Kotlet z kurczaka w cieście naleśnikowym z warzywami

Kolorowo, pysznie i bardzo prosto. Takie danie zasmakuje całej rodzinie.

Kotlet z kurczaka w cieście naleśnikowym z warzywami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Ten pomysł na kotlety z kurczaka to idealne danie na urozmaicenie codziennych jesiennych obiadów pełnych rodzinnej atmosfery. Sycące, komfortowe w przygotowaniu i niebanalne to ich cechy charakterystyczne. Doskonale smakują jedzone jedynie z jakimś sosem, jak również z różnego rodzaju dodatkami, np. sałatką czy ryżem. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmudelicious".

Składniki (na ok. 10-15 sztuk):

1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 duża cebula
400 g filetu z kurczaka
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
3 jajka
ok 1,5 szklanki mleka
ok 1,5 szklanki mąki pszennej
olej kokosowy do smażenia

W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka, następnie wmieszaj mąkę. Wrzuć teraz również pokrojone w niewielką kostkę papryki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę mięso, zioła oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Porcje ciasta nakładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron przez kilak minut do czasu, aż kotlety będą apetycznie złociste.

Sugestie: kotlety podaj z gęstymi sosami, np. ketchupem, musztardą, majonezem. Świetnie pasuje do nich sałatka na bazie zieleniny. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęste - dodaj ciut więcej mleka. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę i nie rozpływać się po patelni.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy