KUK – naturalnie, lokalnie, z pomysłem

Kuchnia, uniwersalność, komfort – te trzy słowa najlepiej opisują nowo otwarte miejsce na kulinarnej mapie Warszawy – prowadzoną przez Macieja Majewskiego restaurację KUK, gdzie znane smaki zaskakują nowoczesnymi interpretacjami. Kaczka z ziemniaczanym churrosem, rybna "kiełba", wegańska carbonara, czy "ul", to tylko niektóre z pozycji w menu, które doskonale zdradzają niebanalny charakter miejsca, w historycznym otoczeniu placu Zamkowego i Starego Miasta.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Z pomysłem! Tu nie ma miejsca na nudę

Doświadczenie, otwartość i wyobraźnia to składowe, bez których nie udałoby się stworzyć miejsca funkcjonującego od miesiąca pod szyldem KUK. Jak mówi szef kuchni, Maciej Majewski, "do menu podeszliśmy z dużym przymrużeniem oka. Nasze kulinarne kompozycje, które często są zdekonstruowaną formą dobrze znanych lokalnych dań, powstały przez połączenie pasji, historii, ale też dystansu do kulinarnych konwenansów. W naszym menu puszczamy do gości oko, bawiąc się nazwami, skojarzeniami. Lubimy ich zaskakiwać!"

Sama konstrukcja karty to duże "stop" dla banalności. Zamiast klasycznego podziału na przystawki, dania główne, czy desery, w menu znajdziemy dwie sekcje: "lubię na słono" oraz "lubię na słodko", które chyba najlepiej wyrażają nastroje każdego gościa. Nie powinno również dziwić, że wśród dwunastu pozycji "na słono", odkryjemy takie niespodzianki jak "cukierki" w towarzystwie ziemniaka i twarogu albo foie gras… orzechowe. "Na słodko" to z kolei "ul", "wuzetka" i "chmurka". Do picia, oprócz świetnej selekcji win zatytułowanej "ślepe winogrono", goście mogą zamówić "niezłe ziółko" (napar ziołowy) albo herbatę kryjącą się pod hasłem "z liścia".

© materiały partnera

Dla liczniejszego stołu idealnym wyborem będzie "KUK Omakase" – to menu degustacyjne składające się z 5 dań, z których 4 to wytrawne pozycje, które uzupełnia deser. Szef kuchni stawia tutaj na sezonowość. Menu będzie przechodzić regularne rewizje pod kątem sezonowo dostępnych składników. Ma być pysznie, świeżo i lokalnie.

KUK – miejsce dla wszystkich

Zgodnie z założeniem Macieja Majewskiego, KUK ma być miejscem, w którym każdy będzie czuł się dobrze. Potwierdzeniem takiego podejścia są chociażby specjalnie przygotowane w menu pozycje dla dzieci, a także karta dla czworonożnych! Pupile mogą zjeść m.in. "surf and turf", czyli łososia z wątróbką drobiową i warzywami. Szef kuchni dodaje: "Chcemy, aby nasi goście mogli doświadczyć nie tylko świetnej kuchni, ale również przyjaznej, otwartej atmosfery… To miejsce spotkań z rodzinną, długich wieczorów w gronie znajomych, celebracji i odpoczynku."

Materiał prasowy KUK
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę