Mazurek z powidłami i migdałową bezą

Smaczny, prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym cieście. Przekładany powidłami śliwkowymi i pokryty bezą migdałową. Co ważne, można udekorować go według własnej fantazji. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Mazurek z powidłami i migdałową beząMazurek z powidłami i migdałową bezą
Natalia Kudela

Spód:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 2 żółtka

Wierzch:

  • 2 białka (proszę użyć dużych jajek)
  • 120 g cukru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 240 g powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady lub polewy z białej czekolady
  • bakalie do dekoracji

Przepis

Spód:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Blaszkę 25x25 cm lub 22x27 cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 200 stopni C na funkcji góra-dół. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i delikatnie podsypując mąką, rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż lekko się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Przepis

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować powidłami śliwkowymi. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni funkcji góra-dół.

Przepis

Wierzch:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i wymieszać. Masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-23 minuty, aż beza lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Białą czekoladę roztopić na parze. Przełożyć ją do foliowego woreczka i naciąć jego brzeg. Czekoladą ozdobić ciasto, robiąc esy-floresy. Na wierzchu poukładać orzechy lub inne bakalie.
Zobacz także: ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru