Lody? "Nie, dziękuję", czyli 4 powody, dla których warto wykluczyć je z diety

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Już nigdy nie sięgniesz po ten słodki przysmak

Obraz
© 123RF

Zbliża się lato a wraz z nim wzrasta motywacja do zrzucenia kilku kilogramów. Z czego rezygnujemy najpierw? Oczywiście ze słodyczy, a wraz z nimi – z lodów. Jeśli na samą myśl czujesz smutek, mamy dobre wieści – twój organizm ci za to podziękuje. Sprawdź, co się stanie, gdy przestaniesz jeść lody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Poprawa stanu żołądka i jelit

Obraz
© 123RF

Jeśli nie cierpisz z powodu nietolerancji laktozy, to nie znaczy, że twój żołądek i jelita dobrze reagują na tę słodką, mleczną bombę kaloryczną. Nietolerancja cukru mlecznego może rozwinąć się w dowolnym momencie życia, a – co potwierdzają badania – coraz więcej osób skarży się na problemy trawienne po spożyciu produktów mlecznych. Zrezygnuj z lodów, a zapomnisz o wzdęciach i bólu brzucha.

/ 5Lepszy sen

Obraz
© 123RF

Pudełko lodów i ulubiony serial przed snem? Nie jest to dobry pomysł – badania wykazały, że spożywanie tłuszczu wpływa negatywnie na jakość i efektywność snu. Waniliowe, mleczne, czekoladowe – na pewno lody należą do tłustych przekąsek, więc mogą zmniejszać wrażliwość organizmu na oreksynę. Ta substancja chemiczna odpowiedzialna jest za regulowanie rytmu dobowego człowieka.

/ 5Ograniczenie cukru w diecie

Obraz
© 123RF

Badania wykazały, że rezygnacja z lodów powoduje znaczne zmniejszenie udziału cukru i jakichkolwiek jego form w diecie. Nic dziwnego, w końcu trudno wyobrazić sobie niesłodkie lody, co więcej – zazwyczaj ten przysmak jest ekstremalnie słodki. Gdy dodamy do tego posypkę, syrop czy polewę czekoladową, to mamy gwarantowany zastrzyk cukru, przekraczający dzienne, zalecane spożycie – dla kobiet jest to 6 łyżeczek, a dla mężczyzn 9.

/ 5Zdrowe serce

Obraz
© 123RF

Zmniejszenie ilości cukru, zwłaszcza dodanego, w diecie może uchronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi. American Heart Association (AHA) przeprowadziło badanie, którego wyniki wskazują, że u osób, których dieta obfitowała w węglowodany, wzrasta ryzyko śmierci z powodu chorób serca niemal o 40 procent.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja