Makaron w sosie śmietanowym z klopsikami i groszkiem
Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to doskonała propozycja na smaczny rodzinny obiad. Makaron, klopsiki, zielony groszek, boczek i sos śmietanowy. Brzmi zachęcająco? A więc do dzieła!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 400 g makaronu
- 400 g mielonego mięsa
- 1 bułka
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 garście zielonego groszku
- 200 ml śmietanki 18 proc.
- 2 jajka
- 100 g drobno startego sera (u mnie grana padano)
- 2 łyżki drobno posikanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki zielonej czubricy
- szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie)
- pół łyżeczki curry
- sól i pieprz
- Bułkę namocz w wodzie. Cebulę drobno posiekaj. Makaron i groszek ugotuj, zostawiają pół szklanki wody po ugotowanym makaronie.
- Boczek pokrój w kostkę. Boczek usmaż na lekko natłuszczonej patelni i przełóż do miseczki.
- W misce wymieszaj mięso z odsączoną bułką, 1 łyżką natki pietruszki, 1 jajkiem, czubricą, czarnym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Uformuj małe klopsiki i usmaż na tej samej patelni co boczek, przykrywając patelnie – klopsiki wyjdą mięciutkie. Klopsiki zdejmij z patelni.
- Na patelni usmaż cebulkę.
- Jajko wymieszaj z solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry, natką i połową sera. Wlej na patelnię i smaż przez 2 minuty. Dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie, wsyp makaron i wymieszaj.
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie. Dodaj klopsiki, boczek i ugotowany groszek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Danie podawaj posypane serem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze