Mazurek z powidłami i migdałową bezą
Smaczny, prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym cieście. Przekładany powidłami śliwkowymi i pokryty bezą migdałową. Co ważne, można udekorować go według własnej fantazji. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód:
- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 2 żółtka
Wierzch:
- 2 białka (proszę użyć dużych jajek)
- 120 g cukru
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 240 g powideł śliwkowych
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady lub polewy z białej czekolady
- bakalie do dekoracji
Przepis
Spód:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Blaszkę 25x25 cm lub 22x27 cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 200 stopni C na funkcji góra-dół. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i delikatnie podsypując mąką, rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż lekko się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Przepis
Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować powidłami śliwkowymi. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni funkcji góra-dół.
Przepis
Wierzch:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i wymieszać. Masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-23 minuty, aż beza lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Białą czekoladę roztopić na parze. Przełożyć ją do foliowego woreczka i naciąć jego brzeg. Czekoladą ozdobić ciasto, robiąc esy-floresy. Na wierzchu poukładać orzechy lub inne bakalie.
Zobacz także: ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami