Mandarynki – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni

Mandarynki to dla wielu z nas smak okresu zimowego. Kojarzy się on zwłaszcza z Bożym Narodzeniem. Mandarynki budową przypominają pomarańcze są jednak zdecydowanie mniejsze i słodsze. To nie tylko smaczny owoc, lecz także źródło wielu wartości odżywczych. Zdecydowanie warto częściej sięgać po mandarynki ze względu na właściwości lecznicze, które wykazują.

Mandarynki warto jeść nie tylko od święta
Źródło zdjęć: © flickr.com
Edyta Maciejczak

Mandarynki – charakterystyka

Mandarynki to rośliny wieloletnie pochodzące z rodziny rutowatych. Wywodzą się prawdopodobnie z Azji Południowej, są uprawiane w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Do Europy zawitały ok. XIX wieku. Istnieje wiele odmian mandarynek. Jedne przypominają budową duży krzew, jeszcze inne drzewko o wysokości do 8 m. Owoce mandarynek mają cienką okrywę i średnicę 6-7 cm. W zależności od odmiany są słodkie lub słodko-kwaskowate. Od pomarańczy różnią się wielkością oraz tym, że łatwiej można oddzielić skórkę od miąższu. Warto dodać, że 100 g owocu zawiera ok. 45 kilokalorii.

Z liści mandarynek otrzymuje się olejek eteryczny, który wykorzystywany jest w perfumach oraz przemyśle spożywczym.

Mandarynki są źródłem witaminy C i A oraz minerałów takich, jak wapń, potas i fosfor.

Mandarynki – zastosowanie w kuchni

Mandarynki charakteryzują się słodkim lub słodko-kwaskowatym smakiem oraz łatwo je obrać, w związku z tym często wykorzystywane są w kuchni. Można je spożywać na surowo, lub wykonać pyszny i zdrowy sok, dżem, konfiturę lub inne przetwory. Dawką witamin jest również stworzony z nich sok mandarynkowy. Mandarynki uświetnią każdą owocową sałatkę. Możemy je z powodzeniem dodawać do galaretek owocowych oraz dekoracji ciast i deserów.

Niektórzy stosują mandarynki do sałatek warzywnych, zup i potraw mięsnych.

Z mandarynek można wykonać zdrową nalewkę, która przyda się w czasie przeziębienia lub grypy. Mandarynki należy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Następnie trzeba umieścić je w słoju i zalać litrem spirytusu. Po czym należy szczelnie zamknąć pojemnik i odstawić na tydzień w ciepłe i widne miejsce. Kolejnym krokiem jest wykonanie syropu cukrowego: z 25 g cukru i litra wody. Następnie syrop należy połączyć z alkoholem, po ostudzeniu trzeba przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Po upływie kwartału nalewka z mandarynek będzie gotowa.

Mandarynki – właściwości lecznicze

Witamina C zawarta w mandarynkach wspomaga układ krwionośny. Jako naturalny antyoksydant chroni przed starzeniem i chorobami nowotworowymi. W dodatku witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.

Witamina A, z kolei, ma zbawienny wpływa na wygląd skóry i wpływa na pracę narządu wzroku. Dlatego zalecana jest osobom narażonym na jaskrę bądź zaćmę. Podobnie jak witamina C zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych (zwłaszcza raka wątroby).
Dzięki temu mandarynki poprawiają koloryt skóry i odmładzają ją.

Zawarty w mandarynkach wapń wzmacnia układ kostny i nerwowy, potas wspomaga pracę mózgu i mięśni, a fosfor uczestniczy w procesach biochemicznych naszego organizmu.

Osoby zmagające się z cukrzycą mogą spożywać mandarynki, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 30.

Zawarte w mandarynkach kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Sok z mandarynek działa leczniczo przy kaszlu, stanach gorączkowych czy grzybicy. Mandarynki działają ochronnie na organizm i wzmacniają naturalną odporność. Łagodzą przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby.

Regularne spożywanie mandarynek zapobiega cukrzycy typu 2, miażdżycy naczyń krwionośnych, a także uchroni nas przed udarem lub zawałem.

Mandarynki posiadają nobiletynę (flawonoid), która zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, spala jego nadmiar, dlatego skutecznie wspomaga proces odchudzania. Ponadto, są niskokaloryczne i pomagają pozbyć się zaparć.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru