Kotlet z kurczaka w cieście naleśnikowym z warzywami

Kolorowo, pysznie i bardzo prosto. Takie danie zasmakuje całej rodzinie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Ten pomysł na kotlety z kurczaka to idealne danie na urozmaicenie codziennych jesiennych obiadów pełnych rodzinnej atmosfery. Sycące, komfortowe w przygotowaniu i niebanalne to ich cechy charakterystyczne. Doskonale smakują jedzone jedynie z jakimś sosem, jak również z różnego rodzaju dodatkami, np. sałatką czy ryżem. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmudelicious".

Składniki (na ok. 10-15 sztuk):

1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 duża cebula
400 g filetu z kurczaka
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
3 jajka
ok 1,5 szklanki mleka
ok 1,5 szklanki mąki pszennej
olej kokosowy do smażenia

W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka, następnie wmieszaj mąkę. Wrzuć teraz również pokrojone w niewielką kostkę papryki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w kostkę mięso, zioła oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Porcje ciasta nakładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron przez kilak minut do czasu, aż kotlety będą apetycznie złociste.

Sugestie: kotlety podaj z gęstymi sosami, np. ketchupem, musztardą, majonezem. Świetnie pasuje do nich sałatka na bazie zieleniny. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęste - dodaj ciut więcej mleka. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę i nie rozpływać się po patelni.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna