Włoski przysmak na twoim stole
Trzeba przyznać, że bardzo rzadko sięgamy po ricottę, a szkoda. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i świetnie komponuje się zarówno z daniami na słono, jak i na słodko. Wygląda jak twaróg, więc tak go nazywamy. Warto o nim wiedzieć nieco więcej, dlatego zapraszamy na kolejne strony galerii.
Zobacz także wideo: Pyszny sernik w kilka chwil. Mniam!
Ricotta kiedyś i dziś
Kiedyś ricottę wytwarzano z serwatki, która była produktem ubocznym z produkcji serów dojrzewających i w taki sam sposób wyrabia się ją do dziś. Początkowo była jedzona tylko przez włoską biedotę, ale z czasem jej smak docenili wszyscy i stała się wykwintnym produktem, z którego słynie kuchnia włoska.
Niestety, świeża ricotta musi być spożyta w ciągu kilku dni od wyprodukowania. Ze względu na krótki okres przydatności do spożycia, ricottę poddaje się różnym zabiegom, by wydłużyć ten termin. Dlatego w sklepach możemy znaleźć ricottę wędzoną czy soloną. Pod takimi postaciami także smakuje wybornie.
Co znajdziemy w serku ricotta?
Przede wszystkim ważne dla naszego organizmu łatwo przyswajalne białka. Zawiera więcej wapnia od zwykłego twarogu. Dietetycy często podkreślają, że ricotta jest jednym z najzdrowszych serów, dlatego powinien często występować w naszym jadłospisie.
Dlaczego jest taki zdrowy? Otóż przede wszystkim jest produkowany z serwatki, nie mleka, dlatego zawiera o wiele mniej tłuszczu. 100 g ricotty to tylko 160 kcal, to dobra wiadomość do osób dbających o linię. Dodatkowo stanowi bardzo bogate źródło selenu, witamin z grupy B, witaminy A oraz kwasu foliowego.
Z czym to się je?
Kromka świeżego chleba posmarowana ricottą z dodatkiem ulubionych ziół i oliwy z oliwek to sposób na pożywne i smaczne śniadanie. Ten leciutki jak chmurka serek świetnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów, a także dodatek do sosu, który możesz podać z włoskim makaronem.
Przepis na sernik z ricotty
Składniki: 150 g kruchych ciasteczek, 40 g masła, 500 g sera ricotta, 2 jajka, łyżka mąki, 50 g cukru pudru, orzechy włoskie lub ulubione owoce sezonowe.
Przygotowanie:
Ciasteczka rozgnieć wymieszaj z masłem. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. pół godziny. Następnie oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaje ser ricotta, łyżkę mąki i wszystko zmiksuj. Gotową masę nałóż na spód z ciasteczek. Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu upieczonego już sernika poukładaj orzechy włoskie lub świeże owoce. Smacznego!