KUK – naturalnie, lokalnie, z pomysłem

Kuchnia, uniwersalność, komfort – te trzy słowa najlepiej opisują nowo otwarte miejsce na kulinarnej mapie Warszawy – prowadzoną przez Macieja Majewskiego restaurację KUK, gdzie znane smaki zaskakują nowoczesnymi interpretacjami. Kaczka z ziemniaczanym churrosem, rybna "kiełba", wegańska carbonara, czy "ul", to tylko niektóre z pozycji w menu, które doskonale zdradzają niebanalny charakter miejsca, w historycznym otoczeniu placu Zamkowego i Starego Miasta.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Z pomysłem! Tu nie ma miejsca na nudę

Doświadczenie, otwartość i wyobraźnia to składowe, bez których nie udałoby się stworzyć miejsca funkcjonującego od miesiąca pod szyldem KUK. Jak mówi szef kuchni, Maciej Majewski, "do menu podeszliśmy z dużym przymrużeniem oka. Nasze kulinarne kompozycje, które często są zdekonstruowaną formą dobrze znanych lokalnych dań, powstały przez połączenie pasji, historii, ale też dystansu do kulinarnych konwenansów. W naszym menu puszczamy do gości oko, bawiąc się nazwami, skojarzeniami. Lubimy ich zaskakiwać!"

Sama konstrukcja karty to duże "stop" dla banalności. Zamiast klasycznego podziału na przystawki, dania główne, czy desery, w menu znajdziemy dwie sekcje: "lubię na słono" oraz "lubię na słodko", które chyba najlepiej wyrażają nastroje każdego gościa. Nie powinno również dziwić, że wśród dwunastu pozycji "na słono", odkryjemy takie niespodzianki jak "cukierki" w towarzystwie ziemniaka i twarogu albo foie gras… orzechowe. "Na słodko" to z kolei "ul", "wuzetka" i "chmurka". Do picia, oprócz świetnej selekcji win zatytułowanej "ślepe winogrono", goście mogą zamówić "niezłe ziółko" (napar ziołowy) albo herbatę kryjącą się pod hasłem "z liścia".

© materiały partnera

Dla liczniejszego stołu idealnym wyborem będzie "KUK Omakase" – to menu degustacyjne składające się z 5 dań, z których 4 to wytrawne pozycje, które uzupełnia deser. Szef kuchni stawia tutaj na sezonowość. Menu będzie przechodzić regularne rewizje pod kątem sezonowo dostępnych składników. Ma być pysznie, świeżo i lokalnie.

KUK – miejsce dla wszystkich

Zgodnie z założeniem Macieja Majewskiego, KUK ma być miejscem, w którym każdy będzie czuł się dobrze. Potwierdzeniem takiego podejścia są chociażby specjalnie przygotowane w menu pozycje dla dzieci, a także karta dla czworonożnych! Pupile mogą zjeść m.in. "surf and turf", czyli łososia z wątróbką drobiową i warzywami. Szef kuchni dodaje: "Chcemy, aby nasi goście mogli doświadczyć nie tylko świetnej kuchni, ale również przyjaznej, otwartej atmosfery… To miejsce spotkań z rodzinną, długich wieczorów w gronie znajomych, celebracji i odpoczynku."

Materiał prasowy KUK
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja