Limonka – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Limonka, zwana również limetką, jest bardziej zieloną i bardziej kwaśną kuzynką znanej nam wszystkim cytryny i coraz bardziej popularnym w Polsce cytrusem, wykorzystywanym w wielu deserach i napojach. Poznaj dobroczynne działanie limonki.

Limonka to zielona i bardzo aromatyczna kuzynka cytryny
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Sylwia Ścibak

Limonka, tak jak cytryna, pochodzi z rodziny rutowatych i obecnie uprawiana jest w rejonach tropikalnych bądź subtropikalnych, np. Indie, Chiny czy Meksyk. *Drzewo limonkowe *dorasta do 5 metrów, a jego owoce są mniejsze od cytryn, bardziej okrągłe, o zielonkawej skórce, rzadziej żółte, chociaż np. odmiany rosnące w Indonezji mogą być jasnożółte i znacznie większe. Limonka ma cieńszą skórkę, dlatego częściej się psuje i jest bardziej podatna na choroby, niemniej jednak niczym nie ustępuje swojej żółtej kuzynce. Limonki są od cytryn bardziej kwaśne, bardziej aromatyczne, zawierają mniej soku niż cytryny, toteż znalazły szerokie zastosowanie w kuchni.

Limonka – wartości odżywcze

Skład chemiczny limonki jest bardzo podobny do składu chemicznego cytryny. Limonka jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu, witamin z grupy B, i – co ważne – jest bogata w witaminę C. Limetka zawiera także flawonoidy, które chronią nas przed szybkim starzeniem się oraz zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Limonka to bardzo aromatyczny owoc, zawiera bardzo dużo olejków eterycznych oraz kwasów owocowych. Jest również cytrusem sprzyjającym utrzymywaniu odpowiedniej dla nas wagi. W 100 gramach jej jadalnej części zawierać się może ok. 40 kcal, w tym około 10 g węglowodanów.

Limonka – właściwości lecznicze

Limonka, tak jak cytryna, jest doskonałym produktem wzmacniającym naszą odporność i chroniącym przed drobnoustrojami, dzięki temu, że zawiera w sobie dużo witaminy C. Zatem regularne spożywanie limonki w różnej postaci, np. razem z wodą mineralną, może skutecznie zapobiec rozwojowi przeziębienia albo grypy. Limonka także ma właściwości alkalizujące, które przywracają w organizmie prawidłową równowagę kwasowo-zasadową, dlatego jej spożywanie polecane jest przy dolegliwościach wynikających z zakwaszenia organizmu. Limonka to owoc pomagający w odtruwaniu organizmu i dzięki małej wartości energetycznej jest świetnym środkiem na oczyszczenie i odchudzanie. Podobnie jak cytryna, limonka korzystnie wpływa na stan skóry, gdyż jej działania przeciwutleniające zapobiegają starzeniu.

Limonka – kulinarne zastosowanie

Limonka przede wszystkim znalazła zastosowanie jako składnik wielu soków i alkoholi, w tym znanym nam wszystkim drinku mojito, który pochodzi z Kuby i który początkowo pijany był przez piratów. Mojito zawdzięcza swój orzeźwiający smak właśnie dzięki aromatycznym sokom z limonki i przetartych liści mięty, dlatego uwielbiany jest do dziś. Limonka, tak jak każdy owoc, jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, np. orzeźwiających sorbetów, idealnych na upalne dni, bądź przeróżnych ciast i konfitur. Okrągły kształt limonki i jej jasna barwa bardzo często przywodzi na myśl słoneczne wakacje, dlatego często pełni funkcję dekoracyjną wraz z kolorową słomką i palemką. Sok z limonki świetnie komponuje się z różnymi rybami i owocami morza.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany