Krewetki smakują jak kurczak? Ekspert wyjaśnia, dlaczego

Żabie udka, ślimaki, krewetki, homary, królik czy bycze jądra smakują jak... kurczak. Często, kiedy próbujemy czegoś nowego, używamy tego porównania. Jeżeli ktoś nie zdaje sobie sprawy, z tego, co naprawdę ma na talerzu, może nawet nie poczuć różnicy. Powodów jest kilka. O wyjaśnienie poprosiliśmy Weronikę Lewandowską, trendologa.

Neutralność smaku, uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz powszechność występowania wpływają na to, że kurczaka po prostu nie da się nie lubić.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Odpowiedzi trzeba szukać u Darwina

Nośnikiem smaku jest tłuszcz. W przypadku mięsa drobiowego wygląda to nieco inaczej. Za smak odpowiada głównie białko, z którego zbudowane są włókna mięśniowe. Kurczak jest więc delikatny, neutralny, lekko słodkawy. Podobnie smakuje mięso innych ptaków hodowlanych (poza strusiami), królika, owoców morza, gadów i płazów. Dlaczego? Odpowiedź znajdziemy m.in. w teorii ewolucji.

Jak wiadomo, pochodzimy od wspólnego przodka. Kurczak jest bliżej spokrewniony z królikiem, krewetkami czy aligatorem, niż świnia czy krowa. Poza tym mięso ptaków, płazów, gadów odznacza się wysoką zawartością białka. To również wpływa na jego smak.

"Winne" mogą być też przyprawy

Istotny jest również sposób przyrządzenia. Próbowaliście kiedyś drobiu ugotowanego lub upieczonego bez przypraw? Jest zupełnie bez wyrazu, w przeciwieństwie do wieprzowiny czy wołowiny. Dlatego dodajemy do niego przyprawy. Również ślimaki, żabie udka czy owoce morza potrzebują odpowiednich dodatków.

- Kurczak jest rzeczywiście produktem spożywczym, do którego najczęściej przyrównuje się smaki innych potraw – mówi Weronika Lewandowska, trendolog. - Smak kurczaka jest dość neutralny, bardzo łatwo absorbuje aromaty dodatków, sosów itd. Z tego względu, odpowiednio przyrządzony jest właściwie tylko soczystą, białkową "teksturą", a nie źródłem dominującego smaku. W zależności od tego, w jaki sposób jest zaserwowany, drób dynamicznie zmienia swój smak. Ten brak konkretyzacji sprawia, że łatwo jest go sobie wyobrazić za każdym razem inaczej.

Obraz
© iStock.com

Na co dzień spożywamy tylko kilka gatunków mięsa. Dlatego nowe, egzotyczne smaki porównujemy intuicyjnie do tych, które znamy najlepiej. W naszym kręgu kulturowym najpowszechniejsza jest wieprzowina, wołowina i właśnie drób. W Polsce jadamy kurczaka bardzo często. Jest to produkt łatwo dostępny, tani i nie wymaga skomplikowanej obróbki. - Nasze podniebienia są do niego przyzwyczajone i z nim obyte, a jak wiadomo, najłatwiej poruszać się w obrębie skojarzeń dobrze znanych – dodaje Weronika Lewandowska.

Wszyscy lubią kurczaka?

Neutralność smaku, uniwersalne zastosowanie w kuchni oraz powszechność występowania wpływają na to, że kurczaka po prostu nie da się nie lubić. Możemy grymasić, kiedy ktoś nam poda karkówkę, krwisty stek czy krewetki, jednak filet z kurczaka smakuje wszystkim. Nawet niejadkom.

- Kurczak jest na tyle wdzięcznym produktem, że chętnie jedzą go wszyscy, a w szczególności dzieci i młodzież. Nie boją się jego smaku.– przyznaje trendolog. - Dlatego też przyrównywanie walorów innych produktów do kurczaka ma często na celu uspokojenie niejadków i zachęcenie do spróbowania. W momencie, kiedy dziecko z niechęcią patrzy na przykład na krewetkę, powiedzenie mu, że smakuje ona właściwie jak kurczak, prawdopodobnie uspokoi małego smakosza i przekona go do jedzenia.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja