Ricotta – serek delikatny jak chmurka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Włoski przysmak na twoim stole

Obraz
© 123RF.COM

Trzeba przyznać, że bardzo rzadko sięgamy po ricottę, a szkoda. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i świetnie komponuje się zarówno z daniami na słono, jak i na słodko. Wygląda jak twaróg, więc tak go nazywamy. Warto o nim wiedzieć nieco więcej, dlatego zapraszamy na kolejne strony galerii.

Zobacz także wideo: Pyszny sernik w kilka chwil. Mniam!

/ 5Ricotta kiedyś i dziś

Obraz
© 123RF.COM

Kiedyś ricottę wytwarzano z serwatki, która była produktem ubocznym z produkcji serów dojrzewających i w taki sam sposób wyrabia się ją do dziś. Początkowo była jedzona tylko przez włoską biedotę, ale z czasem jej smak docenili wszyscy i stała się wykwintnym produktem, z którego słynie kuchnia włoska.

Niestety, świeża ricotta musi być spożyta w ciągu kilku dni od wyprodukowania. Ze względu na krótki okres przydatności do spożycia, ricottę poddaje się różnym zabiegom, by wydłużyć ten termin. Dlatego w sklepach możemy znaleźć ricottę wędzoną czy soloną. Pod takimi postaciami także smakuje wybornie.

/ 5Co znajdziemy w serku ricotta?

Obraz
© 123RF.COM

Przede wszystkim ważne dla naszego organizmu łatwo przyswajalne białka. Zawiera więcej wapnia od zwykłego twarogu. Dietetycy często podkreślają, że ricotta jest jednym z najzdrowszych serów, dlatego powinien często występować w naszym jadłospisie.

Dlaczego jest taki zdrowy? Otóż przede wszystkim jest produkowany z serwatki, nie mleka, dlatego zawiera o wiele mniej tłuszczu. 100 g ricotty to tylko 160 kcal, to dobra wiadomość do osób dbających o linię. Dodatkowo stanowi bardzo bogate źródło selenu, witamin z grupy B, witaminy A oraz kwasu foliowego.

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© 123RF.COM

Kromka świeżego chleba posmarowana ricottą z dodatkiem ulubionych ziół i oliwy z oliwek to sposób na pożywne i smaczne śniadanie. Ten leciutki jak chmurka serek świetnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów, a także dodatek do sosu, który możesz podać z włoskim makaronem.

Ricottę możesz zapiekać, gotować lub po prostu jeść na zimno w formie przekąski np. z słonymi krakersami. Jednak najchętniej wykorzystujemy go jako dodatek do deserów, a szczególnie tart i ciast.

/ 5Przepis na sernik z ricotty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g kruchych ciasteczek, 40 g masła, 500 g sera ricotta, 2 jajka, łyżka mąki, 50 g cukru pudru, orzechy włoskie lub ulubione owoce sezonowe.
Przygotowanie:
Ciasteczka rozgnieć wymieszaj z masłem. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. pół godziny. Następnie oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaje ser ricotta, łyżkę mąki i wszystko zmiksuj. Gotową masę nałóż na spód z ciasteczek. Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu upieczonego już sernika poukładaj orzechy włoskie lub świeże owoce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości