Kurczak z ryżem i warzywami
Kurczaka z warzywami jadł chyba każdy. Jest to danie lekkie i bardzo smaczne. Dla niecierpliwych, zabieganych ceniących sobie różnorodność na talerzu. Ten przepis pochodzi z bloga Gotuj ze mną Aliny Jasińskiej.
Kawałki kurczaka, zanurzone w warzywnym, aromatycznym sosie, podane w towarzystwie ryżu curry, smakują wyśmienicie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka pokrojonych w większą kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- jabłko starte na tarce jarzynowej
- cebula posiekana w kostkę
- 2 łyżki rodzynek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, curry, pieprz cayenne
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Przepis
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić.
Przepis
Rozgrzać olej i masło na patelni. Kurczaka pokrojonego w kostkę wrzucić na patelnię i zrumienić z każdej strony. Następnie dodać cebulę, starte jabłko i paprykę, wymieszać. Przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodać pomidory wraz z zalewą oraz rodzynki. Całość dusić razem około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz curry. Można posypać świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.
Przepis
Podawać z ryżem curry ugotowanym na sypko.