Ricotta – serek delikatny jak chmurka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Włoski przysmak na twoim stole

Obraz
© 123RF.COM

Trzeba przyznać, że bardzo rzadko sięgamy po ricottę, a szkoda. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i świetnie komponuje się zarówno z daniami na słono, jak i na słodko. Wygląda jak twaróg, więc tak go nazywamy. Warto o nim wiedzieć nieco więcej, dlatego zapraszamy na kolejne strony galerii.

Zobacz także wideo: Pyszny sernik w kilka chwil. Mniam!

/ 5Ricotta kiedyś i dziś

Obraz
© 123RF.COM

Kiedyś ricottę wytwarzano z serwatki, która była produktem ubocznym z produkcji serów dojrzewających i w taki sam sposób wyrabia się ją do dziś. Początkowo była jedzona tylko przez włoską biedotę, ale z czasem jej smak docenili wszyscy i stała się wykwintnym produktem, z którego słynie kuchnia włoska.

Niestety, świeża ricotta musi być spożyta w ciągu kilku dni od wyprodukowania. Ze względu na krótki okres przydatności do spożycia, ricottę poddaje się różnym zabiegom, by wydłużyć ten termin. Dlatego w sklepach możemy znaleźć ricottę wędzoną czy soloną. Pod takimi postaciami także smakuje wybornie.

/ 5Co znajdziemy w serku ricotta?

Obraz
© 123RF.COM

Przede wszystkim ważne dla naszego organizmu łatwo przyswajalne białka. Zawiera więcej wapnia od zwykłego twarogu. Dietetycy często podkreślają, że ricotta jest jednym z najzdrowszych serów, dlatego powinien często występować w naszym jadłospisie.

Dlaczego jest taki zdrowy? Otóż przede wszystkim jest produkowany z serwatki, nie mleka, dlatego zawiera o wiele mniej tłuszczu. 100 g ricotty to tylko 160 kcal, to dobra wiadomość do osób dbających o linię. Dodatkowo stanowi bardzo bogate źródło selenu, witamin z grupy B, witaminy A oraz kwasu foliowego.

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© 123RF.COM

Kromka świeżego chleba posmarowana ricottą z dodatkiem ulubionych ziół i oliwy z oliwek to sposób na pożywne i smaczne śniadanie. Ten leciutki jak chmurka serek świetnie sprawdzi się jako nadzienie do pierogów, a także dodatek do sosu, który możesz podać z włoskim makaronem.

Ricottę możesz zapiekać, gotować lub po prostu jeść na zimno w formie przekąski np. z słonymi krakersami. Jednak najchętniej wykorzystujemy go jako dodatek do deserów, a szczególnie tart i ciast.

/ 5Przepis na sernik z ricotty

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g kruchych ciasteczek, 40 g masła, 500 g sera ricotta, 2 jajka, łyżka mąki, 50 g cukru pudru, orzechy włoskie lub ulubione owoce sezonowe.
Przygotowanie:
Ciasteczka rozgnieć wymieszaj z masłem. Tak powstałą masą wyłóż dno tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. pół godziny. Następnie oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z cukrem pudrem, następnie dodaje ser ricotta, łyżkę mąki i wszystko zmiksuj. Gotową masę nałóż na spód z ciasteczek. Piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wierzchu upieczonego już sernika poukładaj orzechy włoskie lub świeże owoce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja