WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Lepszy niż prodiż. Postaw na gotowanie światłem

Miłośnicy pieczonych potraw nie muszą ograniczać się jedynie do piekarnika. Równie smaczne potrawy przygotujesz w kombiwarze. To godny następca doskonale znanego wszystkim paniom domu prodiża.

To urządzenia, które warto mieć w swojej kuchni
Źródło zdjęć: © Youtube.com

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów

Szklana misa oraz pokrywka z termoobiegiem i lampą halogenową zajmuje podobną ilość miejsca co mikrofalówka i pozwala cieszyć się smakiem dobrze wypieczonych potraw bez dodatkowego tłuszczu.

Jak gotować światłem?

W skład klasycznego zestawu wchodzi szklana misa o dużej pojemności, pokrywa z wmontowaną lampą halogenową i termoobiegiem oraz stelaż wykonany z tworzywa sztucznego, który zapewnia większą stabilność. Po podłączeniu do prądu i ustawieniu temperatury oraz czasu, lampa rozgrzewa się, a termoobieg rozprowadza gorące powietrze po naczyniu równomiernie podgrzewając potrawę.

W kombiwarze możesz piec, gotować na parze, dusić, przygotowywać gulasz, a nawet ciasto. Bardziej zaawansowane urządzenia wyposażono również w specjalny, metalowy kołnierz nakładany na wierzch misy, który powiększa przestrzeń roboczą.

Kombiwar, piekarnik, kuchenka mikrofalowa?

Największym atutem kombiwarów jest ich wielkość. Urządzenia te z jednej strony zajmują niewiele miejsca, co znacznie przyspiesza samo nagrzewanie urządzenia i ułatwia jego rozstawianie na kuchennym blacie. Z drugiej strony jest na tyle duże, by można w nim było przygotować obiad dla kilkuosobowej rodziny.

Obraz
© Shutterstock.com

Kombiwar to również znaczna oszczędność energii w porównaniu do piekarnika. Jeśli mieszkasz samotnie lub tylko ty lubisz pieczone dania i nie chce ci się za każdym razem rozgrzewać całego piekarnika, postaw na gotowanie światłem. Pod względem objętości plasuje się więc pomiędzy kuchenką mikrofalową a piekarnikiem.

Podczas gdy kuchenka mikrofalowa umożliwia odgrzanie jednej porcji potrawy na raz, w kombiwarze przygotujesz posiłek dla całej rodziny, wystarczy umieścić na dnie naczynia miseczkę z przygotowaną wcześniej surową potrawą i włączyć lampę. Kombiwar przyrumieni potrawę tak, jak nie potrafi żadna mikrofalówka, w dodatku cały czas możesz śledzić proces pieczenia dzięki przezroczystej misie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Przede wszystkim liczy się moc urządzenia. To od niej zależy prędkość nagrzewania się powietrza w misie, a także temperatura, którą osiąga kombiwar. Dobrze więc będzie wybrać urządzenie o mocy 1200 W, a nawet większej.

Równie ważna jest pojemność urządzenia. To od niej zależy, jak duże ilości potraw będziesz w stanie przygotować bez większych problemów. Na rynku znajdziesz kombiwary z misą o pojemności od 12 do nawet 25 l. W większym urządzeniu będziesz w stanie upiec nawet całego kurczaka.

Masz dość przesuszonych potraw i tęsknisz za dawnymi rozwiązaniami kulinarnymi? Kombiwar będzie dla ciebie doskonałym udogodnieniem. Urządzenie zastąpi ci piekarnik i mikrofalówkę, a potrawy będą smakować doskonale.

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu