Miękkie, puste w środku, zepsute? Jak uniknąć najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?
O tym musisz pamiętać
Ogórki kiszone to wyjątkowy przysmak – zwłaszcza zimą, gdy sezon nie sprzyja jedzeniu zbyt wielu warzyw. Dlatego wielu z nas już w czerwcu rusza na targ w poszukiwaniu idealnych ogórków do kiszenia. O czym należy pamiętać, mając w planach kiszenie ogórków?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Po ogórki na targ
By mieć pewność, że ogórki wyjdą jędrne, twarde i chrupiące, nie kupuj ich w markecie. Udaj się na targ, dobrze byłoby celować w ogórki od lokalnego, sprawdzonego rolnika. Spróbuj dowiedzieć się o ogórkach jak najwięcej i szukaj odmian Andrus, śremskie czy Julian, Borus.
Zanim włożysz do słoika
Czy wiesz, że przed kiszeniem ogórki nie tylko trzeba opłukać, ale nawet namoczyć w lodowato zimnej wodzie i pozostawić na kilka godzin? To, nawet lekko zwiędłym okazom, przywróci jędrność i świeżość, która przełoży się na smak ogórków już ukiszonych.
Uwaga na pleśń!
Przed włożeniem do słoików uważnie obejrzyj ogórki – te, które są uszkodzone, nawet bez widocznej pleśni, lepiej odłóż. Pamiętaj również, by dobrze przyjrzeć się słoikom: powinny zostać wyparzone, a dla pewności warto dokupić nowe pokrywki. Pleśń bardzo często niweczy nasze plany związane z pysznymi ogórkami kiszonymi.
Jakie dodatki?
Zalewa na ogórki składa się z ok. 18-25 g soli na litr wody oraz czosnku, kopru i chrzanu. To podstawowa i najchętniej wybierana przez wszystkich opcja. Jeśli jednak chcesz poeksperymentować, wypróbuj metody naszych babć, które do słoika z ogórkami wkładały liście – dębu, wiśni, porzeczki czy chrzanu. Wpływają na smak kiszonki, zaostrzając go, a liście dębu, dzięki garbnikom, działają jak dodatkowy konserwant.
Kiedy kisić?
Choć kiszenie niektórzy rozpoczynają już w maju, uznając, że szczyt sezonu przypada na czerwiec, to w rzeczywistości najlepsze będą ogórki z drugiej połowy sezonu – od lipca do sierpnia. Te młode są zbyt delikatne i długie kiszenie sprawi, że ogórki będą miękkie, z kolei te późniejsze nie będą już smaczne, a dodatkowo ich cena może być dużo wyższa niż w środku sezonu.