Trwa ładowanie...
d2w1vmp
10-09-2017 08:45

Lodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej

Przepis

Jeśli posiadasz odrobinę cierpliwości i jednocześnie masz ochotę na trochę kulinarnej zabawy, możesz zrobić tort, który przyniesie ci w ciepłe dni sporo ochłody. Poznaj przepis na tort lodowy, który z użyciem półproduktów przygotujesz w 10 minut. Potem tylko czas mrożenia i już można zajadać się pysznym deserem. Pomysł na to lodowe cudo pochodzi z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

d2w1vmp
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • 500 g gotowego ciasta brownie,
  • 3 litry lodów o dowolnych smakach (najlepiej śmietankowym, czekoladowym, orzechowym),
  • kakao.
Przepis

Ciasto brownie mielimy drobno w blenderze kielichowym i wyklejamy folią dno oraz ścianki miski. Połowę zmielonego brownie wysypujemy na folię i lekko przyklepujemy. Dodajemy 8 gałek lodów, rozprowadzamy za pomocą łopatki równomiernie po całej misce i przykrywamy przezroczystą folią. Nakładamy do środka (na folię) mniejszą miskę tak, aby odcisnęła w środku wgłębienie i umieszczamy w zamrażalniku na 2 godziny.
Wyjmujemy, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy drugą warstwę lodów. Podobnie jak za poprzednim razem przykrywamy folią, wkładamy do środka mniejszą miskę i całość wkładamy znowu do zamrażalnika na 2 godziny. Ponownie wyjmujemy całość, wyciągamy miskę, ściągamy folię i dajemy trzecią warstwę lodów. Wyrównujemy łopatką powierzchnię, posypujemy zmielonym brownie i uklepujemy, tworząc jednolitą powierzchnię.
Ostatni raz wsadzamy całość do zamrażalnika na 2 godziny. Po wyjęciu lekko podważamy brzegi ścianek tortu, odwracamy miskę do góry dnem i delikatnie wyjmujemy lodowy tort prosto na talerz. Oprószamy kakao, kroimy i podajemy od razu.

Pamiętajmy, że jeśli chociaż częściowo rozmrażamy gałki lodowe, to tort z nich utworzony należy zjeść do 48 godzin od ponownego zamrożenia.

Zobacz także wideo: Niesamowite lody - pyszne i zdrowe

Lodowy tort brownie. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

2
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
d2w1vmp
d2w1vmp
d2w1vmp
Więcej tematów
d2w1vmp

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj