Trwa ładowanie...
dsenbfh
14-07-2021 09:49

Leczo pomidorowe. Zrób węgierski klasyk w nowej wersji

Przepis

Leczo to jedna z tych potraw, które najbardziej kojarzą się z kuchnia węgierską. Bazą dania jest papryka, w kociołku obowiązkowo muszą znaleźć się też pomidory. Jak przygotować pyszne leczo? Oto sprawdzony przepis.

dsenbfh
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • szklanka passaty (płynnego przecieru) z pomidorów
  • mały kawałek bakłażana
  • mały kawałek cukinii
  • 2 kawałki papryki (żółtej i czerwonej)
  • mała czerwona cebula
  • 100 g chudej wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • papryka mielona wędzona
  • tymianek suszony
  • sól i pieprz
Przepis
  • W garnku ze stali nierdzewnej rozgrzej olej.
  • Mięso pokrój w bardzo małe kawałki, oprósz pieprzem, solą i słodką papryką, a następnie podsmaż razem z cebulą.
  • Zdejmij z ognia, ostrożnie wlej passatę, zamieszaj i zagotuj.
  • Warzywa pokrój w małe kawałki (nie musisz obierać cukinii i bakłażana).
  • Włóż warzywa do garnka, wymieszaj i duś do miękkości (około 7–8 minut). W razie potrzeby podlej niewielką ilością przegotowanej wody.
  • Dopraw do smaku.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Leczo pomidorowe. Zrób węgierski klasyk w nowej wersji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsenbfh
dsenbfh
dsenbfh
dsenbfh
Więcej tematów
dsenbfh