Ciasto marchewkowe
Marchewkę zazwyczaj jemy w postaci surówki bądź jarzynki. Chcemy odmienić to warzywo i proponujemy spróbować jej w słodkiej formie. Zajrzyj do naszej "galerii inspiracji" i przyrządź pyszne desery z tego warzywa.
Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę, to będzie najlepszy sposób na jej wykorzystanie. Do tego obowiązkowo posiekane orzechy i cynamon oraz polewa z kremowego serka philadelphia. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy.
Marchewkowe placuszki
Proste i szybkie w przygotowaniu, cztero-składnikowe placuszki z marchewką. Do startej marchewki wystarczy dodać jajka, mąkę i cukier. Nadają się zarówno na słodkie śniadanie, jak i przekąskę.
Sok z marchewki
Składniki: 1 kg marchwi, 1 kg jabłek, 1 kg pomarańczy.
*Przepis: *Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda. Pomarańcze i marchewki obrać ze skórki. Wszystko przepuścić przez sokowirówkę, wymieszać. Sok podawać schłodzony.
Marchewkowy zawrót głowy
Składniki: 250 g marchwi, 200 g jogurtu naturalnego, aromat waniliowy, granola, pół szklanki orzechów włoskich, cynamon.
Przepis: Marchewkę pokrojoną słupki gotować ok. 10 minut. W misce wymieszać jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Orzechy włoskie posiekać. Do pucharków nałożyć ugotowaną marchewkę, granolę polać jogurtem i posypać orzechami i cynamonem.
Marchewkowy pudding
Słodki cynamonowy budyń marchewkowy. Wystarczy mieć pod ręką mleko i marchew oraz kilka minut, żeby po chwili móc siedzieć z miską ciepłego budyniu. Wierzch można posypać cynamonem.