Krokiety
- 40 dag pieczarek
- 20 dag mąki
- 3 jajka
- szklanka mleka
- cebula
- 5 dag zołtego sera
- Dodatki:
- 5 dag tartej bułki
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek, gałka muszkatałowa, sól, pieprz, olej
ciasto naleśnikowe: zmiksować makę z 2jajkami, szklanką mleka i szklanką wody oraz szczyptą soli. Ciasto odstawić na 30 min.
Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć pieczarki razem z cebulą i czosnkiem. Usmażyć na złoty kolor, ostudzić.
Dodać starty ser i 1-2 łyżki tartej bułki. Farsz doprawić tymiankiem, mieloną galką muszkatałową, solą i pieprzem. Ciasto naleśnikowe wymieszać. Na natłuszczonej patelni usmażyć cieńkie naleśniki. Na środku naleśników rozsmarować cienką warstwę farszu, pozostawiając nieposmarowane brzegi. Dwa przeciwległe brzegi naleśniki składać do środka, a następnie zrolować krokiety.
Krokiety panierować w roztrzepanym jajku oraz tartej bułce.
Usmażyć na rumiano na patelni.
Życze smacznego
Uwagi:
Krokiety doskonale smakować bedą z aromatycznym sosem, np. grzybowym, cebulowym, pomidorowym lub ziołowym.
Przepis dodał użytkownik alka14_1994
Podziel się opinią
Komentarze