Kozie mleko dla zdrowia i urody

Kozie mleko to jeden z najstarszych i najzdrowszych surowców naturalnych. Od wieków wykorzystuje się je do produkcji preparatów kosmetycznych, ale pod względem kulinarnym nadal cieszy się znacznie mniejszą popularnością niż mleko krowie. Niesłusznie, ponieważ mleko kozie zawiera szereg cennych witamin, a specjaliści z Uniwersytetu w Granadzie uznali je za żywność funkcjonalną, czyli taką, która ma korzystny wpływ przynajmniej na jedną z funkcji organizmu i zmniejsza ryzyko wielu chorób. Co warto wiedzieć o tym nabiale?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Niedoceniany nabiał

Obraz
© 123RF.COM

Kozie mleko to jeden z najstarszych i najzdrowszych surowców naturalnych. Od wieków wykorzystuje się je do produkcji preparatów kosmetycznych, ale pod względem kulinarnym nadal cieszy się znacznie mniejszą popularnością niż mleko krowie. Niesłusznie, ponieważ mleko kozie zawiera szereg cennych witamin, a specjaliści z Uniwersytetu w Granadzie uznali je za żywność funkcjonalną, czyli taką, która ma korzystny wpływ przynajmniej na jedną z funkcji organizmu i zmniejsza ryzyko wielu chorób. Co warto wiedzieć o tym nabiale?

/ 5Szklanka pełna cennych składników

Obraz
© Fotolia

Mleko kozie ma charakterystyczny słodkawo-słony smak. Jeśli zostało wyprodukowane zimą, zawiera więcej tłuszczu i białek. Można je spożywać na surowo, schłodzone (będzie wtedy miało najwięcej walorów spożywczych) albo przetworzone - najczęściej w postaci serów i jogurtów.

Mleko kozie zawiera najważniejsze witaminy - A, C, D, PP i z grupy B, a także kwas foliowy. Ich niedobór odbija się na pracy całego organizmu i kondycję skóry. Co ciekawe, w swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina mleko pochodzące z kobiecych gruczołów piersiowych. Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie. Ponadto ten rodzaj nabiału w swoim składzie ma cenne kwasy tłuszczowe omega-6. Napój ten spożywany regularnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów, a tym samym może znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Zdaniem naukowców z hiszpańskiego Uniwersytetu w Granadzie mleko kozie korzystnie wpływa na zdrowie do tego stopnia, że uznano je za żywność funkcjonalną. Dowiedziono, że spożywane przez osoby z anemią pomaga im szybciej wrócić do zdrowia - mleko kozie nasila bowiem wykorzystanie żelaza (którego niedobór prowadzi do niedokrwistości) i regenerację hemoglobiny. Naukowcy odkryli także, że obecne w nim składniki wspomagają przyswajanie takich pierwiastków jak magnez, wapń i fosfor. W tym mleku znajdziemy też mangan, miedź, selen i potas.

/ 5Prozdrowotne właściwości koziego mleka

Obraz
© 123RF.COM

Lista zalet mleka koziego jest długa. Korzystnie wpływa ono na mineralizację kości (kostnienie), poprawia także przyrost masy ciała. Polecane jest nie tylko dzieciom, ale i osobom starszym, które mogą mieć trudności z trawieniem przetworów mlecznych.

W tym niezwykłym produkcie znajdziemy wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem, m.in. korzystną dla zdrowia taurynę - organiczny związek chemiczny. Wpływa on na ośrodkowy układ nerwowy i odgrywa szczególnie istotną rolę w jego funkcjonowaniu u najmłodszych. Mleko kozie zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Aminokwasy mleka koziego organizm szybko trawi i łatwo przyswaja, dlatego produkt ten uważany jest za lekkostrawny - wystarczy ok. 20 minut, aby go spalić.

/ 5Alternatywa dla alergików

Obraz
© 123RF.COM

Niektórzy lekarze zalecają je małym dzieciom jako zamiennik dla mleka krowiego, na które wiele maluchów ma uczulenie. Mleko kozie nie zawiera bowiem kazeiny, czyli najważniejszego białka mleka od krowy, które zawiera czynnik alergiczny. W mleku kozim niewiele jest również laktozy, której nie toleruje blisko 40 proc. dorosłych. Przez lata alergie pokarmowe leczyło się właśnie w ten sposób; zamieniając mleko krowie na kozie, czyli hipoalergiczne. Warto jednak pamiętać, że również mleko od kozy może uczulać, dlatego zanim podamy je dziecku, skonsultujmy się z lekarzem. Ulga u malucha po podaniu mu mleka koziego może być bowiem jedynie tymczasowa.

/ 5Upiększający mleczny napój

Obraz
© 123RF.COM

Kozie mleko to produkt często wykorzystywany w przetwórstwie kosmetycznym. Kąpała się w nim sama Kleopatra, która uznawała je za "eliksir piękna".

Dzięki zawartości kwasu linolowego, naturalnych tłuszczów i protein, kosmetyki z koziego mleka działają korzystnie nie tylko na naszą skórę doskonale nawilżając cały naskórek, ale również poprawiają kondycję naszych włosów. Regularne i długotrwałe stosowanie takich preparatów to gwarancja miękkich kosmyków i pięknej skóry.

Producenci często łączą ten składnik z substancjami pozyskiwanymi z migdałów lub kokosa, tworząc tym samym preparaty o wyjątkowych właściwościach nawilżających i kojących.

Jak widać kozie mleko warto nie tylko spożywać i wzmacniać organizm od środka, ale warto wykorzystywać je - wzorem egipskiej królowej - do pielęgnacji zewnętrznej

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza