Lody? "Nie, dziękuję", czyli 4 powody, dla których warto wykluczyć je z diety

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Już nigdy nie sięgniesz po ten słodki przysmak

Obraz
© 123RF

Zbliża się lato a wraz z nim wzrasta motywacja do zrzucenia kilku kilogramów. Z czego rezygnujemy najpierw? Oczywiście ze słodyczy, a wraz z nimi – z lodów. Jeśli na samą myśl czujesz smutek, mamy dobre wieści – twój organizm ci za to podziękuje. Sprawdź, co się stanie, gdy przestaniesz jeść lody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Poprawa stanu żołądka i jelit

Obraz
© 123RF

Jeśli nie cierpisz z powodu nietolerancji laktozy, to nie znaczy, że twój żołądek i jelita dobrze reagują na tę słodką, mleczną bombę kaloryczną. Nietolerancja cukru mlecznego może rozwinąć się w dowolnym momencie życia, a – co potwierdzają badania – coraz więcej osób skarży się na problemy trawienne po spożyciu produktów mlecznych. Zrezygnuj z lodów, a zapomnisz o wzdęciach i bólu brzucha.

/ 5Lepszy sen

Obraz
© 123RF

Pudełko lodów i ulubiony serial przed snem? Nie jest to dobry pomysł – badania wykazały, że spożywanie tłuszczu wpływa negatywnie na jakość i efektywność snu. Waniliowe, mleczne, czekoladowe – na pewno lody należą do tłustych przekąsek, więc mogą zmniejszać wrażliwość organizmu na oreksynę. Ta substancja chemiczna odpowiedzialna jest za regulowanie rytmu dobowego człowieka.

/ 5Ograniczenie cukru w diecie

Obraz
© 123RF

Badania wykazały, że rezygnacja z lodów powoduje znaczne zmniejszenie udziału cukru i jakichkolwiek jego form w diecie. Nic dziwnego, w końcu trudno wyobrazić sobie niesłodkie lody, co więcej – zazwyczaj ten przysmak jest ekstremalnie słodki. Gdy dodamy do tego posypkę, syrop czy polewę czekoladową, to mamy gwarantowany zastrzyk cukru, przekraczający dzienne, zalecane spożycie – dla kobiet jest to 6 łyżeczek, a dla mężczyzn 9.

/ 5Zdrowe serce

Obraz
© 123RF

Zmniejszenie ilości cukru, zwłaszcza dodanego, w diecie może uchronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi. American Heart Association (AHA) przeprowadziło badanie, którego wyniki wskazują, że u osób, których dieta obfitowała w węglowodany, wzrasta ryzyko śmierci z powodu chorób serca niemal o 40 procent.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej