kruche ciasto z owocami - szybkie
- 4 żółtka,
- szklanka cukru,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka margaryny lub masła (pokrojona w kosteczkę),
- cukier waniliowy lub ulubiony zapach
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i robimy kruszonkę - nie zagniatać w kulę (tak pogrzebać paluchami, by składniki się w miarę połączyły).
Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać 2/3 kruszonki, na to dać owoce - śliwki, jabłka lub inne wg uznania.
Ubić pianę z 4 jajek, dodać 1/2 szklanki cukru i 1 budyń w proszku śmietankowy lub waniliowy. Jeśli nie mamy budyniu, można dać mąkę ziemniaczaną. Ubitą z dodatkami pianę wyłożyć na owoce i posypać resztą kruszonki. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Przepis dodał użytkownik Hania
Podziel się opinią
Komentarze