KREM Z POMIDORÓW Z BAZYLIĄ I MAKARONEM ŚWIDERKI
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- Litr wywaru bulionowego warzywnego
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól sodowo - potasowa
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- pół opakowania makaronu świderki
Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bulion rozpuść w 0,5 litra wody. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym. Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii. Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"
Przepis dodał użytkownik Żyj smacznie i zdrowo
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze