Kuchnia dla singla – szybkie dania z piekarnika

Menu singla najczęściej sprowadza się do niezdrowych przekąsek przed telewizorem, zupek chińskich, gotowych dań ze słoika i pizzy na dowóz. Niestety taki sposób odżywiania ma zgubny wpływ na sylwetę i zdrowie. Wystarczy jednak umiejętne planowanie zakupów i odrobina kulinarnej kreatywności, by wyczarować smaczne oraz pełnowartościowe posiłki bez spędzania długich godzin w kuchni i góry naczyń do zmywania.

Menu dla singla prostsze niż myślisz!
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Planowanie to podstawa

Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia to połowa sukcesu. Powinny się w niej znaleźć suche produkty, takie jak kasze, ryż, makarony. Stanowią świetną bazę do przygotowania wielu dań. Do tego małe puszki z konserwowanymi warzywami – kukurydzą, białą i czerwoną fasolą, groszkiem, pomidorami. W zamrażarce nie może zabraknąć ulubionych warzyw – brokuła, kalafiora, fasolki szparagowej oraz gotowych mieszanek, z których można w 15 minut wyczarować sycącą zupę.

W szafce warto mieć też zapas korzeniowych warzyw oraz ziemniaków, które długo zachowują świeżość. Do tego oleje i oliwy, a także przyprawy. Raz na tydzień warto zrobić większe zakupy i zaopatrzyć się w produkty o krótszym terminie ważności, takie jak mięso, nabiał czy wędliny. Dzięki temu po powrocie z pracy nie będziemy wpadać w panikę, widząc pustą lodówkę.
Gotując jedynie dla siebie nie musimy kierować się upodobaniami innych. Tak więc możemy eksperymentować i przyrządzać swoje ulubione dania. Wystarczy kilka kulinarnych sztuczek, by gotowanie stało się przyjemnością. Warto przygotowywać większe porcje. Część możemy zamrozić lub zabrać ze sobą do pracy.

Bardziej pracochłonne i czasochłonne dania, takie jak pieczone mięso, rosół, gulasz czy pulpeciki, warto przygotować w weekend. Bulion można potem wykorzystać jako podstawę innych zup, a kawałki pieczonych mięs sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. Świetnym pomysłem są także dania jednogarnkowe oraz z piekarnika. Robią się właściwe same, a my w tym czasie możemy oddać się np. ulubionej lekturze.

Smakowite inspiracje

Patent na szybki obiad? Udko pieczone na ziemniakach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu. Dodajemy dwie cebule pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, do tego kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Udko kurczaka trzeba wcześniej opłukać, wytrzeć i zamarynować w niewielkiej ilości oliwy, wymieszanej z posiekanym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Udko kładziemy na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 70 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę należy przemieszać, a mięso obrócić.

Kto powiedział, że risotto można zrobić jedynie na patelni? To pyszne danie we włoskim stylu uda się także w piekarniku. W tym celu będziemy potrzebować patelni z żaroodporną rączką. Jeśli takiej nie mamy, wystarczy zwykłą plastikową rączkę owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej. Najpierw podsmażamy na oleju pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy porcję ryżu arborio. Wlewamy 100 ml wina i 2 szklanki warzywnego bulionu. Dodajemy odcedzony groszek z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Zapiekamy pod przykryciem przez 45-50 minut.

W piekarniku przygotujemy też smaczny gulasz warzywny inspirowany francuskim ratatouille. Najlepiej jeść go ze świeżą bagietką, jednak sprawdzi się również jako jarzynka do pieczonego mięsa i grubej kaszy. Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebować bakłażana (wcześniej należy go pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut, a potem opłukać i osuszyć), cukinii, papryki, cebuli, czosnku, pomidorów. Warzywa kroimy w kostkę (pomidory obieramy). Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kolejno cebulę z czosnkiem, paprykę, bakłażana i cukinię. Każdą porcję podsmażonych warzyw przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy – liść laurowy, zioła prowansalskie, świeży tymianek, sól, pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Partnerem artykułu jest Amica.

Zobacz wideo: *Jak nie marnować jedzenia *

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru