Kremowe ciacho bez pieczenia. Idealne na świąteczny stół
Szukasz przepisu na nietypowe ciasto, które przygotujesz szybko, a co najważniejsze bez pieczenia? Trafiłeś w dobre miejsce. Tym ciachem zaskoczysz wszystkich gości. Na jednym kawałku się nie skończy. Przepis na to ekspresowe ciacho dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g groszku ptysiowego
- 460 g masy kajmakowej
- 520 g serka homogenizowanego Danio o smaku waniliowym
- 660 ml śmietany 30 proc.
- 2 galaretki cytrynowe
- 410 g dżemu brzoskwiniowego
- 80 g czekolady mlecznej
Przepis
- Galaretki rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
- Połowę groszku ptysiowego mieszam z masą kajmakową i układam na dnie formy.
- Odlewam trzy łyżki śmietany, resztę ubijam mikserem. Dodaję stopniowo serki Danio, następnie wlewam ostudzone galaretki, cały czas miksując.
- Masę z serków wykładam na groszek ptysiowy z masą kajmak.
- Następnie smaruję masę dżemem brzoskwiniowym i układam pozostały groszek ptysiowy.
- Czekoladę rozpuszczam w rondelku z trzema łyżkami śmietany i polewam wierzch ciasta.
- Chłodzę w lodówce przez ok. 2 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl