WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Lody istniały już 2000 lat temu!

Lody – bez tego deseru obecnie nie wyobrażamy sobie życia. Szczególnie chętnie sięgamy po nie podczas upału, a wytwórcy prześcigają się tworząc nowe smaki. Jak się jednak okazuje lody nie są żadną nowością.

Lody istniały już 2000 lat temu
Źródło zdjęć: © iStock.com

Lody - przysmak w starożytnych Chinach

Władcy starożytnych Chin już 2000 lat temu uwielbiali mrożone "syropy”. W ich skład wchodziły owoce, ryż i przyprawy. Desery lodowe były wówczas schładzane za pomocą przechowywanego pod ziemią śniegu i saletry, która dłużej utrzymywała śnieg w stanie nierozpuszczonym. Musiało jednak minąć sporo czasu aby receptura lodów uległa zmianie i przemieniła się mleczny deser. To dzięki pasterzom i środkowoazjatyckim nomadom do zimnego deseru zaczęto dodawać mleko owcze, kozie lub bawole, a całość doprawiano do smaku kamforą Jedna z legend niesie, że właśnie takich lodów miał okazję spróbować w Chinach Marco Polo, któremu tak bardzo spodobała się nowoczesna potrawa, że przywiózł ją do Wenecji. Inne źródła podają jednak, że do Europy lody przywędrowały z Iranu.

Lody w starożytnym Iranie

W tym samym czasie na podobny pomysł deseru wpadli również Persowie. Starożytne irańskie lody to faloodeh - cienkie noodle stworzone ze skrobi i zanurzone w zimnej mieszance wody, cukru, wody różanej i soku z cytryny. Do smaku dodawano wówczas kandyzowane w cukrze cytryny i pistacje. Lody razem z inną żywnością przechowywane były w wielkich, specjalnie wybudowanych spichlerzach, które wypełnione śniegiem utrzymywały niską temperaturę nawet latem. Starożytne wielkie lodówki powstały już 400 lat przed naszą erą, a budynki stoją po dziś dzień na irańskich pustyniach.

Sorbety czy lody mleczne?

Ojczyzną sorbetów jest Turcja, a słowo „szarbet” po turecku oznacza schłodzony napój owocowy. Taki deser poddawano mrożeniu i podawano jako wielki przysmak na ucztach. W starożytnej Grecji i Rzymie spożywano pokruszony lód polany winem i sokiem z owoców, a sam Aleksander Wielki rozsmakowywał się w „śniegu mieszanym z miodem”. Nie ulega wątpliwości, że niezależnie od rodzaju lodowego deseru, w starożytnym świecie taka potrawa uchodziła za coś niesamowicie luksusowego. Według niektórych przekazów sam Neron żądał zwożenia wielkich ilości śniegu z gór, budowania specjalnych dołów i piwnic aby móc chłodzić potrawy. Musiało minąć jeszcze sporo czasu zanim lody stały się potrawą dostępną dla każdego.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości