Trwa ładowanie...
d286ftt
26-07-2021 10:11

Michałek. Przepyszne ciacho bez pieczenia

Przepis

Przepyszne ciacho bez pieczenia z kremem budyniowym i kakaową pianką. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d286ftt
2.6
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • forma 24 cm x 24cm 30 minut

Składniki na masę budyniową:

  • 2 ½ szk. mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 330 g margaryny
  • 25 szt. michałków

*Składniki na masę kakaową: *

  • 660 ml śmietany 30 proc.
  • 1 śnieżka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki pozostałe:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 280 g dżemu porzeczkowego
  • 10 michałków
  • ½ szk. mleka
Przepis
  • Herbatniki moczymy w 0,5 szklanki mleka i układamy na dnie formy. Następnie smarujemy masą krówkową.
  • Dwie szklanki mleka gotujemy, a w połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż powstanie nam gęsta konsystencja. Budyń studzimy.
  • Margaryny miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Cukierki drobno kroimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na masę krówkową i ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
  • Ciastka smarujemy dżem porzeczkowym.
  • Przygotowujemy masę kakaową, śmietany miksujemy razem ze śnieżką, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę i kakao.
  • Masę kakaową wykładamy na dżem i posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Michałek. Przepyszne ciacho bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

21
19
d286ftt

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d286ftt
d286ftt
d286ftt
d286ftt
Więcej tematów
d286ftt