Lody? "Nie, dziękuję", czyli 4 powody, dla których warto wykluczyć je z diety
Już nigdy nie sięgniesz po ten słodki przysmak
Zbliża się lato a wraz z nim wzrasta motywacja do zrzucenia kilku kilogramów. Z czego rezygnujemy najpierw? Oczywiście ze słodyczy, a wraz z nimi – z lodów. Jeśli na samą myśl czujesz smutek, mamy dobre wieści – twój organizm ci za to podziękuje. Sprawdź, co się stanie, gdy przestaniesz jeść lody.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Poprawa stanu żołądka i jelit
Jeśli nie cierpisz z powodu nietolerancji laktozy, to nie znaczy, że twój żołądek i jelita dobrze reagują na tę słodką, mleczną bombę kaloryczną. Nietolerancja cukru mlecznego może rozwinąć się w dowolnym momencie życia, a – co potwierdzają badania – coraz więcej osób skarży się na problemy trawienne po spożyciu produktów mlecznych. Zrezygnuj z lodów, a zapomnisz o wzdęciach i bólu brzucha.
Lepszy sen
Pudełko lodów i ulubiony serial przed snem? Nie jest to dobry pomysł – badania wykazały, że spożywanie tłuszczu wpływa negatywnie na jakość i efektywność snu. Waniliowe, mleczne, czekoladowe – na pewno lody należą do tłustych przekąsek, więc mogą zmniejszać wrażliwość organizmu na oreksynę. Ta substancja chemiczna odpowiedzialna jest za regulowanie rytmu dobowego człowieka.
Ograniczenie cukru w diecie
Badania wykazały, że rezygnacja z lodów powoduje znaczne zmniejszenie udziału cukru i jakichkolwiek jego form w diecie. Nic dziwnego, w końcu trudno wyobrazić sobie niesłodkie lody, co więcej – zazwyczaj ten przysmak jest ekstremalnie słodki. Gdy dodamy do tego posypkę, syrop czy polewę czekoladową, to mamy gwarantowany zastrzyk cukru, przekraczający dzienne, zalecane spożycie – dla kobiet jest to 6 łyżeczek, a dla mężczyzn 9.
Zdrowe serce
Zmniejszenie ilości cukru, zwłaszcza dodanego, w diecie może uchronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi. American Heart Association (AHA) przeprowadziło badanie, którego wyniki wskazują, że u osób, których dieta obfitowała w węglowodany, wzrasta ryzyko śmierci z powodu chorób serca niemal o 40 procent.