Kotlet z kurczaka w cieście naleśnikowym z warzywami
Kolorowo, pysznie i bardzo prosto. Takie danie zasmakuje całej rodzinie.
Ten pomysł na kotlety z kurczaka to idealne danie na urozmaicenie codziennych jesiennych obiadów pełnych rodzinnej atmosfery. Sycące, komfortowe w przygotowaniu i niebanalne to ich cechy charakterystyczne. Doskonale smakują jedzone jedynie z jakimś sosem, jak również z różnego rodzaju dodatkami, np. sałatką czy ryżem. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmudelicious".
Składniki (na ok. 10-15 sztuk):
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 duża cebula
400 g filetu z kurczaka
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
3 jajka
ok 1,5 szklanki mleka
ok 1,5 szklanki mąki pszennej
olej kokosowy do smażenia
W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka, następnie wmieszaj mąkę. Wrzuć teraz również pokrojone w niewielką kostkę papryki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę mięso, zioła oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Porcje ciasta nakładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron przez kilak minut do czasu, aż kotlety będą apetycznie złociste.
Sugestie: kotlety podaj z gęstymi sosami, np. ketchupem, musztardą, majonezem. Świetnie pasuje do nich sałatka na bazie zieleniny. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęste - dodaj ciut więcej mleka. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę i nie rozpływać się po patelni.
Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com