Krówki - domowe czy ze sklepu?

Krówki robi się z mleka, masła i cukru. Masę nieustannie miesza się w garnku, żeby jej nie przypalić, a po ostygnięciu kroi na krówki, które można dość długo przechowywać. Są one wspaniałą bazą do przygotowania szyszek z krówek i preparowanego ryżu.

KrówkiNajsmaczniejsze i wartościowe krówki można zrobić samodzielnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslans Golenkovs

Krówki – kalorie i właściwości

Krówki od lat uchodzą za jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich cukierków, często kupowanych jako pamiątka z podróży. Są niestety bombą kaloryczną. 100 gramów krówek zawiera bowiem aż 400 kalorii. Odpowiada to 10 sztukom cukierków (jedna krówka to mniej więcej 40 kalorii, zależnie od ich wagi, użytych składników i producenta).

Krówki zawierają także dużo węglowodanów – po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Spożywanie cukrów prostych w krówkach skutkuje pojawieniem się ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek, co prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. Podczas zakupu krówek warto wybierać cukierki, które zawierają cukier, a nie syrop glukozowo-fruktozowy. Nie ma on bowiem żadnych składników odżywczych i podwyższa poziom cholesterolu.

Oprócz słodkich wypieków i mnóstwa deserów z krówek przyrządza się również cenione nalewki i likiery na alkoholu.

Pyszne placuszki z kaszy manny. Pół godziny i mamy deser

Krówki domowe – jak zrobić?

W latach XX ubiegłego wieku zaczęto produkować krówki jedynie z wykorzystaniem trzech składników: mleka, masła i cukru. Obecnie smak krówek cierpi wskutek zastępowania ich podstawowych składników tańszymi substytutami. Przykładowo mleko krowie odparowuje się, uzyskując mleko w proszku bądź syntetyczny aromat mleczny, a zamiast masła stosuje się utwardzone tłuszcze roślinne.

Najsmaczniejsze i wartościowe krówki można zrobić samodzielnie. Sekretem domowych krówek jest cierpliwość oraz częste mieszanie zawartości garnka. Wystarczą trzy podstawowe składniki – mleko skondensowane lub śmietana kremówka, drobnoziarnisty cukier oraz masło (nie margaryna).

Krówki przygotowuje się w rondlu z grubym dnem na niewielkim ogniu. Masę na krówki należy nieustannie mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła, dopóki porządnie nie zgęstnieje. Powinna stygnąć przez kilka godzin w pojemniku posmarowanym masłem lub wyłożonym folią spożywczą. Stężałą substancję kroi się ostrym nożem, a krówki pakuje pojedynczo w papierki lub zamyka w szczelnej puszce.

Krówki – szyszki z ryżem preparowanym

Najsmaczniejsze krówki to te miękkie i ciągnące się – taki efekt osiąga się dzięki ich ręcznemu cięciu (nie maszynowemu) w zakładach produkcyjnych. Tego rodzaju krówki, użyte np. do przepisów na szyszki z preparowanym ryżem, znacznie szybciej się rozpuszczą, połączone w garnku z masłem i kakao. Należy często mieszać zawartość rondla i dodać do niej preparowany ryż. Gdy masa na szyszki z krówek nieco przestygnie, nieduże kule ostrożnie formuje się w rękach. Słodycze najpiękniej prezentują się, umieszczone pojedynczo w papilotkach na babeczki i muffinki. Małe szyszki z krówek będą pyszną dekoracją tortów.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć