WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Limonka – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Limonka, zwana również limetką, jest bardziej zieloną i bardziej kwaśną kuzynką znanej nam wszystkim cytryny i coraz bardziej popularnym w Polsce cytrusem, wykorzystywanym w wielu deserach i napojach. Poznaj dobroczynne działanie limonki.

Limonka to zielona i bardzo aromatyczna kuzynka cytryny
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Sylwia Ścibak
SKOMENTUJ

Limonka, tak jak cytryna, pochodzi z rodziny rutowatych i obecnie uprawiana jest w rejonach tropikalnych bądź subtropikalnych, np. Indie, Chiny czy Meksyk. *Drzewo limonkowe *dorasta do 5 metrów, a jego owoce są mniejsze od cytryn, bardziej okrągłe, o zielonkawej skórce, rzadziej żółte, chociaż np. odmiany rosnące w Indonezji mogą być jasnożółte i znacznie większe. Limonka ma cieńszą skórkę, dlatego częściej się psuje i jest bardziej podatna na choroby, niemniej jednak niczym nie ustępuje swojej żółtej kuzynce. Limonki są od cytryn bardziej kwaśne, bardziej aromatyczne, zawierają mniej soku niż cytryny, toteż znalazły szerokie zastosowanie w kuchni.

Limonka – wartości odżywcze

Skład chemiczny limonki jest bardzo podobny do składu chemicznego cytryny. Limonka jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu, witamin z grupy B, i – co ważne – jest bogata w witaminę C. Limetka zawiera także flawonoidy, które chronią nas przed szybkim starzeniem się oraz zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Limonka to bardzo aromatyczny owoc, zawiera bardzo dużo olejków eterycznych oraz kwasów owocowych. Jest również cytrusem sprzyjającym utrzymywaniu odpowiedniej dla nas wagi. W 100 gramach jej jadalnej części zawierać się może ok. 40 kcal, w tym około 10 g węglowodanów.

Limonka – właściwości lecznicze

Limonka, tak jak cytryna, jest doskonałym produktem wzmacniającym naszą odporność i chroniącym przed drobnoustrojami, dzięki temu, że zawiera w sobie dużo witaminy C. Zatem regularne spożywanie limonki w różnej postaci, np. razem z wodą mineralną, może skutecznie zapobiec rozwojowi przeziębienia albo grypy. Limonka także ma właściwości alkalizujące, które przywracają w organizmie prawidłową równowagę kwasowo-zasadową, dlatego jej spożywanie polecane jest przy dolegliwościach wynikających z zakwaszenia organizmu. Limonka to owoc pomagający w odtruwaniu organizmu i dzięki małej wartości energetycznej jest świetnym środkiem na oczyszczenie i odchudzanie. Podobnie jak cytryna, limonka korzystnie wpływa na stan skóry, gdyż jej działania przeciwutleniające zapobiegają starzeniu.

Limonka – kulinarne zastosowanie

Limonka przede wszystkim znalazła zastosowanie jako składnik wielu soków i alkoholi, w tym znanym nam wszystkim drinku mojito, który pochodzi z Kuby i który początkowo pijany był przez piratów. Mojito zawdzięcza swój orzeźwiający smak właśnie dzięki aromatycznym sokom z limonki i przetartych liści mięty, dlatego uwielbiany jest do dziś. Limonka, tak jak każdy owoc, jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, np. orzeźwiających sorbetów, idealnych na upalne dni, bądź przeróżnych ciast i konfitur. Okrągły kształt limonki i jej jasna barwa bardzo często przywodzi na myśl słoneczne wakacje, dlatego często pełni funkcję dekoracyjną wraz z kolorową słomką i palemką. Sok z limonki świetnie komponuje się z różnymi rybami i owocami morza.

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm