Kulebiak. Osiem sprawdzonych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Na obiad i kolację

Obraz
© 123RF

Przywędrował do nas z Rosji, choć nazwę zawdzięcza niemieckiemu określeniu "kohlgeback", oznaczającemu ciasto z kapustą. Faktycznie jest ona, obok grzybów, najpopularniejszym składnikiem nadzienia kulebiaka, choć ten przysmak z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego świetnie smakuje również z innymi farszami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Kulebiak z kapustą i grzybami

Obraz
© 123RF

Klasyka polskiej kuchni. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami znajdziemy w wielu rodzimych poradnikach kulinarnych, na czele z kultową książką Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów za pięć złotych", która ukazała się w 1860 r. Receptura do dziś nie uległa zasadniczym zmianom – w ciasto drożdżowe zawija się nadzienie z wymoczonych w wodzie suszonych grzybów, ugotowanych do miękkości z posiekaną kiszoną kapustą. Obowiązkowym składnikiem farszu jest oczywiście podsmażona cebula oraz przyprawy: kminek, majeranek, liść laurowy czy ziele angielskie.

/ 9Kulebiak generałowej Kickiej

Obraz
© 123RF

Rodowód tego przysmaku, wpisanego na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, wiąże się z Natalią Kicką, przyjaciółką Juliusza Słowackiego i Fryderyka Szopena, malarką i kolekcjonerką pamiątek narodowych. Po śmierci męża, generała Ludwika Kickiego, zamieszkała w dworku w Jaszczowie (dzisiejsze województwo lubelskie), gdzie pod jej ścisłym nadzorem wypiekano kulebiaki z farszem z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej, jajek na twardo oraz gotowanych ryb. Brzmi pysznie…

/ 9Kulebiak z kaszą jaglaną i grzybami

Obraz
© 123RF

W średniowiecznej Polsce kasza jaglana była jednym z podstawowych produktów spożywczych, a w odkrytych przez historyka Józefa Peszke rachunkach z dworu króla Władysława Jagiełły wspomina się o niej częściej niż o chlebie. To produkt o dużych walorach odżywczych, odkwaszający i oczyszczający organizm, dodający energii oraz wzmacniający odporność. Świetnie sprawdza się również jako nadzienie do drożdżowego kulebiaka, oczywiście w towarzystwie suszonych grzybów, ewentualnie podsmażonych z cebulą pieczarek.

/ 9Kulebiak z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF

Tradycyjne ciasto drożdżowe można zastąpić francuskim, o charakterystycznej wielolistkowej strukturze. Kupimy je w wielu sklepach. Ciasto francuskie należy pokroić wzdłuż, by uzyskać dwa płaty – jeden powinien być szerszy od drugiego. Mniejszy umieszczamy na blasze, nakłuwamy widelcem i wykładamy na niego farsz, np. z ugotowanej kaszy gryczanej, podsmażonej cebuli oraz ugotowanych grzybów suszonych (wcześniej moczonych przez całą noc), doprawiony solą i pieprzem. Następnie przykrywamy szerszym płatem, dociskając brzegi widelcem lub palcem, smarujemy żółtkiem i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni.

/ 9Kulebiak z ryżem i mięsem

Obraz
© 123RF

Kulebiak uchodzi zazwyczaj za przysmak jarski, jednak znakomicie smakuje również z mięsem, np. mieloną szynką wieprzową, którą podsmażamy z cebulą, a następnie mieszamy z ugotowanym wcześniej ryżem, Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Do farszu możemy też dodać ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki jajko.

/ 9Kulebiak z fasolą i kurczakiem

Obraz
© 123RF

Piękny Jaś to fasola o dużych nasionach charakteryzująca się wysoką zawartością magnezu, żelaza, potasu, fosforu, wapnia, cynku czy witamin z grupy B. Jej lekko słodkawy smak i cienka skórka sprawiają, że idealnie sprawdza się jako składnik nadzienia do kulebiaka. Ugotowaną fasolę wystarczy posiekać i połączyć z usmażonym wcześniej i pokrojonym w kostkę mięsem z kurczaka, koncentratem pomidorowym, startym oscypkiem oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

/ 9Kulebiak ze szpinakiem, fetą i ricottą

Obraz
© 123RF

Szpinak to skarbnica żelaza, wapnia i witamin, oczyszczającego wątrobę i nerki chlorofilu czy wzmacniających system odpornościowy antyoksydantów. Jest też smacznym dodatkiem do nadzienia kulebiaka. Świeże liście podsmażamy krótko na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę, a po zdjęciu z ognia mieszamy z kawałkami ricotty i fety. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zawijamy w ciasto drożdżowe.

/ 9Kulebiak z wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy przyrządzić trochę nietypowego kulebiaka, warto sięgnąć po wędzonego łososia, który jest nie tylko produktem smacznym, ale również bogatym w wartościowe składniki odżywcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe. Ciekawym pomysłem będzie farsz z łososia, ugotowanego ryżu i jajek na twardo, wzbogacony solidną dawką posiekanego koperku. Do nadzienia warto dodać trochę śmietany, by było bardziej zwarte. Taki farsz lepiej jednak pasuje do ciasta francuskiego niż drożdżowego.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości