Makaron z truskawkami. Smak dzieciństwa
Kluczem do przygotowania tej potrawy jest makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy. Choć przygotowanie go jest nieco bardziej czasochłonne, warto się poświęcić. Równie istotny jest drugi element, czyli truskawki. Najlepiej by były ekologiczne, z własnej działki lub od sprawdzonego dostawcy.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, do którego stopniowo wlewamy ciepłą wodę.
- Energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
- Kroimy je na paski, a następnie na kluski o grubości 3-4 mm. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
- Partiami gotujemy makaron 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzach i formujemy gniazdka.
- Truskawki płuczemy na sicie, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki lub rozgniatamy widelcem.
- Możemy je także zblendować na gładki mus.
- Owoce mieszamy ze śmietaną i cukrem. Sosem polewamy jeszcze ciepły makaron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl