Krówki - domowe czy ze sklepu?
Krówki robi się z mleka, masła i cukru. Masę nieustannie miesza się w garnku, żeby jej nie przypalić, a po ostygnięciu kroi na krówki, które można dość długo przechowywać. Są one wspaniałą bazą do przygotowania szyszek z krówek i preparowanego ryżu.
Krówki – kalorie i właściwości
Krówki od lat uchodzą za jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych polskich cukierków, często kupowanych jako pamiątka z podróży. Są niestety bombą kaloryczną. 100 gramów krówek zawiera bowiem aż 400 kalorii. Odpowiada to 10 sztukom cukierków (jedna krówka to mniej więcej 40 kalorii, zależnie od ich wagi, użytych składników i producenta).
Krówki zawierają także dużo węglowodanów – po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Spożywanie cukrów prostych w krówkach skutkuje pojawieniem się ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek, co prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. Podczas zakupu krówek warto wybierać cukierki, które zawierają cukier, a nie syrop glukozowo-fruktozowy. Nie ma on bowiem żadnych składników odżywczych i podwyższa poziom cholesterolu.
Oprócz słodkich wypieków i mnóstwa deserów z krówek przyrządza się również cenione nalewki i likiery na alkoholu.
Pyszne placuszki z kaszy manny. Pół godziny i mamy deser
Krówki domowe – jak zrobić?
W latach XX ubiegłego wieku zaczęto produkować krówki jedynie z wykorzystaniem trzech składników: mleka, masła i cukru. Obecnie smak krówek cierpi wskutek zastępowania ich podstawowych składników tańszymi substytutami. Przykładowo mleko krowie odparowuje się, uzyskując mleko w proszku bądź syntetyczny aromat mleczny, a zamiast masła stosuje się utwardzone tłuszcze roślinne.
Najsmaczniejsze i wartościowe krówki można zrobić samodzielnie. Sekretem domowych krówek jest cierpliwość oraz częste mieszanie zawartości garnka. Wystarczą trzy podstawowe składniki – mleko skondensowane lub śmietana kremówka, drobnoziarnisty cukier oraz masło (nie margaryna).
Krówki przygotowuje się w rondlu z grubym dnem na niewielkim ogniu. Masę na krówki należy nieustannie mieszać drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła, dopóki porządnie nie zgęstnieje. Powinna stygnąć przez kilka godzin w pojemniku posmarowanym masłem lub wyłożonym folią spożywczą. Stężałą substancję kroi się ostrym nożem, a krówki pakuje pojedynczo w papierki lub zamyka w szczelnej puszce.
Krówki – szyszki z ryżem preparowanym
Najsmaczniejsze krówki to te miękkie i ciągnące się – taki efekt osiąga się dzięki ich ręcznemu cięciu (nie maszynowemu) w zakładach produkcyjnych. Tego rodzaju krówki, użyte np. do przepisów na szyszki z preparowanym ryżem, znacznie szybciej się rozpuszczą, połączone w garnku z masłem i kakao. Należy często mieszać zawartość rondla i dodać do niej preparowany ryż. Gdy masa na szyszki z krówek nieco przestygnie, nieduże kule ostrożnie formuje się w rękach. Słodycze najpiękniej prezentują się, umieszczone pojedynczo w papilotkach na babeczki i muffinki. Małe szyszki z krówek będą pyszną dekoracją tortów.