Makaron zapiekany z warzywami i salami
Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania zapiekanka makaronowa. Sprawdzi się, kiedy lodówka świeci pustkami albo, gdy nie masz ochoty na długie godziny spędzone w kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i chłodzimy w zimnej wodzie. Salami kroimy w paski i podsmażamy wraz ze zmrożoną włoszczyzną. Jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy całość przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem i układamy w nim warstwami: makaron, salami z włoszczyzną, po czym zalewamy śmietaną i jajkami. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 170 stopni lub 15 minut w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem. Ser powinien się roztopić, a sos zgęstnieć.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze