Mazurek wielkanocny z domową masą kajmakową. Pycha!
Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, Wierzch możemy udekorować masą kajmakową i bakaliami. Tego ciasta zdecydowanie nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do przygotowania mazurka może się włączyć cała rodzina.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko.
Na masę kajmakową:
- 1 szkl. słodkiej śmietanki,
- 10 łyżek cukru,
- 6 dag masła,
- esencja waniliowa.
Dodatkowo:
- marmolada,
- polewa czekoladowa,
- migdały, płatki migdałowe, orzechy do dekoracji.
- Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki ok. 45 minut.
- Ciasto podzielić na pół i rozwałkować dwa jednakowe placki o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek również posmarować delikatnie marmoladą.
- Śmietankę gotujemy z cukrem, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Gdy masa trochę przestygnie, dodajemy do niej rozpuszczone masło, esencję i ucieramy.
- Wylewamy cala masę na mazurek, ważne jest, by była jeszcze trochę ciepła, wówczas łatwo udekorować ciasto.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze