Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana to jedno z obowiązkowych dań na wiosnę. Jest delikatna, aromatyczna i bardzo maślana. Smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do dania głównego. Przepis poleca Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- młoda kapusta (u mnie 600 g)
- 1/2 szklanki wody
- 80 g masła
- 1 pętko kiełbasy śląskiej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Kapustę kroimy na 4 części i wycinamy twardy głąb. Następnie ją szatkujemy i wrzucamy do głębokiej patelni. Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
Na mniejszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażymy około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę.
Do miękkiej kapusty dodajemy masło z kiełbasą, koperek, a także cukier, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze chwilę do połączenia składników.
Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą jest gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub jedzona samodzielnie.
Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe
src="https://d.wpimg.pl/762126421--1334984339/rogaliki.JPG"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze