Mazury - kuchnia regionalna. Z czego słynie?

Kraina lasów i jezior, czyli Mazury, z racji swojego położenia zawsze kojarzyła się z rybami, grzybami i leśnymi owocami. I nic się w tej kwestii nie zmieniło. Jadąc na Mazury, szukamy przede wszystkich ryb – wędzonych, smażonych, pieczonych i gotowanych. Znajdziemy tam jednak wiele innych smacznych potraw. Z czego słyną kulinarne Mazury? Sprawdźmy!

Kuchnia po mazursku
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Pieczywo żytnie, robione często z mąki razowej, nigdzie w Polsce nie smakuje tak dobrze, jak w polskiej krainie jezior. Podawane jest więc do wielu dań. Chleb znajdzie się na stole na śniadanie, obiad i kolację. Ale jest tylko dodatkiem do głównych mazurskich przysmaków.

Zacznijmy od gulaszu po mazursku, który składa się z wołowiny, włoszczyzny, ziemniaków i ogórków kiszonych. Gulasz jest gotowany dość długo, aż mięso zrobi się miękkie, a sos z cebuli, śmietany, mąki i przypraw zgęstnieje. Mazurski gulasz najczęściej podaje się z kaszą lub ziemniakami i, oczywiście, z chlebem, którym do czysta wyciera się talerz z sosu. Innym tradycyjnym mięsnym daniem z Mazur są kotlety po jeżewsku. Robi się je ze schabu z kością, bardzo cienko rozbitego, nadzianego gotowanym jajkiem i pokrojoną w kostkę szynką wędzoną. Schab następnie zwija się w rulon, panieruje w jajku i mące i smaży na smalcu.

Zrazy z wołowiny znane są w każdym regionie Polski. Charakterystyczną cechą tych mazurskich jest nadzienie – robione z grzybów i chleba razowego. Zrazy zawsze podaje się z kaszą jęczmienną lub gryczaną, z których słynie ten kawałek naszego kraju.

Zobacz też: Sposób na idealne kotlety mielone

Z wieprzowiny z kolei przyrządza się wereszczaki. Obsmażone kawałki mięsa dusi się w kwasie z buraków, a sos zagęszcza się utartym chlebem. Mielone mięso wieprzowe wykorzystuje się do przyrządzenia dania o nazwie pokuczaj. To duże kule z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu, podawane z roztopionym masłem.

Dawniej mięso na Mazurach jedzono jednak rzadko. O wiele częściej przyrządzano różne potrawy z ryb, w które obfituje region. Roladki mazurskie robiono głównie z sandaczy lub szczupaków, ale nie gardzono też leszczami czy dużymi płociami. Do mielonego mięsa z ryb dodaje się bułkę, cebulę i przyprawy, formuje się z masy kwadraty, na wierzchu układa posiekaną natkę pietruszki i masło, zawija i smaży na rumiano. Rolady podaje się z ziemniakami.

Inny rybny klasyk z tej części Polski to szczupak po mazursku. Tak naprawdę to zapiekanka z gotowanych wcześniej ziemniaków, kawałków ryby, śmietany, soli i pieprzu. To nie jedyna zapiekanka rybna, jaką spotkamy na Mazurach. Popularna jest również ta z sandacza czy z węgorza. Do zapiekanek dodawało się i dodaje różne warzywa, takie jak kapusta, marchewka czy rzepa, a nawet owoce – jabłka czy śliwki. Idealnie pasują one do ryb.

Jak w wielu miejscach w Polsce, potrawy z niewielką ilością mięsa stanowiły podstawę menu. Dzybdzalki warmińskie to małe pierogi z farszem z siekanej wołowiny, łoju wołowego, jajka, soli, majeranku i soli. Masę na farsz bardzo dokładnie się miesza i ugniata. Po ugotowaniu dzybdzalki przypominają trochę litewskie kołduny, więc najlepiej jeść je tak jak kołduny – w rosole lub polane masłem.

Farszynki z kolei to kotlety z gotowanych i zmielonych ziemniaków, nadziane gotowanym mięsem wieprzowym, jajkami na twardo i cebulą. Ziemniaki miesza się z jajkami, mąką i przyprawami, formuje placuszki, nakłada się na nie farsz, zwija i smaży na smalcu.

I na koniec deser. Nie ma chyba bardziej charakterystycznego dla kuchni mazurskiej niż sękacz. Gotowe ciasto jest podobne do ściętego pnia drzewa z sękami. W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy zastygające sople, które w ostatecznym efekcie naśladują sęki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich