- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- krewetki tygrysie 8 szt.
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- masło1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki pół pęczka
- biała rzodkiew 1 szt.
- sól, pieprz
- sos słodko kwaśny
Przepis
Krewetki obrać, oczyścić – następnie umyć i osuszyć. Doprawić delikatnie pieprzem – odstawić. Czosnek rozgnieść i posiekać. Natkę pietruszki posiekać.W międzyczasie obrać białą rzodkiew i pokroić w cieniutkie paseczki. Potraktować sosem słodko-kwaśnym i odstawić. Z sosów zdecydowanie najbardziej mi smakuje ten od Folwarku. Oliwę rozgrzać na patelni grillowej, podsmażyć czosnek. Gdy się zarumieni dodać krewetki i smażyć po 2 minuty z jednej i z drugiej strony. Dodać masło i jeszcze chwilę podsmażyć. Po minucie dodać posiekaną natkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Gotowe krewetki ułożyć na przygotowanej rzepie słodko-kwaśnej i gotowe !
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl