Ricotta – serek delikatny jak chmurka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Włoski przysmak na twoim stole

Obraz
© 123RF.COM

Trzeba przyznać, że bardzo rzadko sięgamy po ricottę, a szkoda. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i świetnie komponuje się zarówno z daniami na słono, jak i na słodko. Wygląda jak twaróg, więc tak go nazywamy. Warto o nim wiedzieć nieco więcej, dlatego zapraszamy na kolejne strony galerii.

Zobacz także wideo: Pyszny sernik w kilka chwil. Mniam!

/ 5Ricotta kiedyś i dziś

Obraz
© 123RF.COM

Kiedyś ricottę wytwarzano z serwatki, która była produktem ubocznym z produkcji serów dojrzewających i w taki sam sposób wyrabia się ją do dziś. Początkowo była jedzona tylko przez włoską biedotę, ale z czasem jej smak docenili wszyscy i stała się wykwintnym produktem, z którego słynie kuchnia włoska.

Niestety, świeża ricotta musi być spożyta w ciągu kilku dni od wyprodukowania. Ze względu na krótki okres przydatności do spożycia, ricottę poddaje się różnym zabiegom, by wydłużyć ten termin. Dlatego w sklepach możemy znaleźć ricottę wędzoną czy soloną. Pod takimi postaciami także smakuje wybornie.

/ 5Co znajdziemy w serku ricotta?

Obraz
© 123RF.COM

Przede wszystkim ważne dla naszego organizmu łatwo przyswajalne białka. Zawiera więcej wapnia od zwykłego twarogu. Dietetycy często podkreślają, że ricotta jest jednym z najzdrowszych serów, dlatego powinien często występować w naszym jadłospisie.

Dlaczego jest taki zdrowy? Otóż przede wszystkim jest produkowany z serwatki, nie mleka, dlatego zawiera o wiele mniej tłuszczu. 100 g ricotty to tylko 160 kcal, to dobra wiadomość do osób dbających o linię. Dodatkowo stanowi bardzo bogate źródło selenu, witamin z grupy B, witaminy A oraz kwasu foliowego.

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© 123RF.COM

Kromka świeżego chleba posmarowana ricottą z dodatkiem ulubionych ziół i oliwy z oliwek to sposób na pożywne i smaczne śniadanie. Ten leciutki jak chmurka serek świetnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów, a także dodatek do sosu, który możesz podać z włoskim makaronem.

Ricottę możesz zapiekać, gotować lub po prostu jeść na zimno w formie przekąski np. z słonymi krakersami. Jednak najchętniej wykorzystujemy go jako dodatek do deserów, a szczególnie tart i ciast.

/ 5Przepis na sernik z ricotty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g kruchych ciasteczek, 40 g masła, 500 g sera ricotta, 2 jajka, łyżka mąki, 50 g cukru pudru, orzechy włoskie lub ulubione owoce sezonowe.
Przygotowanie:
Ciasteczka rozgnieć wymieszaj z masłem. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. pół godziny. Następnie oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaje ser ricotta, łyżkę mąki i wszystko zmiksuj. Gotową masę nałóż na spód z ciasteczek. Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu upieczonego już sernika poukładaj orzechy włoskie lub świeże owoce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia