Michałek. Przepyszne ciacho bez pieczenia
Przepyszne ciacho bez pieczenia z kremem budyniowym i kakaową pianką. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
- forma 24 cm x 24cm 30 minut
Składniki na masę budyniową:
- 2 ½ szk. mleka
- 80 g budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 330 g margaryny
- 25 szt. michałków
*Składniki na masę kakaową: *
- 660 ml śmietany 30 proc.
- 1 śnieżka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki żelatyny
Składniki pozostałe:
- 250 g herbatników kakaowych
- 4 łyżki masy krówkowej
- 280 g dżemu porzeczkowego
- 10 michałków
- ½ szk. mleka
Przepis
- Herbatniki moczymy w 0,5 szklanki mleka i układamy na dnie formy. Następnie smarujemy masą krówkową.
- Dwie szklanki mleka gotujemy, a w połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż powstanie nam gęsta konsystencja. Budyń studzimy.
- Margaryny miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Cukierki drobno kroimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na masę krówkową i ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
- Ciastka smarujemy dżem porzeczkowym.
- Przygotowujemy masę kakaową, śmietany miksujemy razem ze śnieżką, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę i kakao.
- Masę kakaową wykładamy na dżem i posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl