Mandarynki – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni

Mandarynki to dla wielu z nas smak okresu zimowego. Kojarzy się on zwłaszcza z Bożym Narodzeniem. Mandarynki budową przypominają pomarańcze są jednak zdecydowanie mniejsze i słodsze. To nie tylko smaczny owoc, lecz także źródło wielu wartości odżywczych. Zdecydowanie warto częściej sięgać po mandarynki ze względu na właściwości lecznicze, które wykazują.

Mandarynki warto jeść nie tylko od święta
Źródło zdjęć: © flickr.com
Edyta Maciejczak

Mandarynki – charakterystyka

Mandarynki to rośliny wieloletnie pochodzące z rodziny rutowatych. Wywodzą się prawdopodobnie z Azji Południowej, są uprawiane w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Do Europy zawitały ok. XIX wieku. Istnieje wiele odmian mandarynek. Jedne przypominają budową duży krzew, jeszcze inne drzewko o wysokości do 8 m. Owoce mandarynek mają cienką okrywę i średnicę 6-7 cm. W zależności od odmiany są słodkie lub słodko-kwaskowate. Od pomarańczy różnią się wielkością oraz tym, że łatwiej można oddzielić skórkę od miąższu. Warto dodać, że 100 g owocu zawiera ok. 45 kilokalorii.

Z liści mandarynek otrzymuje się olejek eteryczny, który wykorzystywany jest w perfumach oraz przemyśle spożywczym.

Mandarynki są źródłem witaminy C i A oraz minerałów takich, jak wapń, potas i fosfor.

Mandarynki – zastosowanie w kuchni

Mandarynki charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowatym smakiem oraz łatwo je obrać, w związku z tym często wykorzystywane są w kuchni. Można je spożywać na surowo, lub wykonać pyszny i zdrowy sok, dżem, konfiturę lub inne przetwory. Dawką witamin jest również stworzony z nich sok mandarynkowy. Mandarynki uświetnią każdą owocową sałatkę. Możemy je z powodzeniem dodawać do galaretek owocowych oraz dekoracji ciast i deserów.

Niektórzy stosują mandarynki do sałatek warzywnych, zup i potraw mięsnych.

Z mandarynek można wykonać zdrową nalewkę, która przyda się w czasie przeziębienia lub grypy. Mandarynki należy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Następnie trzeba umieścić je w słoju i zalać litrem spirytusu. Po czym należy szczelnie zamknąć pojemnik i odstawić na tydzień w ciepłe i widne miejsce. Kolejnym krokiem jest wykonanie syropu cukrowego: z 25 g cukru i litra wody. Następnie syrop należy połączyć z alkoholem, po ostudzeniu trzeba przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Po upływie kwartału nalewka z mandarynek będzie gotowa.

Mandarynki – właściwości lecznicze

Witamina C zawarta w mandarynkach wspomaga układ krwionośny. Jako naturalny antyoksydant chroni przed starzeniem i chorobami nowotworowymi. W dodatku witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.

Witamina A, z kolei, ma zbawienny wpływa na wygląd skóry i wpływa na pracę narządu wzroku. Dlatego zalecana jest osobom narażonym na jaskrę bądź zaćmę. Podobnie jak witamina C zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych (zwłaszcza raka wątroby).
Dzięki temu mandarynki poprawiają koloryt skóry i odmładzają ją.

Zawarty w mandarynkach wapń wzmacnia układ kostny i nerwowy, potas wspomaga pracę mózgu i mięśni, a fosfor uczestniczy w procesach biochemicznych naszego organizmu.

Osoby zmagające się z cukrzycą mogą spożywać mandarynki, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 30.

Zawarte w mandarynkach kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Sok z mandarynek działa leczniczo przy kaszlu, stanach gorączkowych czy grzybicy. Mandarynki działają ochronnie na organizm i wzmacniają naturalną odporność. Łagodzą przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby.

Regularne spożywanie mandarynek zapobiega cukrzycy typu 2, miażdżycy naczyń krwionośnych, a także uchroni nas przed udarem lub zawałem.

Mandarynki posiadają nobiletynę (flawonoid), która zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, spala jego nadmiar, dlatego skutecznie wspomaga proces odchudzania. Ponadto, są niskokaloryczne i pomagają pozbyć się zaparć.

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟