Makaron zapiekany z warzywami i salami
Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania zapiekanka makaronowa. Sprawdzi się, kiedy lodówka świeci pustkami albo, gdy nie masz ochoty na długie godziny spędzone w kuchni.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
na 2 duże porcje:
Przepis
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i chłodzimy w zimnej wodzie. Salami kroimy w paski i podsmażamy wraz ze zmrożoną włoszczyzną. Jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy całość przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem i układamy w nim warstwami: makaron, salami z włoszczyzną, po czym zalewamy śmietaną i jajkami. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 170 stopni lub 15 minut w 160 stopniach z włączonym termoobiegiem. Ser powinien się roztopić, a sos zgęstnieć.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl