Trwa ładowanie...
d2ap47t
d2ap47t

Lody bakaliowe. Domowy deser krok po kroku

Przepis

iedy na dworze temperatura osiąga 30 stopni Celsjusza nie sposób sobie odmówić zimnej przekąski. Zimne lody przyniosą ulgę podczas upału i poprawią humor. Najlepszym wyborem będą oczywiście domowe lody. Jak je przygotować? To proste!

Oceń jako pierwszy:
d2ap47t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Lody bakaliowe. Domowy deser krok po kroku
Pixabay.com
Lody bakaliowe. Domowy deser krok po kroku
Składniki
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
  • 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
  • 3 suszone morele Bakalland
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
  • 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
  • ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina
Przepis
  • Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita.
  • Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.
  • Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części.
  • Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody.
  • Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin.
  • Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Przepis dodał użytkownik Bakalland

Lody bakaliowe. Domowy deser krok po kroku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2ap47t

Podziel się opinią

1
Share
d2ap47t
d2ap47t

d2ap47t
d2ap47t
d2ap47t