WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Kuchnia dla singla – szybkie dania z piekarnika

Menu singla najczęściej sprowadza się do niezdrowych przekąsek przed telewizorem, zupek chińskich, gotowych dań ze słoika i pizzy na dowóz. Niestety taki sposób odżywiania ma zgubny wpływ na sylwetę i zdrowie. Wystarczy jednak umiejętne planowanie zakupów i odrobina kulinarnej kreatywności, by wyczarować smaczne oraz pełnowartościowe posiłki bez spędzania długich godzin w kuchni i góry naczyń do zmywania.

Menu dla singla prostsze niż myślisz!
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Planowanie to podstawa

Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia to połowa sukcesu. Powinny się w niej znaleźć suche produkty, takie jak kasze, ryż, makarony. Stanowią świetną bazę do przygotowania wielu dań. Do tego małe puszki z konserwowanymi warzywami – kukurydzą, białą i czerwoną fasolą, groszkiem, pomidorami. W zamrażarce nie może zabraknąć ulubionych warzyw – brokuła, kalafiora, fasolki szparagowej oraz gotowych mieszanek, z których można w 15 minut wyczarować sycącą zupę.

W szafce warto mieć też zapas korzeniowych warzyw oraz ziemniaków, które długo zachowują świeżość. Do tego oleje i oliwy, a także przyprawy. Raz na tydzień warto zrobić większe zakupy i zaopatrzyć się w produkty o krótszym terminie ważności, takie jak mięso, nabiał czy wędliny. Dzięki temu po powrocie z pracy nie będziemy wpadać w panikę, widząc pustą lodówkę.
Gotując jedynie dla siebie nie musimy kierować się upodobaniami innych. Tak więc możemy eksperymentować i przyrządzać swoje ulubione dania. Wystarczy kilka kulinarnych sztuczek, by gotowanie stało się przyjemnością. Warto przygotowywać większe porcje. Część możemy zamrozić lub zabrać ze sobą do pracy.

Bardziej pracochłonne i czasochłonne dania, takie jak pieczone mięso, rosół, gulasz czy pulpeciki, warto przygotować w weekend. Bulion można potem wykorzystać jako podstawę innych zup, a kawałki pieczonych mięs sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. Świetnym pomysłem są także dania jednogarnkowe oraz z piekarnika. Robią się właściwe same, a my w tym czasie możemy oddać się np. ulubionej lekturze.

Smakowite inspiracje

Patent na szybki obiad? Udko pieczone na ziemniakach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu. Dodajemy dwie cebule pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, do tego kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Udko kurczaka trzeba wcześniej opłukać, wytrzeć i zamarynować w niewielkiej ilości oliwy, wymieszanej z posiekanym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Udko kładziemy na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 70 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę należy przemieszać, a mięso obrócić.

Kto powiedział, że risotto można zrobić jedynie na patelni? To pyszne danie we włoskim stylu uda się także w piekarniku. W tym celu będziemy potrzebować patelni z żaroodporną rączką. Jeśli takiej nie mamy, wystarczy zwykłą plastikową rączkę owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej. Najpierw podsmażamy na oleju pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy porcję ryżu arborio. Wlewamy 100 ml wina i 2 szklanki warzywnego bulionu. Dodajemy odcedzony groszek z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Zapiekamy pod przykryciem przez 45-50 minut.

W piekarniku przygotujemy też smaczny gulasz warzywny inspirowany francuskim ratatouille. Najlepiej jeść go ze świeżą bagietką, jednak sprawdzi się również jako jarzynka do pieczonego mięsa i grubej kaszy. Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebować bakłażana (wcześniej należy go pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut, a potem opłukać i osuszyć), cukinii, papryki, cebuli, czosnku, pomidorów. Warzywa kroimy w kostkę (pomidory obieramy). Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kolejno cebulę z czosnkiem, paprykę, bakłażana i cukinię. Każdą porcję podsmażonych warzyw przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy – liść laurowy, zioła prowansalskie, świeży tymianek, sól, pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Partnerem artykułu jest Amica.

Zobacz wideo: *Jak nie marnować jedzenia *

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥