Kuchnia, która wspiera walkę z wirusami i poprawia odporność

Odpowiednia dieta nie tylko może pomóc w walce z wirusami, ale przede wszystkim zwiększyć odporność organizmu. By nasza posiłki miały taką moc, powinny być odpowiednio zbilansowane, zawierać witaminy i mikroelementy. Warto też na stałe włączyć do naszej diety produkty, które są skarbnicą cennych składników odżywczych.

Dieta, która wzmacnia odporność
Źródło zdjęć: © Getty Images

Antybiotyki w twojej kuchni

Na wirusy nie działają antybiotyki. Ale jest kilka roślin, które skutecznie sobie radzą w różnymi typami wirusów. Zacznijmy od czarnego bzu. Substancje, które zawierają kwiaty i jagody tej rośliny hamują wnikanie i rozwój wirusów grypy. To udowodnione naukowo. Badania przeprowadzone w Izraelu dowiodły, że u 90 procent pacjentów zakażonych wirusami grypy, po podaniu wyciągów z czarnego bzu poprawa następuje w ciągu tygodnia. Syrop z czarnego bzu obniża również gorączkę i pomaga w walce z bólami mięśni, często towarzyszącymi nam w przypadku grypy.

Przyprawy zwalczające wirusy

Stosowany w Polsce jako przyprawa liść laurowy, także ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Aby wydobyć wszystkie jego zalety, warto przygotować odwar z liści, zalewając je wrzątkiem i odstawiając na kilka godzin. Taki napój pijmy przed snem. Ma on także silne właściwości przeciwgorączkowe.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

W liściach i kwiatach kolejnego popularnego zioła, oregano, znajduje się karwakrol, substancja, która bardzo aktywnie unieszkodliwia różnego typu wirusy, szczególnie te wywołujące problemy żołądkowe. Syrop z oregano jest w stanie zwalczyć różnego rodzaju szkodliwe drobnoustroje nawet w ciągu godziny od podania.

Jednym z najbardziej skutecznych w walce z bakteriami, grzybami, wirusami i wolnymi rodnikami produktów są goździki. A to dlatego, że zawierają one mnóstwo związków fenolowych: eugenolu, octanu eugenolu i kwasu galusowego. Dzięki temu hamowane jest rozmnażanie się bakterii i wirusów. Najlepszym sposobem na wykorzystanie właściwości goździków jest przygotowanie z nich herbaty lub po prostu ssanie całego goździka co kilka godzin.

Znakomitym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje, szczególnie żołądkowo-jelitowe jest imbir. Działa on też skutecznie przeciwko wirusom układu oddechowego.

Czosnek na infekcje i odporność

Nie sposób również nie wspomnieć o czosnku, uważanym za wyjątkowo skuteczne lekarstwo antybakteryjne i antywirusowe. Czosnek przede wszystkim jednak zdecydowanie poprawia naszą odporność.

W każdym ząbku czosnku znajdziemy mnóstwo substancji leczniczych: aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, sole mineralne i mikroelementy: m.in. kobalt, chrom i nikiel. Jednak najistotniejszym składnikiem czosnku są olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, która charakteryzuje się mocnym zapachem. Naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu nie tylko podczas choroby lub przeziębienia. A podczas grypy czosnek ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmacnia potliwość i obniża gorączkę. Nie bójmy się więc jego zapachu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości