Lody istniały już 2000 lat temu!

Lody – bez tego deseru obecnie nie wyobrażamy sobie życia. Szczególnie chętnie sięgamy po nie podczas upału, a wytwórcy prześcigają się tworząc nowe smaki. Jak się jednak okazuje lody nie są żadną nowością.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Lody istniały już 2000 lat temu
Lody istniały już 2000 lat temu (iStock.com)
WP

Lody - przysmak w starożytnych Chinach

Władcy starożytnych Chin już 2000 lat temu uwielbiali mrożone "syropy”. W ich skład wchodziły owoce, ryż i przyprawy. Desery lodowe były wówczas schładzane za pomocą przechowywanego pod ziemią śniegu i saletry, która dłużej utrzymywała śnieg w stanie nierozpuszczonym. Musiało jednak minąć sporo czasu aby receptura lodów uległa zmianie i przemieniła się mleczny deser. To dzięki pasterzom i środkowoazjatyckim nomadom do zimnego deseru zaczęto dodawać mleko owcze, kozie lub bawole, a całość doprawiano do smaku kamforą Jedna z legend niesie, że właśnie takich lodów miał okazję spróbować w Chinach Marco Polo, któremu tak bardzo spodobała się nowoczesna potrawa, że przywiózł ją do Wenecji. Inne źródła podają jednak, że do Europy lody przywędrowały z Iranu.

Lody w starożytnym Iranie

W tym samym czasie na podobny pomysł deseru wpadli również Persowie. Starożytne irańskie lody to faloodeh - cienkie noodle stworzone ze skrobi i zanurzone w zimnej mieszance wody, cukru, wody różanej i soku z cytryny. Do smaku dodawano wówczas kandyzowane w cukrze cytryny i pistacje. Lody razem z inną żywnością przechowywane były w wielkich, specjalnie wybudowanych spichlerzach, które wypełnione śniegiem utrzymywały niską temperaturę nawet latem. Starożytne wielkie lodówki powstały już 400 lat przed naszą erą, a budynki stoją po dziś dzień na irańskich pustyniach.

Sorbety czy lody mleczne?

Ojczyzną sorbetów jest Turcja, a słowo „szarbet” po turecku oznacza schłodzony napój owocowy. Taki deser poddawano mrożeniu i podawano jako wielki przysmak na ucztach. W starożytnej Grecji i Rzymie spożywano pokruszony lód polany winem i sokiem z owoców, a sam Aleksander Wielki rozsmakowywał się w „śniegu mieszanym z miodem”. Nie ulega wątpliwości, że niezależnie od rodzaju lodowego deseru, w starożytnym świecie taka potrawa uchodziła za coś niesamowicie luksusowego. Według niektórych przekazów sam Neron żądał zwożenia wielkich ilości śniegu z gór, budowania specjalnych dołów i piwnic aby móc chłodzić potrawy. Musiało minąć jeszcze sporo czasu zanim lody stały się potrawą dostępną dla każdego.

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP