Leśne pyszności na twoim stole

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Grzybowe inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Grzyby są produktem bardzo uniwersalnym. Możemy jeść je na surowo, mrozić, suszyć, marynować. Także sposobów ich wykorzystania w kuchni jest bardzo dużo. Nadają się idealnie do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych czy zapiekanek. Wspaniale też smakują same lub w prostych codziennych daniach, takich jak... jajecznica. Świeże leśne grzyby doskonale sprawdzą się też jako dodatek do omletów, makaronów, risotto, zapiekanki czy tarty.

A Ty lubisz zbierać grzyby? Znasz się na grzybach? Prześlij na adres dziejesie@wp.pl efekty grzybobrania a najfajniejsze zdjęcia nagrodzimy książką Atlas Grzybów ufundowaną przez Wydawnictwo RM. Na Wasze zgłoszenia czekamy przez cały weekend. Pamiętajcie, by w treści mejla wpisać też adres, na który mamy wysłać nagrodę (regulamin Grzybobrania)
.

Polecamy wideo: Grzyby polskich lasów

/ 5Jajecznica z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

Składnki: 200 g kurek, 1 cebula, 6 jajek, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Kurki umyj i oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż 1-15 minut, aż zmiękną. Jajka wbij do miski i roztrzep razem ze śmietaną. Masę jajeczną wylej na patelnię, smaż aż się zetnie.

/ 5Sos ze świeżych grzybów do makaronu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kilogram podgrzybków, 1-2 cebule, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 0,5 szklanki śmietany, sól, pieprz mielony, tymianek.
Przygotowanie: grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osuszy. Pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu rozpuść masło, zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, a gdy puszczą sok wrzuć czosnek. Duś ok. 10-15 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Wlej do grzybów. Zagotuj i dopraw. Podawaj z makaronem.

/ 5Zupa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: duża garść suszonych grzybów, 2 l bulionu warzywnego, sól morska, pieprz czarny, 100 ml śmietanki kremówki, płaska łyżka mąki, ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.
Przygotowanie: suszone grzyby namocz nakilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.

/ 5Pasztet z grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego, 700 ml bulionu grzybowego, 10 suszonych grzybów, 200 g drobiowej wątróbki, 200 g podgardla wieprzowego, 2 kajzerki, 2 jajka, 1 cebula, pęczek włoszczyzny, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, 3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego majeranku, gałązka rozmarynu świeżego, 1 łyżka mąki, 30 ml oleju, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (3-4 minuty) - dopraw solą i pieprzem. Wystudź. Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut. Całość zalej około 700 ml bulionu grzybowego, dodaj suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś ok. 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski. Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Wybrane dla Ciebie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę