Grzybowe inspiracje
Grzyby są produktem bardzo uniwersalnym. Możemy jeść je na surowo, mrozić, suszyć, marynować. Także sposobów ich wykorzystania w kuchni jest bardzo dużo. Nadają się idealnie do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych czy zapiekanek. Wspaniale też smakują same lub w prostych codziennych daniach, takich jak... jajecznica. Świeże leśne grzyby doskonale sprawdzą się też jako dodatek do omletów, makaronów, risotto, zapiekanki czy tarty.
A Ty lubisz zbierać grzyby? Znasz się na grzybach? Prześlij na adres dziejesie@wp.pl efekty grzybobrania a najfajniejsze zdjęcia nagrodzimy książką Atlas Grzybów ufundowaną przez Wydawnictwo RM. Na Wasze zgłoszenia czekamy przez cały weekend. Pamiętajcie, by w treści mejla wpisać też adres, na który mamy wysłać nagrodę (regulamin Grzybobrania)
.
Polecamy wideo: Grzyby polskich lasów
Jajecznica z kurkami
Składnki: 200 g kurek, 1 cebula, 6 jajek, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Kurki umyj i oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż 1-15 minut, aż zmiękną. Jajka wbij do miski i roztrzep razem ze śmietaną. Masę jajeczną wylej na patelnię, smaż aż się zetnie.
Sos ze świeżych grzybów do makaronu
Składniki: 1 kilogram podgrzybków, 1-2 cebule, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 0,5 szklanki śmietany, sól, pieprz mielony, tymianek.
Przygotowanie: grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osuszy. Pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu rozpuść masło, zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, a gdy puszczą sok wrzuć czosnek. Duś ok. 10-15 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Wlej do grzybów. Zagotuj i dopraw. Podawaj z makaronem.
Zupa grzybowa
Składniki: duża garść suszonych grzybów, 2 l bulionu warzywnego, sól morska, pieprz czarny, 100 ml śmietanki kremówki, płaska łyżka mąki, ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.
Przygotowanie: suszone grzyby namocz nakilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Pasztet z grzybami
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego, 700 ml bulionu grzybowego, 10 suszonych grzybów, 200 g drobiowej wątróbki, 200 g podgardla wieprzowego, 2 kajzerki, 2 jajka, 1 cebula, pęczek włoszczyzny, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, 3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego majeranku, gałązka rozmarynu świeżego, 1 łyżka mąki, 30 ml oleju, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (3-4 minuty) - dopraw solą i pieprzem. Wystudź. Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut. Całość zalej około 700 ml bulionu grzybowego, dodaj suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś ok. 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski. Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.