Trwa ładowanie...

Kuchnia dla singla – szybkie dania z piekarnika

Menu singla najczęściej sprowadza się do niezdrowych przekąsek przed telewizorem, zupek chińskich, gotowych dań ze słoika i pizzy na dowóz. Niestety taki sposób odżywiania ma zgubny wpływ na sylwetę i zdrowie. Wystarczy jednak umiejętne planowanie zakupów i odrobina kulinarnej kreatywności, by wyczarować smaczne oraz pełnowartościowe posiłki bez spędzania długich godzin w kuchni i góry naczyń do zmywania.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kuchnia dla singla – szybkie dania z piekarnikaŹródło: Fotolia
d2cnfso
d2cnfso

Planowanie to podstawa

Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia to połowa sukcesu. Powinny się w niej znaleźć suche produkty, takie jak kasze, ryż, makarony. Stanowią świetną bazę do przygotowania wielu dań. Do tego małe puszki z konserwowanymi warzywami – kukurydzą, białą i czerwoną fasolą, groszkiem, pomidorami. W zamrażarce nie może zabraknąć ulubionych warzyw – brokuła, kalafiora, fasolki szparagowej oraz gotowych mieszanek, z których można w 15 minut wyczarować sycącą zupę.

W szafce warto mieć też zapas korzeniowych warzyw oraz ziemniaków, które długo zachowują świeżość. Do tego oleje i oliwy, a także przyprawy. Raz na tydzień warto zrobić większe zakupy i zaopatrzyć się w produkty o krótszym terminie ważności, takie jak mięso, nabiał czy wędliny. Dzięki temu po powrocie z pracy nie będziemy wpadać w panikę, widząc pustą lodówkę.
Gotując jedynie dla siebie nie musimy kierować się upodobaniami innych. Tak więc możemy eksperymentować i przyrządzać swoje ulubione dania. Wystarczy kilka kulinarnych sztuczek, by gotowanie stało się przyjemnością. Warto przygotowywać większe porcje. Część możemy zamrozić lub zabrać ze sobą do pracy.

Bardziej pracochłonne i czasochłonne dania, takie jak pieczone mięso, rosół, gulasz czy pulpeciki, warto przygotować w weekend. Bulion można potem wykorzystać jako podstawę innych zup, a kawałki pieczonych mięs sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. Świetnym pomysłem są także dania jednogarnkowe oraz z piekarnika. Robią się właściwe same, a my w tym czasie możemy oddać się np. ulubionej lekturze.

Smakowite inspiracje

Patent na szybki obiad? Udko pieczone na ziemniakach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu. Dodajemy dwie cebule pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, do tego kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Udko kurczaka trzeba wcześniej opłukać, wytrzeć i zamarynować w niewielkiej ilości oliwy, wymieszanej z posiekanym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Udko kładziemy na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 70 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę należy przemieszać, a mięso obrócić.

d2cnfso

Kto powiedział, że risotto można zrobić jedynie na patelni? To pyszne danie we włoskim stylu uda się także w piekarniku. W tym celu będziemy potrzebować patelni z żaroodporną rączką. Jeśli takiej nie mamy, wystarczy zwykłą plastikową rączkę owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej. Najpierw podsmażamy na oleju pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy porcję ryżu arborio. Wlewamy 100 ml wina i 2 szklanki warzywnego bulionu. Dodajemy odcedzony groszek z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Zapiekamy pod przykryciem przez 45-50 minut.

W piekarniku przygotujemy też smaczny gulasz warzywny inspirowany francuskim ratatouille. Najlepiej jeść go ze świeżą bagietką, jednak sprawdzi się również jako jarzynka do pieczonego mięsa i grubej kaszy. Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebować bakłażana (wcześniej należy go pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut, a potem opłukać i osuszyć), cukinii, papryki, cebuli, czosnku, pomidorów. Warzywa kroimy w kostkę (pomidory obieramy). Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kolejno cebulę z czosnkiem, paprykę, bakłażana i cukinię. Każdą porcję podsmażonych warzyw przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy – liść laurowy, zioła prowansalskie, świeży tymianek, sól, pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Partnerem artykułu jest Amica.

d2cnfso

Zobacz wideo: *Jak nie marnować jedzenia *

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj