WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

Mazury - kuchnia regionalna. Z czego słynie?

Kraina lasów i jezior, czyli Mazury, z racji swojego położenia zawsze kojarzyła się z rybami, grzybami i leśnymi owocami. I nic się w tej kwestii nie zmieniło. Jadąc na Mazury, szukamy przede wszystkich ryb – wędzonych, smażonych, pieczonych i gotowanych. Znajdziemy tam jednak wiele innych smacznych potraw. Z czego słyną kulinarne Mazury? Sprawdźmy!

Kuchnia po mazursku
Źródło zdjęć: © 123RF

Pieczywo żytnie, robione często z mąki razowej, nigdzie w Polsce nie smakuje tak dobrze, jak w polskiej krainie jezior. Podawane jest więc do wielu dań. Chleb znajdzie się na stole na śniadanie, obiad i kolację. Ale jest tylko dodatkiem do głównych mazurskich przysmaków.

Zacznijmy od gulaszu po mazursku, który składa się z wołowiny, włoszczyzny, ziemniaków i ogórków kiszonych. Gulasz jest gotowany dość długo, aż mięso zrobi się miękkie, a sos z cebuli, śmietany, mąki i przypraw zgęstnieje. Mazurski gulasz najczęściej podaje się z kaszą lub ziemniakami i, oczywiście, z chlebem, którym do czysta wyciera się talerz z sosu. Innym tradycyjnym mięsnym daniem z Mazur są kotlety po jeżewsku. Robi się je ze schabu z kością, bardzo cienko rozbitego, nadzianego gotowanym jajkiem i pokrojoną w kostkę szynką wędzoną. Schab następnie zwija się w rulon, panieruje w jajku i mące i smaży na smalcu.

Zrazy z wołowiny znane są w każdym regionie Polski. Charakterystyczną cechą tych mazurskich jest nadzienie – robione z grzybów i chleba razowego. Zrazy zawsze podaje się z kaszą jęczmienną lub gryczaną, z których słynie ten kawałek naszego kraju.

Zobacz też: Sposób na idealne kotlety mielone

Z wieprzowiny z kolei przyrządza się wereszczaki. Obsmażone kawałki mięsa dusi się w kwasie z buraków, a sos zagęszcza się utartym chlebem. Mielone mięso wieprzowe wykorzystuje się do przyrządzenia dania o nazwie pokuczaj. To duże kule z mięsa, smażone w głębokim tłuszczu, podawane z roztopionym masłem.

Dawniej mięso na Mazurach jedzono jednak rzadko. O wiele częściej przyrządzano różne potrawy z ryb, w które obfituje region. Roladki mazurskie robiono głównie z sandaczy lub szczupaków, ale nie gardzono też leszczami czy dużymi płociami. Do mielonego mięsa z ryb dodaje się bułkę, cebulę i przyprawy, formuje się z masy kwadraty, na wierzchu układa posiekaną natkę pietruszki i masło, zawija i smaży na rumiano. Rolady podaje się z ziemniakami.

Inny rybny klasyk z tej części Polski to szczupak po mazursku. Tak naprawdę to zapiekanka z gotowanych wcześniej ziemniaków, kawałków ryby, śmietany, soli i pieprzu. To nie jedyna zapiekanka rybna, jaką spotkamy na Mazurach. Popularna jest również ta z sandacza czy z węgorza. Do zapiekanek dodawało się i dodaje różne warzywa, takie jak kapusta, marchewka czy rzepa, a nawet owoce – jabłka czy śliwki. Idealnie pasują one do ryb.

Jak w wielu miejscach w Polsce, potrawy z niewielką ilością mięsa stanowiły podstawę menu. Dzybdzalki warmińskie to małe pierogi z farszem z siekanej wołowiny, łoju wołowego, jajka, soli, majeranku i soli. Masę na farsz bardzo dokładnie się miesza i ugniata. Po ugotowaniu dzybdzalki przypominają trochę litewskie kołduny, więc najlepiej jeść je tak jak kołduny – w rosole lub polane masłem.

Farszynki z kolei to kotlety z gotowanych i zmielonych ziemniaków, nadziane gotowanym mięsem wieprzowym, jajkami na twardo i cebulą. Ziemniaki miesza się z jajkami, mąką i przyprawami, formuje placuszki, nakłada się na nie farsz, zwija i smaży na smalcu.

I na koniec deser. Nie ma chyba bardziej charakterystycznego dla kuchni mazurskiej niż sękacz. Gotowe ciasto jest podobne do ściętego pnia drzewa z sękami. W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy zastygające sople, które w ostatecznym efekcie naśladują sęki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥