Lassi - indyjskie orzeźwienie w twojej kuchni

W największe upał często poszukujemy idealnego sposobu na schłodzenie. Bardzo ważne jest, aby w miarę możliwości ograniczyć ekspozycję na promienie słoneczne, gdy słońce najmocniej operuje, a także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Ulgę przynieść mogą również płynne przekąski, które nie dość, że są pyszne to skutecznie orzeźwiają. Przykładem jest lassi.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W największe upał często poszukujemy idealnego sposobu na schłodzenie. Bardzo ważne jest, aby w miarę możliwości ograniczyć ekspozycję na promienie słoneczne, gdy słońce najmocniej operuje, a także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Ulgę przynieść mogą również płynne przekąski, które nie dość że są pyszne, to skutecznie orzeźwiają. Przykładem jest lassi.

Nie taki zwykły jogurt do picia

Lassi to napój pochodzący z Indii z regionu Pendżabu, gdzie od setek lat spożywany jest w upalne dni. Jego miłośnicy chwalą sobie fakt, że jednocześnie chłodzi i syci. Najczęściej przygotowywany jest na bazie jogurtu z dodatkiem wody i aromatycznych przypraw. Tradycyjna wersja lassi powinna być słona i doprawiona np. kuminem, szafranem lub chili. Obecnie dużą popularnością cieszą się przepisy na lassi z wykorzystaniem owoców, a także wody różanej. Prym wiedzie przede wszystkim mango lassi.

Nie kupuj - zrób samodzielnie

Lassi bez problemu dostać można w indyjskich restauracjach, a nawet budkach z kebabem. Można znaleźć go również w asortymencie niektórych sklepów. Niestety, taki produkt często bardzo różni się od klasycznej wersji. Dlatego, aby w pełni cieszyć się zaletami tego jogurtowego koktajlu, warto przygotować go w domu. Dzięki temu mamy pewność, że nie kupujemy mieszanki syropu glukozowo-fruktozowego z minimalną ilością owoców. Należy oczywiście wybrać dobrej jakości jogurt, aby dostarczyć organizmowi cenne żywe kultury bakterii, które zadbają o prawidłową florę naszych jelit.

Lassi z ostrą papryczką

Składniki: 250 ml mleka, 500 ml jogurtu naturalnego, 250 ml schłodzonej wody, mała papryczka chili, 1/2 łyżeczki soli i kostki lodu. * Przygotowanie:* papryczkę obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Pozostałe składniki umieścić w blenderze, dodać papryczkę i całość zmiksować na jednolitą masę.
Przygotowanie:

Lassi mango

*Składniki: *duże (około 400 g) dojrzałe mango, 250 ml gęstego jogurtu naturalnego, 125 ml schłodzonej wody, 1 łyżka miodu, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu.
*Przygotowanie: *miąższ z mango zmiksować, a następnie dodać resztę składników i połączyć dokładnie na gładki mus. Można dodać kostki lodu.

Lassi kawowe

Składniki: 120 ml wody, 4 łyżeczki kawy, 300 ml jogurtu naturalnego, 4 łyżeczki cukru, lód w kostkach i szczypta kardamonu.
*Przygotowanie: *kawę zaparzyć 120 ml wody, dodać cukier i dokładnie wymieszać. W urządzeniu do kruszenia lodu zmiksować kostki z jogurtem, a następnie dodać przestudzoną kawę. Na koniec doprawić kardamonem i zmiksować na gładką masę.

Na podstawie stethnews.com/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja