Lody istniały już 2000 lat temu!

Lody – bez tego deseru obecnie nie wyobrażamy sobie życia. Szczególnie chętnie sięgamy po nie podczas upału, a wytwórcy prześcigają się tworząc nowe smaki. Jak się jednak okazuje lody nie są żadną nowością.

Lody istniały już 2000 lat temu
Źródło zdjęć: © iStock.com

Lody - przysmak w starożytnych Chinach

Władcy starożytnych Chin już 2000 lat temu uwielbiali mrożone "syropy”. W ich skład wchodziły owoce, ryż i przyprawy. Desery lodowe były wówczas schładzane za pomocą przechowywanego pod ziemią śniegu i saletry, która dłużej utrzymywała śnieg w stanie nierozpuszczonym. Musiało jednak minąć sporo czasu aby receptura lodów uległa zmianie i przemieniła się mleczny deser. To dzięki pasterzom i środkowoazjatyckim nomadom do zimnego deseru zaczęto dodawać mleko owcze, kozie lub bawole, a całość doprawiano do smaku kamforą Jedna z legend niesie, że właśnie takich lodów miał okazję spróbować w Chinach Marco Polo, któremu tak bardzo spodobała się nowoczesna potrawa, że przywiózł ją do Wenecji. Inne źródła podają jednak, że do Europy lody przywędrowały z Iranu.

Lody w starożytnym Iranie

W tym samym czasie na podobny pomysł deseru wpadli również Persowie. Starożytne irańskie lody to faloodeh - cienkie noodle stworzone ze skrobi i zanurzone w zimnej mieszance wody, cukru, wody różanej i soku z cytryny. Do smaku dodawano wówczas kandyzowane w cukrze cytryny i pistacje. Lody razem z inną żywnością przechowywane były w wielkich, specjalnie wybudowanych spichlerzach, które wypełnione śniegiem utrzymywały niską temperaturę nawet latem. Starożytne wielkie lodówki powstały już 400 lat przed naszą erą, a budynki stoją po dziś dzień na irańskich pustyniach.

Sorbety czy lody mleczne?

Ojczyzną sorbetów jest Turcja, a słowo „szarbet” po turecku oznacza schłodzony napój owocowy. Taki deser poddawano mrożeniu i podawano jako wielki przysmak na ucztach. W starożytnej Grecji i Rzymie spożywano pokruszony lód polany winem i sokiem z owoców, a sam Aleksander Wielki rozsmakowywał się w „śniegu mieszanym z miodem”. Nie ulega wątpliwości, że niezależnie od rodzaju lodowego deseru, w starożytnym świecie taka potrawa uchodziła za coś niesamowicie luksusowego. Według niektórych przekazów sam Neron żądał zwożenia wielkich ilości śniegu z gór, budowania specjalnych dołów i piwnic aby móc chłodzić potrawy. Musiało minąć jeszcze sporo czasu zanim lody stały się potrawą dostępną dla każdego.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem