Leśne pyszności na twoim stole

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Grzybowe inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Grzyby są produktem bardzo uniwersalnym. Możemy jeść je na surowo, mrozić, suszyć, marynować. Także sposobów ich wykorzystania w kuchni jest bardzo dużo. Nadają się idealnie do sosów, zup, jako dodatek do makaronów, kasz, ryżu, dań mięsnych, rybnych czy zapiekanek. Wspaniale też smakują same lub w prostych codziennych daniach, takich jak... jajecznica. Świeże leśne grzyby doskonale sprawdzą się też jako dodatek do omletów, makaronów, risotto, zapiekanki czy tarty.

A Ty lubisz zbierać grzyby? Znasz się na grzybach? Prześlij na adres dziejesie@wp.pl efekty grzybobrania a najfajniejsze zdjęcia nagrodzimy książką Atlas Grzybów ufundowaną przez Wydawnictwo RM. Na Wasze zgłoszenia czekamy przez cały weekend. Pamiętajcie, by w treści mejla wpisać też adres, na który mamy wysłać nagrodę (regulamin Grzybobrania)
.

Polecamy wideo: Grzyby polskich lasów

/ 5Jajecznica z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

Składnki: 200 g kurek, 1 cebula, 6 jajek, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Kurki umyj i oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż 1-15 minut, aż zmiękną. Jajka wbij do miski i roztrzep razem ze śmietaną. Masę jajeczną wylej na patelnię, smaż aż się zetnie.

/ 5Sos ze świeżych grzybów do makaronu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kilogram podgrzybków, 1-2 cebule, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 0,5 szklanki śmietany, sól, pieprz mielony, tymianek.
Przygotowanie: grzyby dokładnie oczyść, opłucz i osuszy. Pokrój w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu rozpuść masło, zeszklij cebulę. Następnie dodaj grzyby, a gdy puszczą sok wrzuć czosnek. Duś ok. 10-15 minut, aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną. Wlej do grzybów. Zagotuj i dopraw. Podawaj z makaronem.

/ 5Zupa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: duża garść suszonych grzybów, 2 l bulionu warzywnego, sól morska, pieprz czarny, 100 ml śmietanki kremówki, płaska łyżka mąki, ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.
Przygotowanie: suszone grzyby namocz nakilka godzin. Odsącz grzyby na sitku, zostaw wodę w której się moczyły. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Następnie całość zblenduj. Do gorącego bulionu dodaj masę grzybową, wlej pozostawioną wcześniej wodę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Mąkę wymieszaj w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlej do zupy cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabiel śmietaną i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub groszkiem ptysiowym.

/ 5Pasztet z grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego, 700 ml bulionu grzybowego, 10 suszonych grzybów, 200 g drobiowej wątróbki, 200 g podgardla wieprzowego, 2 kajzerki, 2 jajka, 1 cebula, pęczek włoszczyzny, 3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, 3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego majeranku, gałązka rozmarynu świeżego, 1 łyżka mąki, 30 ml oleju, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (3-4 minuty) - dopraw solą i pieprzem. Wystudź. Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut. Całość zalej około 700 ml bulionu grzybowego, dodaj suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś ok. 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski. Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska