Trwa ładowanie...
lody
Anna Pawluczuk
03-08-2018 14:22

Lody istniały już 2000 lat temu!

Lody – bez tego deseru obecnie nie wyobrażamy sobie życia. Szczególnie chętnie sięgamy po nie podczas upału, a wytwórcy prześcigają się tworząc nowe smaki. Jak się jednak okazuje lody nie są żadną nowością.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Lody istniały już 2000 lat temu!Źródło: iStock.com
d2w1vmp
d2w1vmp

Lody - przysmak w starożytnych Chinach

Władcy starożytnych Chin już 2000 lat temu uwielbiali mrożone "syropy”. W ich skład wchodziły owoce, ryż i przyprawy. Desery lodowe były wówczas schładzane za pomocą przechowywanego pod ziemią śniegu i saletry, która dłużej utrzymywała śnieg w stanie nierozpuszczonym. Musiało jednak minąć sporo czasu aby receptura lodów uległa zmianie i przemieniła się mleczny deser. To dzięki pasterzom i środkowoazjatyckim nomadom do zimnego deseru zaczęto dodawać mleko owcze, kozie lub bawole, a całość doprawiano do smaku kamforą Jedna z legend niesie, że właśnie takich lodów miał okazję spróbować w Chinach Marco Polo, któremu tak bardzo spodobała się nowoczesna potrawa, że przywiózł ją do Wenecji. Inne źródła podają jednak, że do Europy lody przywędrowały z Iranu.

Lody w starożytnym Iranie

W tym samym czasie na podobny pomysł deseru wpadli również Persowie. Starożytne irańskie lody to faloodeh - cienkie noodle stworzone ze skrobi i zanurzone w zimnej mieszance wody, cukru, wody różanej i soku z cytryny. Do smaku dodawano wówczas kandyzowane w cukrze cytryny i pistacje. Lody razem z inną żywnością przechowywane były w wielkich, specjalnie wybudowanych spichlerzach, które wypełnione śniegiem utrzymywały niską temperaturę nawet latem. Starożytne wielkie lodówki powstały już 400 lat przed naszą erą, a budynki stoją po dziś dzień na irańskich pustyniach.

Sorbety czy lody mleczne?

Ojczyzną sorbetów jest Turcja, a słowo „szarbet” po turecku oznacza schłodzony napój owocowy. Taki deser poddawano mrożeniu i podawano jako wielki przysmak na ucztach. W starożytnej Grecji i Rzymie spożywano pokruszony lód polany winem i sokiem z owoców, a sam Aleksander Wielki rozsmakowywał się w „śniegu mieszanym z miodem”. Nie ulega wątpliwości, że niezależnie od rodzaju lodowego deseru, w starożytnym świecie taka potrawa uchodziła za coś niesamowicie luksusowego. Według niektórych przekazów sam Neron żądał zwożenia wielkich ilości śniegu z gór, budowania specjalnych dołów i piwnic aby móc chłodzić potrawy. Musiało minąć jeszcze sporo czasu zanim lody stały się potrawą dostępną dla każdego.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2w1vmp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj