Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Makaron zapiekany z warzywami i salami

Przepis

Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania zapiekanka makaronowa. Sprawdzi się, kiedy lodówka świeci pustkami albo, gdy nie masz ochoty na długie godziny spędzone w kuchni.

4.3
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Makaron zapiekany z warzywami i salami
123
Składniki

na 2 duże porcje:

  • 200 g makaronu penne
  • 100 g salami
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski (użyta Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 30 proc.
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przepis

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i chłodzimy w zimnej wodzie. Salami kroimy w paski i podsmażamy wraz ze zmrożoną włoszczyzną. Jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy całość przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem i układamy w nim warstwami: makaron, salami z włoszczyzną, po czym zalewamy śmietaną i jajkami. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 170 stopni lub 15 minut w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem. Ser powinien się roztopić, a sos zgęstnieć.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Makaron zapiekany z warzywami i salami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow