Miękkie, puste w środku, zepsute? Jak uniknąć najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6O tym musisz pamiętać

Obraz
© 123RF

Ogórki kiszone to wyjątkowy przysmak – zwłaszcza zimą, gdy sezon nie sprzyja jedzeniu zbyt wielu warzyw. Dlatego wielu z nas już w czerwcu rusza na targ w poszukiwaniu idealnych ogórków do kiszenia. O czym należy pamiętać, mając w planach kiszenie ogórków?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Po ogórki na targ

Obraz
© 123RF

By mieć pewność, że ogórki wyjdą jędrne, twarde i chrupiące, nie kupuj ich w markecie. Udaj się na targ, dobrze byłoby celować w ogórki od lokalnego, sprawdzonego rolnika. Spróbuj dowiedzieć się o ogórkach jak najwięcej i szukaj odmian Andrus, śremskie czy Julian, Borus.

/ 6Zanim włożysz do słoika

Obraz
© 123RF

Czy wiesz, że przed kiszeniem ogórki nie tylko trzeba opłukać, ale nawet namoczyć w lodowato zimnej wodzie i pozostawić na kilka godzin? To, nawet lekko zwiędłym okazom, przywróci jędrność i świeżość, która przełoży się na smak ogórków już ukiszonych.

/ 6Uwaga na pleśń!

Obraz
© 123RF

Przed włożeniem do słoików uważnie obejrzyj ogórki – te, które są uszkodzone, nawet bez widocznej pleśni, lepiej odłóż. Pamiętaj również, by dobrze przyjrzeć się słoikom: powinny zostać wyparzone, a dla pewności warto dokupić nowe pokrywki. Pleśń bardzo często niweczy nasze plany związane z pysznymi ogórkami kiszonymi.

/ 6Jakie dodatki?

Obraz
© 123RF

Zalewa na ogórki składa się z ok. 18-25 g soli na litr wody oraz czosnku, kopru i chrzanu. To podstawowa i najchętniej wybierana przez wszystkich opcja. Jeśli jednak chcesz poeksperymentować, wypróbuj metody naszych babć, które do słoika z ogórkami wkładały liście – dębu, wiśni, porzeczki czy chrzanu. Wpływają na smak kiszonki, zaostrzając go, a liście dębu, dzięki garbnikom, działają jak dodatkowy konserwant.

/ 6Kiedy kisić?

Obraz
© 123RF

Choć kiszenie niektórzy rozpoczynają już w maju, uznając, że szczyt sezonu przypada na czerwiec, to w rzeczywistości najlepsze będą ogórki z drugiej połowy sezonu – od lipca do sierpnia. Te młode są zbyt delikatne i długie kiszenie sprawi, że ogórki będą miękkie, z kolei te późniejsze nie będą już smaczne, a dodatkowo ich cena może być dużo wyższa niż w środku sezonu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach