Trwa ładowanie...
d61wjx1
d61wjx1
www.gotujimieszkaj.pl

Młoda kapusta zasmażana

Przepis

Młoda kapusta zasmażana to jedno z obowiązkowych dań na wiosnę. Jest delikatna, aromatyczna i bardzo maślana. Smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do dania głównego. Przepis poleca Wiola, autorka bloga "Gotuj i mieszkaj".

5.0
(3 głosy)
Oceń:
d61wjx1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Młoda kapusta zasmażana
Gotuj i mieszkaj
Młoda kapusta zasmażana
Składniki
  • młoda kapusta (u mnie 600 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 80 g masła
  • 1 pętko kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Przepis

Kapustę kroimy na 4 części i wycinamy twardy głąb. Następnie ją szatkujemy i wrzucamy do głębokiej patelni. Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

Na mniejszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażymy około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę.

Do miękkiej kapusty dodajemy masło z kiełbasą, koperek, a także cukier, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze chwilę do połączenia składników.

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą jest gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub jedzona samodzielnie.

Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d61wjx1
Młoda kapusta zasmażana
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1
Share
d61wjx1
d61wjx1

d61wjx1
d61wjx1
d61wjx1