Najdziwniejsze potrawy, jakie zjesz na ulicy. Nie wyglądają apetycznie

Obraz
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY
Paulina Brzozowska

/ 7Niektóre mogą wywołać odruch wymiotny

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Co kraj, to lokalne przysmaki, które można zjeść na ulicy. W Polsce królują zapiekanki, w Turcji - kebab, a w Anglii ryba z frytkami. My skupimy się dzisiaj na tych nietypowych przekąskach, które są skierowane tylko do odważnych. Skusilibyście się?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Laverbread - Walia

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

To pasta przygotowywana z morskich alg. Spróbować można jej w Walii. Najczęściej podawana jest z chlebem i jak przekonują dietetycy, jest bardzo zdrowa. Wygląda jednak mało zachęcająco.

Zobacz też: Na co zwrócić uwagę przy zakupie spiruliny?

/ 7Cuy - Kolumbia, Ekwador, Peru

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Potrawa sporządzona z mięsa świnek morskich. Bardzo popularna w rejonie Kolumbii, Ekwadoru i Peru. Mięso jest smarowane sosami i tłuszczem i opiekane. Smakiem przypomina ponoć królika.

/ 7Hormigas Culonas - Kolumbia

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Pieczone mrówki o bardzo dużych odwłokach to prawdziwy frykas w Kolumbii. Można jeść je samodzielnie, ale też można zamówić je jako dodatek na pizzy.

/ 7Dorilocos - Meksyk

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

To nic innego, jak paczka serowych chrupek serowych Doritos, do których dorzuca się sos, żeberka wieprzowe, marchewki, ogórki, orzeszki, a nawet chili. Ale to nic, bo najciekawszym dodatkiem są tutaj... żelki! Dzieci z Meksyku uwielbiają tę przekąskę.

/ 7Pieczone skorpiony - Chiny, Tajlandia, Kambodża

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Takich przekąsek można spróbować na Dalekim Wschodzie, głównie w Chinach. Jada się je także w Tajlandii i Kambodży. Inne pajęczaki także bywają tam pieczone i służą za przysmak. W smaku podobno przypominają chrupiące frytki.

/ 7Dondurma - Turcja

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

Te tureckie lody mają zupełnie inną konsystencję niż te, które zjemy w Europie. Wpływają na to dwa składniki: salep, czyli mąka z dwóch gatunków orchidei oraz mastyks - żywica krzewu rosnącego w rejonie Morza Śródziemnego. Dzięki niej lody są bardziej "elastyczne" i płynne.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja