Trwa ładowanie...
df0rco1
11-04-2017 14:51

Mazurek z powidłami i migdałową bezą

Przepis

Smaczny, prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym cieście. Przekładany powidłami śliwkowymi i pokryty bezą migdałową. Co ważne, można udekorować go według własnej fantazji. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

df0rco1
4.7
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 2 żółtka

Wierzch:

  • 2 białka (proszę użyć dużych jajek)
  • 120 g cukru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 240 g powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady lub polewy z białej czekolady
  • bakalie do dekoracji
Przepis

Spód:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Blaszkę 25x25 cm lub 22x27 cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 200 stopni C na funkcji góra-dół. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i delikatnie podsypując mąką, rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż lekko się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować powidłami śliwkowymi. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni funkcji góra-dół.

Wierzch:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i wymieszać. Masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-23 minuty, aż beza lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Białą czekoladę roztopić na parze. Przełożyć ją do foliowego woreczka i naciąć jego brzeg. Czekoladą ozdobić ciasto, robiąc esy-floresy. Na wierzchu poukładać orzechy lub inne bakalie.
Zobacz także: ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami

  WP.PL
Źródło: WP.PL
Mazurek z powidłami i migdałową bezą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj