Makaron w sosie śmietanowym z klopsikami i groszkiem

Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to doskonała propozycja na smaczny rodzinny obiad. Makaron, klopsiki, zielony groszek, boczek i sos śmietanowy. Brzmi zachęcająco? A więc do dzieła!

Makaron sosie śmietanowym z klopsikami i groszkiemMakaron sosie śmietanowym z klopsikami i groszkiem
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 bułka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 garście zielonego groszku
  • 200 ml śmietanki 18 proc.
  • 2 jajka
  • 100 g drobno startego sera (u mnie grana padano)
  • 2 łyżki drobno posikanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki zielonej czubricy
  • szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki curry
  • sól i pieprz

Przepis

  • Bułkę namocz w wodzie. Cebulę drobno posiekaj. Makaron i groszek ugotuj, zostawiają pół szklanki wody po ugotowanym makaronie.
  • Boczek pokrój w kostkę. Boczek usmaż na lekko natłuszczonej patelni i przełóż do miseczki.
  • W misce wymieszaj mięso z odsączoną bułką, 1 łyżką natki pietruszki, 1 jajkiem, czubricą, czarnym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Uformuj małe klopsiki i usmaż na tej samej patelni co boczek, przykrywając patelnie – klopsiki wyjdą mięciutkie. Klopsiki zdejmij z patelni.
  • Na patelni usmaż cebulkę.
  • Jajko wymieszaj z solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry, natką i połową sera. Wlej na patelnię i smaż przez 2 minuty. Dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie, wsyp makaron i wymieszaj.
  • Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie. Dodaj klopsiki, boczek i ugotowany groszek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Danie podawaj posypane serem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce