Tajemnice ciasta twarogowego
Twaróg wykorzystujemy zazwyczaj do przygotowania sernika, jednak znakomicie sprawdza się również w innych słodkich specjałach. Na przykład w cieście twarogowym, pysznym i prostym do wykonania. Świetnie smakuje zarówno z owocami, jak i kruszonką czy polewą czekoladową.
Biały ser od wieków jest cenionym produktem w kuchni polskiej. Już nasi przodkowie chętnie wykorzystywali twaróg do przygotowywania słodkich specjałów. Wojciech Wielądko, autor "Kucharza doskonałego" – książki, która ukazała się w 1783 r. – pisał m.in. o małdrzykach. To do dziś popularne w Krakowie i całej Małopolsce placki z sera, mąki, jajek i masła, po usmażeniu serwowane z cukrem pudrem oraz rozmaitymi owocami czy sosami owocowymi.
W Niemczech, zwłaszcza Saksonii od wieków przyrządza się quarkkäulchen, czyli placki z twarogu, jajek, mąki i…. gotowanych ziemniaków, wzbogacane skórką cytrynową, wanilią i cynamonem. Po usmażeniu podaje się je zwykle z musem jabłkowym.
Tradycyjnym specjałem kuchni rosyjskiej, białoruskiej czy ukraińskiej są syrniki – placki z sera białego, mąki i jajek. W zależności od regionu dodaje się do nich także m.in. kawałki jabłek, miód, rodzynki, suszone owoce, orzechy albo marchewkę.
Twaróg świetnie sprawdza się również jako składnik prostego w przygotowaniu, ale smacznego ciasta.
Siła twarogu
Najważniejszym składnikiem ciasta twarogowego jest oczywiście biały ser, najlepiej tłusty lub półtłusty, który zapewni wypiekowi nie tylko odpowiednią konsystencję, ale również dostarczy solidnej dawki cennych składników odżywczych.
Tłuszcz mlekowy jest potrzebny do budowy i funkcjonowania każdej komórki, stanowi również nośnik wielu aktywnych związków. Kryje bogactwo łatwostrawnych białek, czyli ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego także do wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Zawiera dużo wapnia, który nie tylko wzmacnia kości i zęby, ale też pomaga utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres.
Jak w każdym produkcie nabiałowym, w twarogu znajdziemy sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji antyciał przez układ odpornościowy) oraz B12 (podnosi odporność na stres, zapobiega anemii, poprawia apetyt, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera).
Jeśli lubimy nowe doświadczenia kulinarne, do przygotowania ciasta twarogowego możemy wykorzystać ricottę. Ser o gładkiej konsystencji oraz delikatnym, słodko-kwaśnym smaku jest jednym z symboli kuchni włoskiej. Uznaje się go za najstarszy produkt mleczarski otrzymywany z serwatki powstającej przy wyrobie serów podpuszczkowych z mleka krowiego, bawolego, owczego lub koziego.
Przepis na ciasto twarogowe
Przygotowanie ciasta twarogowego jest bardzo proste. Potrzebujemy: 150 g sera białego (tłustego lub półtłustego), ewentualnie ricotty, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12- albo 18-procentowej, 60-70 g masła, 60 g cukru (najlepiej drobnego), 200 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na początku ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, następnie, nie przerywając miksowania dodajemy jajka, a później pozostałe składniki (mąki warto wcześniej przesiać i zmieszać razem z proszkiem do pieczenia). Powinna powstać gęsta, ale dość gładka masa, którą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto możemy teraz położyć owoce, np. obrane i pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, borówki, maliny czy brzoskwinie z puszki. Dobór dodatków zależy tylko od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. Ciasto twarogowe warto też wzbogacić rodzynkami i innymi bakaliami, choćby posiekanymi orzechami włoskimi czy płatkami migdałów.
Po upieczeniu można je oblać polewą czekoladową albo nasączyć syropem rozmarynowym, która nada wypiekowi niepowtarzalnego smaku. By go przygotować wystarczy wcześniej rozpuścić łyżkę cukru w wodzie (pół szklanki), dorzucić 3-4 gałązki świeżego rozmarynu i odstawić na godzinę.
Ciasto twarogowe pieczemy w temperaturze 180 st., około 40-45 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl