Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!

Za każdym razem, kiedy mam w planach przygotowanie jakiejś potrawy w piekarniku, od razu ułatwiam sobie pracę i wymyślam zestaw, który mogę upiec w całości. Tak też było i tym razem. Wszystkie elementy bento po wstępnym przygotowaniu wylądowały w piecu. Fakt, całość piecze się jakiś czas, ale nasza praca ogranicza się tylko do kilku czynności. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na kotleciki drobiowe z kalarepą i ziołami:
• 300 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka lub kurczaka)
• 1 ząbek czosnku
• Pół cebuli
• 2 łyżki drobno posiekanego koperku
• 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
• 100 g kalarepy (waga po obraniu)
• 1 żółtko jajka
• Sól i pieprz do smaku
• Bułka tarta lub mąka owsiana do zagęszczenia masy (opcjonalnie)
• Masło klarowane do smażenia

Składniki

Składniki na ziemniaki:
• 500 g małych młodych ziemniaków
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• Sól do smaku
• 1 łyżka oleju
• 15 g masła

Składniki

Składniki na marchewki pieczone w miodzie:
• 500 g małych młodych marchewek
• 1 łyżka oleju
• Pół łyżeczki suszonego tymianku
• Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
• Sól
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka masła

Przepis

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Kalarepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 1–2 łyżeczki klarowanego masła. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3–4 minuty. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, odciśniętą z nadmiaru soku kalarepę, koperek, natkę i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy niewielką ilość bułki tartej lub mąki owsianej. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut. Po ostudzeniu kotlety przekładamy do bento. Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 3 dni.

Przepis

Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy i osuszamy. Każdego ziemniaka nacinamy co kilka milimetrów, jednak nie przecinamy do końca. Po bokach ziemniaka możecie położyć jednorazowe pałeczki bambusowe, aby ułatwić sobie tworzenie nacięć. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem, posypujemy tymiankiem i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra dół). Pieczemy bez przykrycia przez około 30 minut. Kolejno topimy w garnku łyżkę masła, wysuwamy blaszkę z ziemniakami i polewamy je topionym masłem. Pieczemy jeszcze przez kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzone ziemniaki przekładamy do pudełka. Są smaczne na zimno, można je także podgrzać w mikrofalówce. Przechowywanie: W pojemniku z przykrywką w lodówce do 4 dni. Uwagi: Etap dodawania masła w przepisie można pominąć.

Przepis

Marchewki dokładnie szorujemy i osuszamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je olejem, doprawiamy solą i posypujemy roztartym w palcach tymiankiem i rozmarynem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 25–30 minut do miękkości. Kolejno masło rozpuszczamy w garnku razem z miodem. Powstałą miksturą polewamy marchewki i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia. Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu