WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

Kuchnia dla singla – szybkie dania z piekarnika

Menu singla najczęściej sprowadza się do niezdrowych przekąsek przed telewizorem, zupek chińskich, gotowych dań ze słoika i pizzy na dowóz. Niestety taki sposób odżywiania ma zgubny wpływ na sylwetę i zdrowie. Wystarczy jednak umiejętne planowanie zakupów i odrobina kulinarnej kreatywności, by wyczarować smaczne oraz pełnowartościowe posiłki bez spędzania długich godzin w kuchni i góry naczyń do zmywania.

Menu dla singla prostsze niż myślisz!
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

Planowanie to podstawa

Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia to połowa sukcesu. Powinny się w niej znaleźć suche produkty, takie jak kasze, ryż, makarony. Stanowią świetną bazę do przygotowania wielu dań. Do tego małe puszki z konserwowanymi warzywami – kukurydzą, białą i czerwoną fasolą, groszkiem, pomidorami. W zamrażarce nie może zabraknąć ulubionych warzyw – brokuła, kalafiora, fasolki szparagowej oraz gotowych mieszanek, z których można w 15 minut wyczarować sycącą zupę.

W szafce warto mieć też zapas korzeniowych warzyw oraz ziemniaków, które długo zachowują świeżość. Do tego oleje i oliwy, a także przyprawy. Raz na tydzień warto zrobić większe zakupy i zaopatrzyć się w produkty o krótszym terminie ważności, takie jak mięso, nabiał czy wędliny. Dzięki temu po powrocie z pracy nie będziemy wpadać w panikę, widząc pustą lodówkę.
Gotując jedynie dla siebie nie musimy kierować się upodobaniami innych. Tak więc możemy eksperymentować i przyrządzać swoje ulubione dania. Wystarczy kilka kulinarnych sztuczek, by gotowanie stało się przyjemnością. Warto przygotowywać większe porcje. Część możemy zamrozić lub zabrać ze sobą do pracy.

Bardziej pracochłonne i czasochłonne dania, takie jak pieczone mięso, rosół, gulasz czy pulpeciki, warto przygotować w weekend. Bulion można potem wykorzystać jako podstawę innych zup, a kawałki pieczonych mięs sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. Świetnym pomysłem są także dania jednogarnkowe oraz z piekarnika. Robią się właściwe same, a my w tym czasie możemy oddać się np. ulubionej lekturze.

Smakowite inspiracje

Patent na szybki obiad? Udko pieczone na ziemniakach. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu. Dodajemy dwie cebule pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy solą morską, świeżo mielonym pieprzem, do tego kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Udko kurczaka trzeba wcześniej opłukać, wytrzeć i zamarynować w niewielkiej ilości oliwy, wymieszanej z posiekanym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Udko kładziemy na ziemniakach. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 70 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę należy przemieszać, a mięso obrócić.

Kto powiedział, że risotto można zrobić jedynie na patelni? To pyszne danie we włoskim stylu uda się także w piekarniku. W tym celu będziemy potrzebować patelni z żaroodporną rączką. Jeśli takiej nie mamy, wystarczy zwykłą plastikową rączkę owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej. Najpierw podsmażamy na oleju pokrojone pieczarki, cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy porcję ryżu arborio. Wlewamy 100 ml wina i 2 szklanki warzywnego bulionu. Dodajemy odcedzony groszek z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Zapiekamy pod przykryciem przez 45-50 minut.

W piekarniku przygotujemy też smaczny gulasz warzywny inspirowany francuskim ratatouille. Najlepiej jeść go ze świeżą bagietką, jednak sprawdzi się również jako jarzynka do pieczonego mięsa i grubej kaszy. Do przygotowania gulaszu będziemy potrzebować bakłażana (wcześniej należy go pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut, a potem opłukać i osuszyć), cukinii, papryki, cebuli, czosnku, pomidorów. Warzywa kroimy w kostkę (pomidory obieramy). Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kolejno cebulę z czosnkiem, paprykę, bakłażana i cukinię. Każdą porcję podsmażonych warzyw przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawy – liść laurowy, zioła prowansalskie, świeży tymianek, sól, pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Partnerem artykułu jest Amica.

Zobacz wideo: *Jak nie marnować jedzenia *

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇