Krówki - domowe czy ze sklepu?

Krówki robi się z mleka, masła i cukru. Masę nieustannie miesza się w garnku, żeby jej nie przypalić, a po ostygnięciu kroi na krówki, które można dość długo przechowywać. Są one wspaniałą bazą do przygotowania szyszek z krówek i preparowanego ryżu.

KrówkiNajsmaczniejsze i wartościowe krówki można zrobić samodzielnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslans Golenkovs

Krówki – kalorie i właściwości

Krówki od lat uchodzą za jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich cukierków, często kupowanych jako pamiątka z podróży. Są niestety bombą kaloryczną. 100 gramów krówek zawiera bowiem aż 400 kalorii. Odpowiada to 10 sztukom cukierków (jedna krówka to mniej więcej 40 kalorii, zależnie od ich wagi, użytych składników i producenta).

Krówki zawierają także dużo węglowodanów – po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Spożywanie cukrów prostych w krówkach skutkuje pojawieniem się ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek, co prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. Podczas zakupu krówek warto wybierać cukierki, które zawierają cukier, a nie syrop glukozowo-fruktozowy. Nie ma on bowiem żadnych składników odżywczych i podwyższa poziom cholesterolu.

Oprócz słodkich wypieków i mnóstwa deserów z krówek przyrządza się również cenione nalewki i likiery na alkoholu.

Pyszne placuszki z kaszy manny. Pół godziny i mamy deser

Krówki domowe – jak zrobić?

W latach XX ubiegłego wieku zaczęto produkować krówki jedynie z wykorzystaniem trzech składników: mleka, masła i cukru. Obecnie smak krówek cierpi wskutek zastępowania ich podstawowych składników tańszymi substytutami. Przykładowo mleko krowie odparowuje się, uzyskując mleko w proszku bądź syntetyczny aromat mleczny, a zamiast masła stosuje się utwardzone tłuszcze roślinne.

Najsmaczniejsze i wartościowe krówki można zrobić samodzielnie. Sekretem domowych krówek jest cierpliwość oraz częste mieszanie zawartości garnka. Wystarczą trzy podstawowe składniki – mleko skondensowane lub śmietana kremówka, drobnoziarnisty cukier oraz masło (nie margaryna).

Krówki przygotowuje się w rondlu z grubym dnem na niewielkim ogniu. Masę na krówki należy nieustannie mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła, dopóki porządnie nie zgęstnieje. Powinna stygnąć przez kilka godzin w pojemniku posmarowanym masłem lub wyłożonym folią spożywczą. Stężałą substancję kroi się ostrym nożem, a krówki pakuje pojedynczo w papierki lub zamyka w szczelnej puszce.

Krówki – szyszki z ryżem preparowanym

Najsmaczniejsze krówki to te miękkie i ciągnące się – taki efekt osiąga się dzięki ich ręcznemu cięciu (nie maszynowemu) w zakładach produkcyjnych. Tego rodzaju krówki, użyte np. do przepisów na szyszki z preparowanym ryżem, znacznie szybciej się rozpuszczą, połączone w garnku z masłem i kakao. Należy często mieszać zawartość rondla i dodać do niej preparowany ryż. Gdy masa na szyszki z krówek nieco przestygnie, nieduże kule ostrożnie formuje się w rękach. Słodycze najpiękniej prezentują się, umieszczone pojedynczo w papilotkach na babeczki i muffinki. Małe szyszki z krówek będą pyszną dekoracją tortów.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟