WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Kotlet z kurczaka w cieście naleśnikowym z warzywami

Kolorowo, pysznie i bardzo prosto. Takie danie zasmakuje całej rodzinie.

Kotlet z kurczaka w cieście naleśnikowym z warzywami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Ten pomysł na kotlety z kurczaka to idealne danie na urozmaicenie codziennych jesiennych obiadów pełnych rodzinnej atmosfery. Sycące, komfortowe w przygotowaniu i niebanalne to ich cechy charakterystyczne. Doskonale smakują jedzone jedynie z jakimś sosem, jak również z różnego rodzaju dodatkami, np. sałatką czy ryżem. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmudelicious".

Składniki (na ok. 10-15 sztuk):

1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 duża cebula
400 g filetu z kurczaka
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
3 jajka
ok 1,5 szklanki mleka
ok 1,5 szklanki mąki pszennej
olej kokosowy do smażenia

W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka, następnie wmieszaj mąkę. Wrzuć teraz również pokrojone w niewielką kostkę papryki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę mięso, zioła oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Porcje ciasta nakładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron przez kilak minut do czasu, aż kotlety będą apetycznie złociste.

Sugestie: kotlety podaj z gęstymi sosami, np. ketchupem, musztardą, majonezem. Świetnie pasuje do nich sałatka na bazie zieleniny. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęste - dodaj ciut więcej mleka. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę i nie rozpływać się po patelni.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów