- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- Litr wywaru bulionowego warzywnego
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól sodowo - potasowa
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- pół opakowania makaronu świderki
Przepis
Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bulion rozpuść w 0,5 litra wody. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym. Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii. Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl