Trwa ładowanie...
d25xo45
26-07-2021 10:11

Michałek. Przepyszne ciacho bez pieczenia

Przepis

Przepyszne ciacho bez pieczenia z kremem budyniowym i kakaową pianką. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d25xo45
2.6
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • forma 24 cm x 24cm 30 minut

Składniki na masę budyniową:

  • 2 ½ szk. mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 330 g margaryny
  • 25 szt. michałków

*Składniki na masę kakaową: *

  • 660 ml śmietany 30 proc.
  • 1 śnieżka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki pozostałe:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • 280 g dżemu porzeczkowego
  • 10 michałków
  • ½ szk. mleka
Przepis
  • Herbatniki moczymy w 0,5 szklanki mleka i układamy na dnie formy. Następnie smarujemy masą krówkową.
  • Dwie szklanki mleka gotujemy, a w połowie szklanki mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż powstanie nam gęsta konsystencja. Budyń studzimy.
  • Margaryny miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Cukierki drobno kroimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na masę krówkową i ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
  • Ciastka smarujemy dżem porzeczkowym.
  • Przygotowujemy masę kakaową, śmietany miksujemy razem ze śnieżką, dodajemy namoczoną w małej ilości wody żelatynę i kakao.
  • Masę kakaową wykładamy na dżem i posypujemy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Michałek. Przepyszne ciacho bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

21
19

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25xo45
d25xo45
d25xo45
d25xo45
Więcej tematów
d25xo45