Lody bakaliowe. Domowy deser krok po kroku
iedy na dworze temperatura osiąga 30 stopni Celsjusza nie sposób sobie odmówić zimnej przekąski. Zimne lody przyniosą ulgę podczas upału i poprawią humor. Najlepszym wyborem będą oczywiście domowe lody. Jak je przygotować? To proste!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
- 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
- 3 suszone morele Bakalland
- 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
- 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
- 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
- ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina
- Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita.
- Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną.
- Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części.
- Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody.
- Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin.
- Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.
Przepis dodał użytkownik Bakalland
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze