Lodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej
Jeśli posiadasz odrobinę cierpliwości i jednocześnie masz ochotę na trochę kulinarnej zabawy, możesz zrobić tort, który przyniesie ci w ciepłe dni sporo ochłody. Poznaj przepis na tort lodowy, który z użyciem półproduktów przygotujesz w 10 minut. Potem tylko czas mrożenia i już można zajadać się pysznym deserem. Pomysł na to lodowe cudo pochodzi z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
- 500 g gotowego ciasta brownie,
- 3 litry lodów o dowolnych smakach (najlepiej śmietankowym, czekoladowym, orzechowym),
- kakao.
Przepis
Ciasto brownie mielimy drobno w blenderze kielichowym i wyklejamy folią dno oraz ścianki miski. Połowę zmielonego brownie wysypujemy na folię i lekko przyklepujemy. Dodajemy 8 gałek lodów, rozprowadzamy za pomocą łopatki równomiernie po całej misce i przykrywamy przezroczystą folią. Nakładamy do środka (na folię) mniejszą miskę tak, aby odcisnęła w środku wgłębienie i umieszczamy w zamrażalniku na 2 godziny.
Wyjmujemy, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy drugą warstwę lodów. Podobnie jak za poprzednim razem przykrywamy folią, wkładamy do środka mniejszą miskę i całość wkładamy znowu do zamrażalnika na 2 godziny. Ponownie wyjmujemy całość, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy trzecią warstwę lodów. Wyrównujemy łopatką powierzchnię, posypujemy zmielonym brownie i uklepujemy, tworząc jednolitą powierzchnię.
Ostatni raz wsadzamy całość do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu lekko podważamy brzegi ścianek tortu, odwracamy miskę do góry dnem i delikatnie wyjmujemy lodowy tort prosto na talerz. Oprószamy kakao, kroimy i podajemy od razu.
Przepis
Pamiętajmy, że jeśli chociaż częściowo rozmrażamy gałki lodowe, to tort z nich utworzony należy zjeść do 48 godzin od ponownego zamrożenia.
Przepis
Polecamy także przepis na czekladowe miseczki do schrupania