Krówki - domowe czy ze sklepu?

Krówki robi się z mleka, masła i cukru. Masę nieustannie miesza się w garnku, żeby jej nie przypalić, a po ostygnięciu kroi na krówki, które można dość długo przechowywać. Są one wspaniałą bazą do przygotowania szyszek z krówek i preparowanego ryżu.

KrówkiNajsmaczniejsze i wartościowe krówki można zrobić samodzielnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslans Golenkovs

Krówki – kalorie i właściwości

Krówki od lat uchodzą za jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich cukierków, często kupowanych jako pamiątka z podróży. Są niestety bombą kaloryczną. 100 gramów krówek zawiera bowiem aż 400 kalorii. Odpowiada to 10 sztukom cukierków (jedna krówka to mniej więcej 40 kalorii, zależnie od ich wagi, użytych składników i producenta).

Krówki zawierają także dużo węglowodanów – po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Spożywanie cukrów prostych w krówkach skutkuje pojawieniem się ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek, co prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. Podczas zakupu krówek warto wybierać cukierki, które zawierają cukier, a nie syrop glukozowo-fruktozowy. Nie ma on bowiem żadnych składników odżywczych i podwyższa poziom cholesterolu.

Oprócz słodkich wypieków i mnóstwa deserów z krówek przyrządza się również cenione nalewki i likiery na alkoholu.

Pyszne placuszki z kaszy manny. Pół godziny i mamy deser

Krówki domowe – jak zrobić?

W latach XX ubiegłego wieku zaczęto produkować krówki jedynie z wykorzystaniem trzech składników: mleka, masła i cukru. Obecnie smak krówek cierpi wskutek zastępowania ich podstawowych składników tańszymi substytutami. Przykładowo mleko krowie odparowuje się, uzyskując mleko w proszku bądź syntetyczny aromat mleczny, a zamiast masła stosuje się utwardzone tłuszcze roślinne.

Najsmaczniejsze i wartościowe krówki można zrobić samodzielnie. Sekretem domowych krówek jest cierpliwość oraz częste mieszanie zawartości garnka. Wystarczą trzy podstawowe składniki – mleko skondensowane lub śmietana kremówka, drobnoziarnisty cukier oraz masło (nie margaryna).

Krówki przygotowuje się w rondlu z grubym dnem na niewielkim ogniu. Masę na krówki należy nieustannie mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła, dopóki porządnie nie zgęstnieje. Powinna stygnąć przez kilka godzin w pojemniku posmarowanym masłem lub wyłożonym folią spożywczą. Stężałą substancję kroi się ostrym nożem, a krówki pakuje pojedynczo w papierki lub zamyka w szczelnej puszce.

Krówki – szyszki z ryżem preparowanym

Najsmaczniejsze krówki to te miękkie i ciągnące się – taki efekt osiąga się dzięki ich ręcznemu cięciu (nie maszynowemu) w zakładach produkcyjnych. Tego rodzaju krówki, użyte np. do przepisów na szyszki z preparowanym ryżem, znacznie szybciej się rozpuszczą, połączone w garnku z masłem i kakao. Należy często mieszać zawartość rondla i dodać do niej preparowany ryż. Gdy masa na szyszki z krówek nieco przestygnie, nieduże kule ostrożnie formuje się w rękach. Słodycze najpiękniej prezentują się, umieszczone pojedynczo w papilotkach na babeczki i muffinki. Małe szyszki z krówek będą pyszną dekoracją tortów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja