Miękkie, puste w środku, zepsute? Jak uniknąć najczęstszych błędów podczas kiszenia ogórków?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6O tym musisz pamiętać

Obraz
© 123RF

Ogórki kiszone to wyjątkowy przysmak – zwłaszcza zimą, gdy sezon nie sprzyja jedzeniu zbyt wielu warzyw. Dlatego wielu z nas już w czerwcu rusza na targ w poszukiwaniu idealnych ogórków do kiszenia. O czym należy pamiętać, mając w planach kiszenie ogórków?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Po ogórki na targ

Obraz
© 123RF

By mieć pewność, że ogórki wyjdą jędrne, twarde i chrupiące, nie kupuj ich w markecie. Udaj się na targ, dobrze byłoby celować w ogórki od lokalnego, sprawdzonego rolnika. Spróbuj dowiedzieć się o ogórkach jak najwięcej i szukaj odmian Andrus, śremskie czy Julian, Borus.

/ 6Zanim włożysz do słoika

Obraz
© 123RF

Czy wiesz, że przed kiszeniem ogórki nie tylko trzeba opłukać, ale nawet namoczyć w lodowato zimnej wodzie i pozostawić na kilka godzin? To, nawet lekko zwiędłym okazom, przywróci jędrność i świeżość, która przełoży się na smak ogórków już ukiszonych.

/ 6Uwaga na pleśń!

Obraz
© 123RF

Przed włożeniem do słoików uważnie obejrzyj ogórki – te, które są uszkodzone, nawet bez widocznej pleśni, lepiej odłóż. Pamiętaj również, by dobrze przyjrzeć się słoikom: powinny zostać wyparzone, a dla pewności warto dokupić nowe pokrywki. Pleśń bardzo często niweczy nasze plany związane z pysznymi ogórkami kiszonymi.

/ 6Jakie dodatki?

Obraz
© 123RF

Zalewa na ogórki składa się z ok. 18-25 g soli na litr wody oraz czosnku, kopru i chrzanu. To podstawowa i najchętniej wybierana przez wszystkich opcja. Jeśli jednak chcesz poeksperymentować, wypróbuj metody naszych babć, które do słoika z ogórkami wkładały liście – dębu, wiśni, porzeczki czy chrzanu. Wpływają na smak kiszonki, zaostrzając go, a liście dębu, dzięki garbnikom, działają jak dodatkowy konserwant.

/ 6Kiedy kisić?

Obraz
© 123RF

Choć kiszenie niektórzy rozpoczynają już w maju, uznając, że szczyt sezonu przypada na czerwiec, to w rzeczywistości najlepsze będą ogórki z drugiej połowy sezonu – od lipca do sierpnia. Te młode są zbyt delikatne i długie kiszenie sprawi, że ogórki będą miękkie, z kolei te późniejsze nie będą już smaczne, a dodatkowo ich cena może być dużo wyższa niż w środku sezonu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki