ycipk-3e6c0h
ycipk-3e6c0h

Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowaa marchewka. Pycha!

Przepis

Za każdym razem, kiedy mam w planach przygotowanie jakiejś potrawy w piekarniku, od razu ułatwiam sobie pracę i wymyślam zestaw, który mogę upiec w całości. Tak też było i tym razem. Wszystkie elementy bento po wstępnym przygotowaniu wylądowały w piecu. Fakt, całość piecze się jakiś czas, ale nasza praca ogranicza się tylko do kilku czynności. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Trwa ładowanie...
ycipk-3e6c0h
Zdjęcie Materiały prasowe
Podziel się
Składniki

Składniki na kotleciki drobiowe z kalarepą i ziołami:
• 300 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka lub kurczaka)
• 1 ząbek czosnku
• Pół cebuli
• 2 łyżki drobno posiekanego koperku
• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 100 g kalarepy (waga po obraniu)
• 1 żółtko jajka
• Sól i pieprz do smaku
• Bułka tarta lub mąka owsiana do zagęszczenia masy (opcjonalnie)
• Masło klarowane do smażenia

Składniki na ziemniaki:
• 500 g małych młodych ziemniaków
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• Sól do smaku
• 1 łyżka oleju
• 15 g masła

Składniki na marchewki pieczone w miodzie:
• 500 g małych młodych marchewek
• 1 łyżka oleju
• Pół łyżeczki suszonego tymianku
• Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
• Sól
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka masła

ycipk-3e6c0h
Przepis

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Kalarepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1–2 łyżeczki klarowanego masła. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3–4 minuty. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, odciśniętą z nadmiaru soku kalarepę, koperek, natkę i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy niewielką ilość bułki tartej lub mąki owsianej. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu kotlety przekładamy do bento. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego ziemniaka nacinamy co kilka milimetrów, jednak nie przecinamy do końca. Po bokach ziemniaka możecie położyć jednorazowe pałeczki bambusowe, aby ułatwić sobie tworzenie nacięć. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem, posypujemy tymiankiem i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra dół). Pieczemy bez przykrycia przez około 30 minut. Kolejno topimy w garnku łyżkę masła, wysuwamy blaszkę z ziemniakami i polewamy je topionym masłem. Pieczemy jeszcze przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzone ziemniaki przekładamy do pudełka. Są smaczne na zimno, można je także podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z przykrywką w lodówce do 4 dni. Uwagi: Etap dodawania masła w przepisie można pominąć.

Marchewki dokładnie szorujemy i osuszamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je olejem, doprawiamy solą i posypujemy roztartym w palcach tymiankiem i rozmarynem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 25–30 minut do miękkości. Kolejno masło rozpuszczamy w garnku razem z miodem. Powstałą miksturą polewamy marchewki i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.

Materiały prasowe
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3e6c0h
ycipk-3e6c0h
ycipk-3e6c0h