Leczo pomidorowe. Zrób węgierski klasyk w nowej wersji
Leczo to jedna z tych potraw, które najbardziej kojarzą się z kuchnia węgierską. Bazą dania jest papryka, w kociołku obowiązkowo muszą znaleźć się też pomidory. Jak przygotować pyszne leczo? Oto sprawdzony przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- W garnku ze stali nierdzewnej rozgrzej olej.
- Mięso pokrój w bardzo małe kawałki, oprósz pieprzem, solą i słodką papryką, a następnie podsmaż razem z cebulą.
- Zdejmij z ognia, ostrożnie wlej passatę, zamieszaj i zagotuj.
- Warzywa pokrój w małe kawałki (nie musisz obierać cukinii i bakłażana).
- Włóż warzywa do garnka, wymieszaj i duś do miękkości (około 7–8 minut). W razie potrzeby podlej niewielką ilością przegotowanej wody.
- Dopraw do smaku.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze