała się parzeniem kawy lub urządzenie, do przyrządzania tego napoju w domu. Teraz możemy zrobić sami świetny napar.

Kawa
© East News | imageBROKER,Value Stock Images

Jak zrobić dobrą kawę?

Do parzenia kawy używaj wody poniżej temperatury wrzenia. Idealna będzie miała ok. 90°C. Wyższa temperatura to gorzka kawa, a za niska temperatura wody da nam kwaśną i słabą kawę. Temperatura w parzeniu kawy dotyczy nie tylko samego naparu i wody, ale też filiżanek. Czy wiesz, że wlewając kawę do zimnej porcelany lub szkła, tracimy większość je walorów smakowych? Ciepła filiżanka pozwala też na dłużej utrzymać kremową piankę.

Obraz
© unsplash.com

Ile kawy do jakiego rodzaju kawy?

Nie każdy wie, że konkretny rodzaj kawy to ściśle określona ilość ziarenek i wody. Aby trzymać np. idealne espresso, należy odmierzyć 7-8 g kawy, czyli 50 do 60 ziarenek w zależności od wielkości oraz 25 ml wody.

Obraz
© iStock.com
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty