Kuchnia dla singla – szybkie dania z piekarnika

Menu singla najczęściej sprowadza się do niezdrowych przekąsek przed telewizorem, zupek chińskich, gotowych dań ze słoika i pizzy na dowóz. Niestety taki sposób odżywiania ma zgubny wpływ na sylwetę i zdrowie. Wystarczy jednak umiejętne planowanie zakupów i odrobina kulinarnej kreatywności, by wyczarować smaczne oraz pełnowartościowe posiłki bez spędzania długich godzin w kuchni i góry naczyń do zmywania.

Menu dla singla prostsze niż myślisz!
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Planowanie to podstawa

Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia to połowa sukcesu. Powinny się w niej znaleźć suche produkty, takie jak kasze, ryż, makarony. Stanowią świetną bazę do przygotowania wielu dań. Do tego małe puszki z konserwowanymi warzywami – kukurydzą, białą i czerwoną fasolą, groszkiem, pomidorami. W zamrażarce nie może zabraknąć ulubionych warzyw – brokuła, kalafiora, fasolki szparagowej oraz gotowych mieszanek, z których można w 15 minut wyczarować sycącą zupę.

W szafce warto mieć też zapas korzeniowych warzyw oraz ziemniaków, które długo zachowują świeżość. Do tego oleje i oliwy, a także przyprawy. Raz na tydzień warto zrobić większe zakupy i zaopatrzyć się w produkty o krótszym terminie ważności, takie jak mięso, nabiał czy wędliny. Dzięki temu po powrocie z pracy nie będziemy wpadać w panikę, widząc pustą lodówkę.
Gotując jedynie dla siebie nie musimy kierować się upodobaniami innych. Tak więc możemy eksperymentować i przyrządzać swoje ulubione dania. Wystarczy kilka kulinarnych sztuczek, by gotowanie stało się przyjemnością. Warto przygotowywać większe porcje. Część możemy zamrozić lub zabrać ze sobą do pracy.

Bardziej pracochłonne i czasochłonne dania, takie jak pieczone mięso, rosół, gulasz czy pulpeciki, warto przygotować w weekend. Bulion można potem wykorzystać jako podstawę innych zup, a kawałki pieczonych mięs sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. Świetnym pomysłem są także dania jednogarnkowe oraz z piekarnika. Robią się właściwe same, a my w tym czasie możemy oddać się np. ulubionej lekturze.

Smakowite inspiracje

Patent na szybki obiad? Udko pieczone na ziemniakach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu. Dodajemy dwie cebule pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, do tego kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Udko kurczaka trzeba wcześniej opłukać, wytrzeć i zamarynować w niewielkiej ilości oliwy, wymieszanej z posiekanym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Udko kładziemy na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 70 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę należy przemieszać, a mięso obrócić.

Kto powiedział, że risotto można zrobić jedynie na patelni? To pyszne danie we włoskim stylu uda się także w piekarniku. W tym celu będziemy potrzebować patelni z żaroodporną rączką. Jeśli takiej nie mamy, wystarczy zwykłą plastikową rączkę owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej. Najpierw podsmażamy na oleju pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy porcję ryżu arborio. Wlewamy 100 ml wina i 2 szklanki warzywnego bulionu. Dodajemy odcedzony groszek z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Zapiekamy pod przykryciem przez 45-50 minut.

W piekarniku przygotujemy też smaczny gulasz warzywny inspirowany francuskim ratatouille. Najlepiej jeść go ze świeżą bagietką, jednak sprawdzi się również jako jarzynka do pieczonego mięsa i grubej kaszy. Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebować bakłażana (wcześniej należy go pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut, a potem opłukać i osuszyć), cukinii, papryki, cebuli, czosnku, pomidorów. Warzywa kroimy w kostkę (pomidory obieramy). Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kolejno cebulę z czosnkiem, paprykę, bakłażana i cukinię. Każdą porcję podsmażonych warzyw przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy – liść laurowy, zioła prowansalskie, świeży tymianek, sól, pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Partnerem artykułu jest Amica.

Zobacz wideo: *Jak nie marnować jedzenia *

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów