Modra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląsku

Modra kapusta, kluski śląskie i pyszna rolada to typowy śląski obiad. Mimo że wymaga nieco czasu i wprawy, warto zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie. Efekt będzie przepyszny.

Modra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląskuModra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląsku

Modra kapusta:

  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 goździków
  • 1 jabłko (średnie lub duże)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 plastry słoniny lub więcej (zależy od upodobań)
  • sól, pieprz, cukier, ocet - do smaku

Rolady wołowe z ogórkiem:

  • 4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 grube plastry wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej

Kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków.
  • 25 dag mąki ziemniaczanej.
  • 2-3 jaja.
  • sól

Modra kapusta:

  • Kapustę poszatkować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Do tego zetrzeć jabłko, wszystko lekko posolić i wymieszać.
  • Wlać wrzątek i gotować do miękkości. Wodę odcedzić, odstawić garnek z kapustą, nie przykrywać.
  • Cebulę i słoninę (mogą też być skwarki i trochę smalczyku) pokroić na drobną kostę i usmażyć.
  • Gorące skwarki z cebulką i tłuszczem dodać do kapusty - wymieszać.
  • Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę maggi , ale niekoniecznie.

Roladki:

  • Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórka, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki.
  • Płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na nich ogórek, cebulę i boczek, posyp solą i grubo mielonym pieprzem.
  • Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej smalec lub olej i obsmaż na nim rolady.
  • Przykryj brytfannę, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.

Kluski:

  • Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jaja, dodać sól i szybko wyrobić ciasto.
  • Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇