Kruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempie

Kruche, cudownie maślane ciasteczka, posypane cukrem to klasyczny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zamiast otwierać paczkę kupionych w sklepie ciastek, upieczcie je sami. Przepis z bloga "Daylicooking".

Kruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempieKruche ciasteczka z cukrem. Lepiej dobrze je schowaj, bo znikają w ekspresowym tempie
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka twarogu z wiaderka lub serka typu Philadelphia
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cukier

Przepis

  • Mąkę przesiej z cukrem i solą. Masło posiekaj i dodaj do mąki. Szybko zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
  • Twaróg wymieszaj z żółtkami, dodaj do ciasta i zagnieć. Pamiętaj, że kruchego ciasta nie można zbyt długo wyrabiać i nie można dopuścić do tego, aby się ogrzało, ponieważ ciasteczka wyjdą twarde.
  • Z ciasta uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Blachy do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C (góra-dół i termoobieg).
  • Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na cztery części. Blat lub stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj każdą część ciasta na grubość ok. 1 cm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze.
  • Białko wymieszaj ze śmietaną. Pędzelkiem smaruj każde ciastko. Następnie obsyp je cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do lekkiego zrumienienia.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca