Lody? "Nie, dziękuję", czyli 4 powody, dla których warto wykluczyć je z diety

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Już nigdy nie sięgniesz po ten słodki przysmak

Obraz
© 123RF

Zbliża się lato a wraz z nim wzrasta motywacja do zrzucenia kilku kilogramów. Z czego rezygnujemy najpierw? Oczywiście ze słodyczy, a wraz z nimi – z lodów. Jeśli na samą myśl czujesz smutek, mamy dobre wieści – twój organizm ci za to podziękuje. Sprawdź, co się stanie, gdy przestaniesz jeść lody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Poprawa stanu żołądka i jelit

Obraz
© 123RF

Jeśli nie cierpisz z powodu nietolerancji laktozy, to nie znaczy, że twój żołądek i jelita dobrze reagują na tę słodką, mleczną bombę kaloryczną. Nietolerancja cukru mlecznego może rozwinąć się w dowolnym momencie życia, a – co potwierdzają badania – coraz więcej osób skarży się na problemy trawienne po spożyciu produktów mlecznych. Zrezygnuj z lodów, a zapomnisz o wzdęciach i bólu brzucha.

/ 5Lepszy sen

Obraz
© 123RF

Pudełko lodów i ulubiony serial przed snem? Nie jest to dobry pomysł – badania wykazały, że spożywanie tłuszczu wpływa negatywnie na jakość i efektywność snu. Waniliowe, mleczne, czekoladowe – na pewno lody należą do tłustych przekąsek, więc mogą zmniejszać wrażliwość organizmu na oreksynę. Ta substancja chemiczna odpowiedzialna jest za regulowanie rytmu dobowego człowieka.

/ 5Ograniczenie cukru w diecie

Obraz
© 123RF

Badania wykazały, że rezygnacja z lodów powoduje znaczne zmniejszenie udziału cukru i jakichkolwiek jego form w diecie. Nic dziwnego, w końcu trudno wyobrazić sobie niesłodkie lody, co więcej – zazwyczaj ten przysmak jest ekstremalnie słodki. Gdy dodamy do tego posypkę, syrop czy polewę czekoladową, to mamy gwarantowany zastrzyk cukru, przekraczający dzienne, zalecane spożycie – dla kobiet jest to 6 łyżeczek, a dla mężczyzn 9.

/ 5Zdrowe serce

Obraz
© 123RF

Zmniejszenie ilości cukru, zwłaszcza dodanego, w diecie może uchronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi. American Heart Association (AHA) przeprowadziło badanie, którego wyniki wskazują, że u osób, których dieta obfitowała w węglowodany, wzrasta ryzyko śmierci z powodu chorób serca niemal o 40 procent.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw