Kuchnia, która wspiera walkę z wirusami i poprawia odporność

Odpowiednia dieta nie tylko może pomóc w walce z wirusami, ale przede wszystkim zwiększyć odporność organizmu. By nasza posiłki miały taką moc, powinny być odpowiednio zbilansowane, zawierać witaminy i mikroelementy. Warto też na stałe włączyć do naszej diety produkty, które są skarbnicą cennych składników odżywczych.

Dieta, która wzmacnia odporność
Źródło zdjęć: © Getty Images

Antybiotyki w twojej kuchni

Na wirusy nie działają antybiotyki. Ale jest kilka roślin, które skutecznie sobie radzą w różnymi typami wirusów. Zacznijmy od czarnego bzu. Substancje, które zawierają kwiaty i jagody tej rośliny hamują wnikanie i rozwój wirusów grypy. To udowodnione naukowo. Badania przeprowadzone w Izraelu dowiodły, że u 90 procent pacjentów zakażonych wirusami grypy, po podaniu wyciągów z czarnego bzu poprawa następuje w ciągu tygodnia. Syrop z czarnego bzu obniża również gorączkę i pomaga w walce z bólami mięśni, często towarzyszącymi nam w przypadku grypy.

Przyprawy zwalczające wirusy

Stosowany w Polsce jako przyprawa liść laurowy, także ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Aby wydobyć wszystkie jego zalety, warto przygotować odwar z liści, zalewając je wrzątkiem i odstawiając na kilka godzin. Taki napój pijmy przed snem. Ma on także silne właściwości przeciwgorączkowe.

Zobacz też: Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

W liściach i kwiatach kolejnego popularnego zioła, oregano, znajduje się karwakrol, substancja, która bardzo aktywnie unieszkodliwia różnego typu wirusy, szczególnie te wywołujące problemy żołądkowe. Syrop z oregano jest w stanie zwalczyć różnego rodzaju szkodliwe drobnoustroje nawet w ciągu godziny od podania.

Jednym z najbardziej skutecznych w walce z bakteriami, grzybami, wirusami i wolnymi rodnikami produktów są goździki. A to dlatego, że zawierają one mnóstwo związków fenolowych: eugenolu, octanu eugenolu i kwasu galusowego. Dzięki temu hamowane jest rozmnażanie się bakterii i wirusów. Najlepszym sposobem na wykorzystanie właściwości goździków jest przygotowanie z nich herbaty lub po prostu ssanie całego goździka co kilka godzin.

Znakomitym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje, szczególnie żołądkowo-jelitowe jest imbir. Działa on też skutecznie przeciwko wirusom układu oddechowego.

Czosnek na infekcje i odporność

Nie sposób również nie wspomnieć o czosnku, uważanym za wyjątkowo skuteczne lekarstwo antybakteryjne i antywirusowe. Czosnek przede wszystkim jednak zdecydowanie poprawia naszą odporność.

W każdym ząbku czosnku znajdziemy mnóstwo substancji leczniczych: aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, sole mineralne i mikroelementy: m.in. kobalt, chrom i nikiel. Jednak najistotniejszym składnikiem czosnku są olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę, która charakteryzuje się mocnym zapachem. Naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu nie tylko podczas choroby lub przeziębienia. A podczas grypy czosnek ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmacnia potliwość i obniża gorączkę. Nie bójmy się więc jego zapachu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów