Lepszy niż prodiż. Postaw na gotowanie światłem

Miłośnicy pieczonych potraw nie muszą ograniczać się jedynie do piekarnika. Równie smaczne potrawy przygotujesz w kombiwarze. To godny następca doskonale znanego wszystkim paniom domu prodiża.

To urządzenia, które warto mieć w swojej kuchni
Źródło zdjęć: © Youtube.com

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów

Szklana misa oraz pokrywka z termoobiegiem i lampą halogenową zajmuje podobną ilość miejsca co mikrofalówka i pozwala cieszyć się smakiem dobrze wypieczonych potraw bez dodatkowego tłuszczu.

Jak gotować światłem?

W skład klasycznego zestawu wchodzi szklana misa o dużej pojemności, pokrywa z wmontowaną lampą halogenową i termoobiegiem oraz stelaż wykonany z tworzywa sztucznego, który zapewnia większą stabilność. Po podłączeniu do prądu i ustawieniu temperatury oraz czasu, lampa rozgrzewa się, a termoobieg rozprowadza gorące powietrze po naczyniu równomiernie podgrzewając potrawę.

W kombiwarze możesz piec, gotować na parze, dusić, przygotowywać gulasz, a nawet ciasto. Bardziej zaawansowane urządzenia wyposażono również w specjalny, metalowy kołnierz nakładany na wierzch misy, który powiększa przestrzeń roboczą.

Kombiwar, piekarnik, kuchenka mikrofalowa?

Największym atutem kombiwarów jest ich wielkość. Urządzenia te z jednej strony zajmują niewiele miejsca, co znacznie przyspiesza samo nagrzewanie urządzenia i ułatwia jego rozstawianie na kuchennym blacie. Z drugiej strony jest na tyle duże, by można w nim było przygotować obiad dla kilkuosobowej rodziny.

Obraz
© Shutterstock.com

Kombiwar to również znaczna oszczędność energii w porównaniu do piekarnika. Jeśli mieszkasz samotnie lub tylko ty lubisz pieczone dania i nie chce ci się za każdym razem rozgrzewać całego piekarnika, postaw na gotowanie światłem. Pod względem objętości plasuje się więc pomiędzy kuchenką mikrofalową a piekarnikiem.

Podczas gdy kuchenka mikrofalowa umożliwia odgrzanie jednej porcji potrawy na raz, w kombiwarze przygotujesz posiłek dla całej rodziny, wystarczy umieścić na dnie naczynia miseczkę z przygotowaną wcześniej surową potrawą i włączyć lampę. Kombiwar przyrumieni potrawę tak, jak nie potrafi żadna mikrofalówka, w dodatku cały czas możesz śledzić proces pieczenia dzięki przezroczystej misie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Przede wszystkim liczy się moc urządzenia. To od niej zależy prędkość nagrzewania się powietrza w misie, a także temperatura, którą osiąga kombiwar. Dobrze więc będzie wybrać urządzenie o mocy 1200 W, a nawet większej.

Równie ważna jest pojemność urządzenia. To od niej zależy, jak duże ilości potraw będziesz w stanie przygotować bez większych problemów. Na rynku znajdziesz kombiwary z misą o pojemności od 12 do nawet 25 l. W większym urządzeniu będziesz w stanie upiec nawet całego kurczaka.

Masz dość przesuszonych potraw i tęsknisz za dawnymi rozwiązaniami kulinarnymi? Kombiwar będzie dla ciebie doskonałym udogodnieniem. Urządzenie zastąpi ci piekarnik i mikrofalówkę, a potrawy będą smakować doskonale.

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę